Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ QUEEN MARY / Πρωτιά Ελλάδας - Ιταλίας - Γαλλίας στα αντιεμβολιαστικά κινήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ QUEEN MARY / Πρωτιά Ελλάδας - Ιταλίας - Γαλλίας στα αντιεμβολιαστικά κινήματα

Το υψηλότερο επίπεδο σκεπτικισμού όσον αφορά τους εμβολιασμούς στα παιδιά κατέχει η Ευρώπη σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ τα πρωτεία στα αντιεμβολιαστικά κινήματα κατέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι σκεπτικιστές φαίνεται ότι επηρεάζονται από την πολιτική και τις ιδέες των δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων και πρόκειται για ανθρώπους που έχουν απορρίψει ή δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς και τους γιατρούς.

Τα παραπάνω ευρήματα παρουσίασε ο ερευνητής Τζόναθαν Κένεντι, στο πλαίσιο του 18ου Συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Πολιτικής Υγείας με τίτλο «Ευρωπαϊκές πολιτικές υγείας στην εποχή της κρίσης και της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης» που πραγματοποιείται στο κτήριο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ από το Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας του ΑΠΘ.

Οι αιτίες

«Ο λαϊκισμός στην πολιτική παίζει έναν ρόλο στο θέμα των εμβολιασμών» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Τζ. Κένεντι και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στον αριστερό λαϊκισμό και τον σκεπτικισμό για τους εμβολιασμούς στο σύνολο της Ευρώπης. Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του δεξιού λαϊκισμού και του σκεπτικισμού».

Όπως σημείωσε ο κ. Κένεντι, στην Ιταλία το ποσοστό εμβολιασμού φτάνει το 85%, τη στιγμή που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ασφαλές ποσοστό για τον γενικό πληθυσμό είναι το 90%. Στη Γαλλία δε, με βάση έρευνα που διεξήχθη το 2016 από το London School of Hygiene & Tropical Medicine, το 41% των πολιτών πιστεύει ότι οι εμβολιασμοί δεν είναι ασφαλείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL