Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Α.Ξανθός: Επενδύουμε στη ψυχική υγεία των παιδιών - Ολοκληρώνουμε τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Α.Ξανθός: Επενδύουμε στη ψυχική υγεία των παιδιών - Ολοκληρώνουμε τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας προς την κοινότητα, με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Ψυχικής Υγείας και στην πρόληψη, και με ταυτόχρονη αποδυνάμωση του ρόλου των ψυχιατρικών νοσοκομείων, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας απόψε στο 10ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο. 

«Επενδύουμε στη ψυχική υγεία των παιδιών, ολοκληρώνουμε τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση», τόνισε ο Α. Ξανθός, που εξήγησε πως η οικονομική και κοινωνική κρίση δημιουργεί, πέραν των δυσμενών επιπτώσεων στην εργασία και στο εισόδημα των ανθρώπων, αυξημένη ψυχοσωματική ευπάθεια και επηρεάζει πολύ αρνητικά τους δείκτες ψυχικής υγείας του πληθυσμού.

«Τα βιβλιογραφικά δεδομένα στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν τον αυξημένο επιπολασμό της μείζονος κατάθλιψης και τα αυξημένα αιτήματα ψυχοκοινωνικής φροντίδας. Η ψυχική νόσος που συνήθως συνοδεύεται με ανεργία, στιγματισμό, περιθωριοποίηση και κοινωνικό αποκλεισμό, συμβάλλει καταλυτικά στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό περιβάλλον υλοποιείται ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο για την ψυχική υγεία, που στηρίζεται στη διοικητική μεταρρύθμιση του συστήματος ψυχικής υγείας: «την στοχευμένη ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των δομών ψυχικής υγείας, με ψυχίατρους, παιδοψυχιάτρους και νοσηλευτικό προσωπικό και την ολοκλήρωση της αποασυλοποίησης με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση όλων των πασχόντων που διαβιούν σε ασυλικά περιβάλλοντα».

Στόχος επίσης είναι «η ανάπτυξη νέων δημόσιων δομών κοινοτικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας, η πρόβλεψη της συμμετοχής παιδοψυχιάτρων στις κινητές μονάδες, η μετονομασία των ιατροπαιδαγωγικών κέντρων σε Κοινοτικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, η ενίσχυση των δημόσιων δομών με επικουρικούς και μόνιμους παιδοψυχιάτρους, ο επανασχεδιασμός της τομεοποίησης των παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών, καθώς και η δρομολόγηση της λειτουργίας της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Ασκληπιείου Βούλας» ανέφερε ο Α. Ξανθός.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL