Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΟΝ / Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν: Το "στολίδι" της δυτικής Αθήνας ανακτά την αίγλη του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΟΝ / Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν: Το "στολίδι" της δυτικής Αθήνας ανακτά την αίγλη του

Από το 2008, το νοσοκομείο βρισκόταν στα πρόθυρα λειτουργικής κατάρρευσης, αφού ελέω Μνημονίου μαστιζόταν από υποστελέχωση, ελλείψεις σε υλικά και κλεισίματα τμημάτων και μονάδων, ενώ πάντοτε λειτουργούσε με πληρότητα που αγγίζει ακόμη και το 130%. Μετρώντας 15 μήνες στο τιμόνι της «ναυαρχίδας του ΕΣΥ», όπως κάποτε αποκαλούσαν το νοσοκομείο οι εργαζόμενοι, η νέα διοίκηση προσπαθεί να ενισχύσει το Αττικόν και ο απολογισμός του έργου της φανερώνει ότι αυτή η προσπάθεια στέφεται με επιτυχία.

Αύξηση χειρουργείων και νέα ιατρεία

Συγκεκριμένα, οι αίθουσες χειρουργείου κεντρικού κόμβου αυξήθηκαν από 7 σε 11, με αποτέλεσμα την αύξηση των χειρουργικών επεμβάσεων κατά 23,2%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παραθέτει ο διοικητής του ιδρύματος Κωνσταντίνος Δραγώνας. Επιπλέον, αυξήθηκαν και οι νοσηλευτικές κλίνες στη Θωρακοχειρουργική Κλινική από 8 σε 15, ενώ ξεκίνησαν και τα έργα κατασκευής δεύτερου bunker LINAC Ακτινοθεραπείας, ως μέρος της Δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Στο ίδιο διάστημα ξεκίνησε και η λειτουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας Παίδων (Δωρεά Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος), που εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες της 2ης ΥΠΕ και όχι μόνο. Σε λειτουργία τέθηκε και η απογευματινή βάρδια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός τον νοσηλευόμενων κατά 62,5%, ενώ ξεκίνησαν και τα νέα ιατρεία 36 στα εξωτερικά ιατρεία καθώς και στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου.

Παράλληλα, η νέα διοίκηση αποπλήρωσε και τις πρόσθετες - δεδουλευμένες εφημερίες παλαιότερων ετών του ιατρικού προσωπικού, οι οποίες δεν είχαν εκκαθαριστεί, από τον 1ο του 2015 έως και τον 12ο του 2016, συνολικής αξίας 259.704 ευρώ, ενώ έχει ολοκληρώσει και τη διαδικασία επιλογής 12 θέσεων γιατρών.

«Κόκκινη κάρτα» στους εργολάβους

Τίτλοι τέλους μπήκαν τη Δευτέρα στη σχέση του «Αττικόν» με την ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, αφού υπεγράφησαν οι πρώτες 40 από τις προβλεπόμενες 49 συμβάσεις με προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων του νοσοκομείου. Με την υπογραφή και των υπολοίπων συμβάσεων, παύει οριστικά η συνεργασία με τον εργολάβο και οι εργαζόμενοι εφεξής θα απολαμβάνουν υψηλότερους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, το ετήσιο οικονομικό όφελος για το νοσοκομείο θα προσεγγίσει τα 100.000 ευρώ. Τη σκυτάλη από τη φύλαξη παίρνει και η καθαριότητα, αφού έχει ήδη δημοσιευτεί η σχετική προκήρυξη.

Επιπλέον, μετά από 13 ολόκληρα χρόνια, το Αττικόν έθεσε σε λειτουργία τα πλυντήριά του. Το γεγονός ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια όλος ο εξοπλισμός των πλυντηρίων ήταν παροπλισμένος είχε ως αποτέλεσμα το νοσοκομείο να καταφεύγει σε... εργολαβικές υπηρεσίες, με συνολικό κόστος, ενδεικτικά, κατά την τελευταία πενταετία περίπου 1.300.000 ευρώ.

Παράλληλα, κατάφερε να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές, από τον 6ο του 2016 έως τον 9ο του 2017, συνολικής αξίας 125.000.000 ευρώ.

Αναβάθμιση εξοπλισμού

Τους τελευταίους 15 μήνες, το Αττικόν αναβαθμίζει τις υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες, έχοντας προμηθευτεί ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αξίας 656.000 ευρώ, ενώ έχει συμβασιοποιήσει και τις υπηρεσίες συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, αξίας 214.419 ευρώ. Σε εξέλιξη βρίσκονται και 22 δημόσιοι διαγωνισμοί για την προμήθεια υγειονομικού υλικού, αντιδραστηρίων, μεταφορά βιολογικών υλικών και συντήρηση Η/Μ εγκαταστάσεων του νοσοκομείου, συνολικής αξίας 10.121.407 ευρώ, οι οποίοι, όταν ολοκληρωθούν, θα επιφέρουν σημαντική μείωση των τιμών προμήθειας των υλικών, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση σημαντικών ποσών από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου.

Το Αττικόν αναβαθμίζεται και τεχνολογικά, με οθόνες σε χειρουργικές αίθουσες, οθόνες αφής στα ΤΕΠ, επιστημονική διασύνδεση με άλλα νοσοκομεία και παροχή υπηρεσιών τηλεϊατρικής σε απομακρυσμένες περιοχές.

Εξωστρεφείς δράσεις και δικαιώματα

Υπερασπιζόμενο τον κοινωνικό ρόλο της δημόσιας υγείας, το Αττικόν έχει υλοποιήσει προγράμματα εκπαίδευσης πολιτών σε όμορους δήμους, στον νομό Φωκίδας, στον νομό Λέσβου και σε άλλες μεμονωμένες δομές υγείας, σε διάφορους τομείς όπως: εκπαίδευση διασωστών, πολιτών και ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με θέμα τη διάσωση ζωής στο Αιγαίο (με αφορμή το προσφυγικό), μητρικός θηλασμός, παιδιατρικά προβλήματα κ.λπ.

Το Αττικόν είναι από τα πρώτα νοσοκομεία που έθεσαν σε εφαρμογή τη λίστα χειρουργείων, ενώ αναβάθμισε και το Αυτοτελές Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, που λειτουργεί σε πρωινή και απογευματινή βάρδια εξυπηρετώντας τους πολίτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL