Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το θέμα της απόσυρσης ογκολογικού σκευάσματος στη συνάντηση των υπουργών Υγείας Ελλάδας και Κύπρου

Η συνεργασία των συστημάτων υγείας Ελλάδας -Κύπρου, καθώς και θέματα που άπτονται της φαρμακευτικής πολιτικής, απασχόλησαν τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου, Γιώργο Παμπορίδη.
 
Κατά τη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών έτσι ώστε οι οκτώ χώρες (Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία Ισπανία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Μάλτα) που έχουν υπογράψει τη Διακήρυξη της Βαλέτας, να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό τις διαπραγματεύσεις με τη φαρμακοβιομηχανία, με στόχο την επίτευξη προσιτών τιμών αποζημίωσης στα καινοτόμα φάρμακα και επομένως τη διασφάλιση της ευχερούς πρόσβασης των ασθενών στις νέες θεραπείες.
 
Μάλιστα, με αφορμή την απόφαση ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας να αποσύρει από τη θετική λίστα σκεύασμα για το μεταστατικό μελάνωμα, ο υπουργός Υγείας της Κύπρου εξέφρασε την έντονη ανησυχία του «για τέτοιου είδους πρακτικές», που όπως επισήμανε «δεν έχουν θέση στον ευαίσθητο χώρο της υγείας και του φαρμάκου» και καταδεικνύουν την αναγκαιότητα επανατοποθέτησης της σχέσης των κρατών- μελών με τη φαρμακοβιομηχανία κατά τα πρότυπα τόσο της πανευρωπαϊκής προσπάθειας, που άρχισε με την πρωτοβουλία της ολλανδικής προεδρίας, όσο και του πλαισίου της Ομάδας της Βαλέτας που αφορούσε πρωτίστως τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
 
«Η συνεργασία των κρατών- μελών με τη φαρμακοβιομηχανία είναι μονόδρομος. Ωστόσο με τέτοιες μονομερείς, τελεσιγραφικές ενέργειες δεν μπορούν να υπάρξουν γόνιμες και αποτελεσματικές συνεργασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παμπορίδης.
 
Επίσης, κατά τη συνάντηση και στο πλαίσιο της «αδελφοποίησης» νοσοκομείων Αθήνας και Λευκωσίας υπήρξε μια, καταρχήν, συμφωνία για την αναζήτηση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα επιτρέπει σε γιατρούς του ΕΣΥ να προσφέρουν περιοδικά τις υπηρεσίες τους στα δημόσια νοσοκομεία της Κύπρου, έτσι ώστε να μην είναι υποχρεωμένοι οι Κύπριοι πολίτες να μεταβαίνουν σε ιατρικά κέντρα του εξωτερικού προκειμένου για να υποβληθούν σε εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες ειδικές θεραπείες.
 
Τέλος, οι υπουργοί Υγείας Ελλάδας και Κύπρου, παρουσία του προέδρου του ΕΟΜ, Ανδρέα Καραμπίνη, συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη συστηματικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και όμορων χωρών της ανατολικής Μεσογείου, στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.
 
 

 

Δείτε όλα τα σχόλια