Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Ουρές για δωρεάν φάρμακα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ουρές για δωρεάν φάρμακα

Ουρές δεκάδων ανθρώπων σχηματίζονται καθημερινά έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, που είναι τα μοναδικά στην Ελλάδα που διαθέτουν δωρεάν φάρμακα κόστους χιλιάδων ευρώ για σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος, η πνευμονική υπέρταση και η ανεπάρκεια οργάνων.

Το υπαλληλικό προσωπικό που στελεχώνει τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εργάζεται σε ομολογουμένως εξαιρετικά εντατικούς ρυθμούς, καθώς λίγοι φαρμακοποιοί και βοηθοί σε κάθε φαρμακείο καλούνται να εξυπηρετήσουν καθημερινά εκατοντάδες ασθενείς. «Ό,τι μπορούν κάνουν κι αυτοί οι άνθρωποι. Μέσα είναι μόνο τρεις για όλους εμάς» εξηγεί μιλώντας με κατανόηση ο κ. Κώστας, ενώ περιμένει τη σειρά του. «Μόλις φτάσεις στο ταμείο εξυπηρετείσαι άψογα, το πρόβλημα είναι μέχρι να βρεθείς εκεί. Το πρωί έχει λίγα άτομα να περιμένουν, μπορεί να βρεις μόνο τριάντα. Μεσημέρι και απόγευμα γίνεται χαμός, περιμένουμε μία, μιάμιση ώρα κάθε φορά. Εντάξει, καμιά φορά δεν το αντέχεις αυτό το πράγμα» συμπληρώνει ο κ. Γιώργος.

Σημαντικές δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι συνοδοί ασθενών που αδυνατούν να μετακινηθούν, καθώς η προσέλευσή τους στα φαρμακεία συχνά απαιτεί να φεύγουν νωρίτερα από τις δουλειές τους. «Είμαι από τους τυχερούς, ακολουθώ τη μόδα και είμαι άνεργη, διαφορετικά θα ήταν πολύ δύσκολο και για εμένα και για τη μητέρα μου να στεκόμαστε σε αυτή την ουρά» εξηγεί η κ. Όλγα καθώς περίμενε στην ουρά για να παραλάβει τα φάρμακα της μητέρας της, η οποία πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια.

Λίγοι υπάλληλοι για χιλιάδες ασθενείς

Το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ μπορεί να είναι αρκετά διευρυμένο, αφού κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή είναι ανοιχτά από τις 08:00 έως τις 19:00, ενώ μόνο την Τετάρτη κλείνουν από τις 14:00, όμως η υποστελέχωσή τους αυξάνει κατά πολύ τον χρόνο αναμονής στην ουρά, ειδικά όσο μεσημεριάζει.

Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, τα οποία διανέμουν φάρμακα υψηλού κόστους είναι συνολικά είκοσι εννέα, εκ των οποίων οκτώ βρίσκονται στην Αττική, τρία στη Θεσσαλονίκη και από ένα στον Έβρο, στη Μαγνησία, στο Ηράκλειο, στα Ιωάννινα, στην Καβάλα, στην Πιερία, στην Κέρκυρα, στη Ροδόπη, στη Φθιώτιδα, στη Λάρισα, στη Λέσβο, στην Αχαΐα, στην Πρέβεζα, στην Ηλεία, στη Ρόδο, στις Σέρρες, στην Τρίπολη και στα Χανιά.

Για να γίνει αντιληπτό το πόσο λιγοστό είναι το διαθέσιμο προσωπικό των φαρμακείων, σε σχέση με τον όγκο ασθενών που εξυπηρετούν, αρκεί να δούμε το παράδειγμα της Αττικής. Εδώ, λειτουργούν οκτώ φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, που βρίσκονται στην Καλλιθέα, την κεντρική υπηρεσία στην Αποστόλου Παύλου, την Ομόνοια, την Αλεξάνδρας, τη Νέα Ιωνία, τον Πειραιά και στη φαρμακαποθήκη του Ρέντη. Καθημερινά, στα φαρμακεία απευθύνονται κατά μέσο όρο περίπου 200 ασθενείς, ενώ το φαρμακείο της Αγ. Κωνσταντίνου φτάνει τους 300-400 επισκέπτες την ημέρα, οι οποίοι εξυπηρετούνται από μόλις τρεις υπαλλήλους.

Αιμοδότηση με προσωπικό

Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ είναι «τα μοναδικά στην Ελλάδα που δίνουν τα φάρμακα δωρεάν στον κόσμο και μάλιστα φάρμακα υψηλού κόστους» εξηγεί μιλώντας στην κυριακάτικη «Αυγή» ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος και επισημαίνει: «Κρατήθηκαν με νύχια και με δόντια, γιατί επιτελούν καθαρά κοινωνικό έργο». Χαρακτηρίζει τα φαρμακεία ως την «επιτομή της κοινωνικής πολιτικής του ΕΟΠΥΥ, που τα κράτησε από τον ΙΚΑ, με υπεράνθρωπες προσπάθειες και με λίγο προσωπικό» και διατυπώνει την πεποίθησή του ότι η σημερινή «κυβέρνηση καταλαβαίνει ότι πρέπει να ενισχυθούν με το απαραίτητο προσωπικό».

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ο Τάκης Γεωργακόπουλος, έπειτα από αίτημα της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, «η πολιτική ηγεσία αναζητεί τρόπους να επιταχύνει τη διαδικασία πρόσληψης στα φαρμακεία. Είναι επιτακτική η ανάγκη να ενισχυθούν, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ασθενείς χωρίς ταλαιπωρία». Έτσι, συμπληρώνει, «έχει δρομολογηθεί η διαδικασία από τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας για την πρόσληψη 120 φαρμακοποιών και βοηθών φαρμακείου».

Επέκταση φαρμακείων

Σχολιάζοντας, δε, απόψεις που θέλουν τη διάθεση των συγκεκριμένων φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού υπενθυμίζει ότι «οι ιδιώτες φαρμακοποιοί δεν θα τα διαθέσουν ποτέ δωρεάν. Έχει χρόνια τώρα νομοθετηθεί πως ό,τι αγοράζει κανείς από ιδιώτη το κάνει με συμμετοχή στη δαπάνη, ενώ από τον ΕΟΠΥΥ με μηδενική συμμετοχή».

Αντιθέτως, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ προκρίνει την επέκταση των υπηρεσιών που παρέχουν τα φαρμακεία του Οργανισμού. Για παράδειγμα, αναφέρει ότι θα έπρεπε «να δίνουν και υγειονομικό υλικό, τουλάχιστον στις κρίσιμες ομάδες ασθενών όπως οι διαβητικοί και οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους» τονίζει ο Τάκης Γεωργακόπουλος ότι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ επιτελούν πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο. Από εκεί κι έπειτα, το ζητούμενο είναι τόσο να ενισχυθούν τα υπάρχοντα με προσωπικό, όσο και να δημιουργηθούν περισσότερα φαρμακεία». Επιπλέον, τονίζει τη σημασία που έχει «να αναπτυχθεί και ένα αποτελεσματικό δίκτυο διανομής των φαρμάκων στους ασθενείς που μένουν σε δυσπρόσιτες περιοχές». Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού υπενθυμίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ «έχει προσφάτως συνάψει σύμβαση με τα ΕΛΤΑ έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, τα οποία έχουν αναλάβει να διακινούν τα φάρμακα μεταξύ των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων του, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει και η ανάπτυξη ενός δικτύου εξυπηρέτησης ασθενών που κατοικούν σε δυσπρόσιτες περιοχές και πάσχουν από ασθένειες που δεν επιτρέπουν την εύκολη μετάβασή τους στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL