Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
"Ο γιατρός πρέπει να αμείβεται με βάση την αξία αυτού που κάνει, αυτό είναι το δικό μας κοινωνικό συμβόλαιο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ο γιατρός πρέπει να αμείβεται με βάση την αξία αυτού που κάνει, αυτό είναι το δικό μας κοινωνικό συμβόλαιο"

«Ο γιατρός πρέπει να αμείβεται με βάση την αξία αυτού που κάνει, αυτό είναι το δικό μας κοινωνικό συμβόλαιο» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης επισημαίνοντας ότι αυτό απαιτεί δραστική αύξηση των μισθών των γιατρών ώστε να μην χρειάζεται να επιζητά καταβολή από τους ασθενείς ή συνεισφορά από τις εταιρείες. Μιλώντας για το νομοσχέδιο για το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών, ο Π. Πολάκης στηλίτευσε το μέχρι τώρα κοινωνικό συμβόλαιο που δεν πλήρωνε τον γιατρό με βάση αυτό που αξίζει αλλά του επέτρεπε την πρόσβαση στο μαύρο χρήμα.

«Δεν κινιόταν τίποτα αν δεν υπήρχε αντίτιμο» σημείωσε ο Π. Πολάκης παρατηρώντας ότι έτσι φτάσαμε στα 85 δισ. ευρώ μαύρου χρήματος στην Υγεία. Ο Π. Πολάκης σχολίασε ότι όλα αυτά, όπως για παράδειγμα οι παροχές των εταιρειών στους γιατρούς, σε τελική φάση πληρώνονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω της υπερτιμολόγησης των φαρμάκων και των ιατρικών υλικών. Ο Π. Πολάκης υπογράμμισε ότι στην μεταμνημονιακή εποχή χρειάζεται μεταφορά πόρων από τα υπερτιμολογημένα υλικά σε αυξήσεις αμοιβών για τους γιατρούς.

Οι ενώσεις των γιατρών ξεκίνησαν την διαδικασία που οδήγησε στο νομοσχέδιο

Όσον αφορά τις αλλαγές στο ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών, ο Π. Πολάκης επέκρινε τις αντιδράσεις αποδίδοντάς τους «καταστροφολογική λογική» και θύμισε ότι από τις ενώσεις των γιατρών ξεκίνησε η διαδικασία της προσφυγής στα ευρωπαϊκά όργανα ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα γιατρών που ήταν σε εφημερία επί πολλές συνεχόμενες μέρες, ενώ μετά την καταδικαστική απόφαση οι ενώσεις των γιατρών εγκαλούσαν την κυβέρνηση για την εφαρμογή της.

Ο Π. Πολάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις απορρίπτοντας τις άλλες επιλογές: την πληρωμή του προστίμου των 150 εκατ. ευρώ, δηλαδή το μισό της αύξησης των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, την επιβολή κυκλικού ωραρίου, όπως πρότεινε ο πρώην υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης, ή την πρόσληψη γιατρών που να δουλεύουν μόνο στις εφημερίες. Ο Π. Πολάκης τόνισε ότι διατηρείται το 7ωρο πενθήμερο συνεχές ωράριο, ενώ προβλέπεται ότι κανένας γιατρός δεν θα δουλεύει συνεχόμενα πάνω από 12 ώρες.

Για να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο χρειάζονται περισσότεροι άνθρωποι στο σύστημα

Ο Π. Πολάκης ξεκαθάρισε ότι για να εφαρμοστεί στην ολότητά του το  νομοσχέδιο «χρειάζονται περισσότεροι άνθρωποι στο σύστημα», γι' αυτό κι η εφαρμογή θα είναι σταδιακή. Ο Π. Πολάκης υπογράμμισε τις παρεμβάσεις του υπουργείου για ενίσχυση του ΕΣΥ με γιατρούς δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών με 500 θέσεις γιατρών, καθώς και στην ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, όπου δεν υπάρχει ούτε μία κενή θέση που να μην έχει προκηρυχθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL