Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ / Από τα Ιωάννινα ξεκινάει το ολοκληρωμένο σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ / Από τα Ιωάννινα ξεκινάει το ολοκληρωμένο σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Τα Ιωάννινα αποφασίστηκε να είναι η πρώτη περιοχή της χώρας όπου θα εφαρμοστεί πιλοτικά το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για πλήρη διασύνδεση και συνέργεια μεταξύ υπηρεσιών υγείας και δομών κοινωνικής προστασίας, υπό ενιαίο πλαίσιο και συντονισμό. Πρόκειται για ένα μεγάλο δίκτυο που περιλαμβάνει κοινωνικές δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, δομές ψυχικής υγείας, Κέντρα Υγείας και νεοϊδρυθείσες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ), που θα συνεργάζονται για να καλύπτονται οι κοινωνικές και υγειονομικές ανάγκες των πολιτών.

Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν τέθηκαν οι βάσεις της συνεργασίας μεταξύ των Μονάδων ΠΦΥ του υπουργείου Υγείας, των δομών κοινωνικής προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών, των κοινωνικών υπηρεσιών της Διοικητικής Περιφέρειας Ηπείρου, της πανεπιστημιακής κοινότητας και των νοσοκομείων της πόλης με κοινό στόχο την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών με ενιαίο συντονισμό, που θα έχει στο επίκεντρο τις υγειονομικές και κοινωνικές ανάγκες του ανθρώπου.

Εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας, κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής επισκέφτηκαν το δίκτυο των εμπλεκόμενων δομών της πόλης. Στις συναντήσεις παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας, η απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση από τους εκπροσώπους του ΠΟΥ, καθώς και η ανάλογη εμπειρία από τη Σκωτία, όπως τη μετέφερε ο συνεργαζόμενος εμπειρογνώμονας, David Kelly.

Έξι νέες ΤοΜΥ

Μέχρι το τέλος του χρόνου, στην περιοχή πρόκειται να δημιουργηθούν έξι νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας, που αποτελούν τα κύτταρα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ ο σχεδιασμός του υπουργείου περιλαμβάνει την ίδρυση περισσότερων ΤοΜΥ στα Ιωάννινα τους μήνες που έπονται.

Το επόμενο βήμα που προβλέπεται είναι «να ορισθούν συγκεκριμένα πρόσωπα αναφοράς από κάθε εμπλεκόμενο φορέα», εξηγεί μιλώντας στην «Αυγή» ο Αντώνης Σακελλάρης, συνεργάτης του αναπληρωτή γ.γ. του υπουργείου Υγείας με αρμοδιότητα την ΠΦΥ. «Μια ρεαλιστική εκτίμηση είναι ότι σε ένα εξάμηνο θα έχει συγκροτηθεί σε σχήμα», σημειώνει.

«Το μοντέλο της ενσωμάτωσης των υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης φροντίδας βρίσκεται στον πυρήνα της Μεταρρύθμισης της ΠΦΥ», υπογραμμίζει σχετικά η Αριστοτέλους και χαιρετίζει αυτή την κοινή προσπάθεια, δηλώνοντας την ικανοποίησή της «για το γεγονός ότι αυτή η προσπάθεια αγκαλιάζεται από το σύνολο των φορέων της τοπικής κοινωνίας των Ιωαννίνων, ανεξάρτητα από πολιτικές τοποθετήσεις».

Για του λόγου το αληθές, το σχέδιο αγκάλιασαν μεταξύ άλλων τόσο η «πράσινη» δημοτική όσο και η «γαλάζια» περιφερειακή αρχή, ανατρέποντας στην πράξη τον ισχυρισμό ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν υποστηρίζουν το εγχείρημα της μεταρρύθμισης της ΠΦΥ.

Παράδειγμα για όλη τη χώρα

Όπως επεσήμανε ο Αντώνης Σακελλάρης, το ζητούμενο αυτής της πρωτοβουλίας είναι να στηθεί «ένα δίκτυο που να καλύπτει τους ωφελούμενους ολιστικά ως προς τις υγειονομικές και κοινωνικές τους ανάγκες, χωρίς να απαιτείται να απευθύνονται οι ίδιοι σε πλείστες διαφορετικές υπηρεσίες». Για παράδειγμα, ο οικογενειακός γιατρός στην ΤοΜΥ θα συνεργάζεται με το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και οι δύο υπηρεσίες θα συντονίζονται για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών. «Θεμελιώδες στοιχείο της ΠΦΥ είναι ότι δεν απευθύνεται μόνο στους ασθενείς, αλλά γενικά στον πληθυσμό, με στόχο την βιοψυχοκοινωνική προσέγγιση του ανθρώπου». Τα Ιωάννινα, τόνισε ο Αντ. Σακελλάρης, στόχος είναι να αποτελέσουν «έναν πιλότο για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, το παράδειγμά τους να επεκταθεί σε όλη τη χώρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL