Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Α. Ξανθός: Μονόδρομος η ενίσχυση της επείγουσας ιατρικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Α. Ξανθός: Μονόδρομος η ενίσχυση της επείγουσας ιατρικής

Η ενίσχυση και αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) είναι επένδυση στην ποιότητα της δημόσιας περίθαλψης, αλλά και στην υγειονομική ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών της χώρας, τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στον χαιρετισμό του στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής που γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας.

Όπως είπε, τα ΤΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων αποτελούν ένα πραγματικό «πεδίο μάχης» με την αρρώστια και την απειλή της ζωής, στο οποίο δοκιμάζονται καθημερινά η αξιοπρέπεια και το αίσθημα ασφάλειας των ασθενών, οι αντοχές των γιατρών και των νοσηλευτών και η αξιοπιστία της δημόσιας περίθαλψης .

Όμως, επισήμανε πως αυτή η κρίσιμη «πρώτη γραμμή άμυνας» του ΕΣΥ έχει επιβαρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξημένης προσέλευσης πολιτών, εξαιτίας του σοβαρού ελλείμματος οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, αλλά και εξαιτίας της εγγυημένης και δωρεάν πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών στο ΕΣΥ.

Η απάντηση στην ανάγκη ενίσχυσης και αναβάθμισης των ΤΕΠ, όπως εξήγησε, είναι κατ' αρχήν η δημιουργία ενός αποτελεσματικού «φίλτρου» για περιστατικά πρωτοβάθμιου χαρακτήρα που σήμερα συρρέουν στα νοσοκομεία.

Στη συνέχεια, ακολουθούν η αυτόνομη συγκρότηση και στελέχωση των ΤΕΠ, η συνεχής παρουσία επαρκούς, εξειδικευμένου και καλά εκπαιδευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τα υψηλά standards οργάνωσης και ετοιμότητας τους, η διασύνδεση και συνέργεια με το ΕΚΑΒ , η διαρκής υποστήριξη από τις υπόλοιπες ειδικότητες, κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου.

Ήδη, το υπουργείο Υγείας, συνεργαζόμενο με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής και την υπόλοιπη επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη της ΠΦΥ και της δυνατότητας 24ωρης εφημερίας ορισμένων Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου, ενισχύει άμεσα και στοχευμένα τα ΤΕΠ με 465 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ και θεσμοθετεί την εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική μετά από σχετική εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλιου Υγείας .

Όπως τόνισε ο Α.Ξανθός στην ομιλία του, στα ΤΕΠ εφαρμόζονται με πληρότητα οι θεμελιώδεις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για καθολικότητα και ισότητα στην Υγεία, γιατί αντιμετωπίζονται χωρίς διακρίσεις, χωρίς οικονομική επιβάρυνση και με ισότιμο τρόπο όλοι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη επείγουσα νοσοκομειακή περίθαλψη. Με την έννοια αυτή, όπως είπε, είναι ίσως το πιο «δημοκρατικό τμήμα» του νοσοκομείου.

Μένει, με συγκροτημένο πολιτικό σχεδιασμό, με διασφάλιση των αναγκαίων ανθρώπινων και υλικών πόρων και με αντίστοιχη μέριμνα από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα των ΤΕΠ στην παρεχόμενη φροντίδα, για να δικαιώσουν πλήρως το ρόλο τους ως «δίχτυ ασφαλείας» στη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών και ως πεδίο αδιαμφισβήτητης υπεροχής του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL