Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Α.Ξανθός: Τρεις σημαντικές παρεμβάσεις για το φάρμακο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Α.Ξανθός: Τρεις σημαντικές παρεμβάσεις για το φάρμακο

Βαθαίνει η συζήτηση για τη φαρμακευτική πολιτική τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την Ελλάδα να στηρίζει την ιδέα της διακρατικής συνεργασίας με στόχο την από κοινού διαπραγμάτευση προσιτών τιμών στα ακριβά φάρμακα. Τα πρώτα δείγματα γραφής έχουν ήδη δοθεί, με τη χώρα μας να συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία των νοτιοευρωπαϊκών χωρών και να συνυπογράφει με άλλες συνολικά επτά χώρες (Μάλτα, Ιταλία, Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ρουμανία) τη Διακήρυξη της Βαλέτας πριν από λίγους μήνες, μια κίνηση που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού. Με τις διαβουλεύσεις να έχουν πλέον ωριμάσει ακόμη περισσότερο, η Ελλάδα διεκδικεί τη μετεγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από το Λονδίνο, όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οι παρεμβάσεις

«Για να είναι βιώσιμο το σύστημα για τα φάρμακα και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα, θα πρέπει να γίνουν τρεις σημαντικές παρεμβάσεις”, υπογράμμισε ο Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε ότι «η πρώτη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια έγινε σε καλό κλίμα».

Όπως εξήγησε, η πρώτη παρέμβαση είναι η δημιουργία ενός συστήματος αξιολόγησης των νέων καινοτόμων φαρμάκων (ΗΤΑ), που εκτίμησε πως θα έχει νομοθετηθεί έως τον Οκτώβριο. Η δεύτερη αφορά τον μηχανισμό διαπραγμάτευσης των τιμών αποζημίωσης του φαρμάκου, που ήδη έχει καταγράψει μια σημαντική επιτυχία για την ηπατίτιδα C, με αποτέλεσμα να πενταπλασιαστεί ο αριθμός των ασθενών που έχουν πρόσβαση στη θεραπεία. Η τρίτη παρέμβαση, την οποία χαρακτήρισε ως την πιο σημαντική, έχει να κάνει με τον έλεγχο στη συνταγογράφηση. Σε αυτό το σημείο, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι η συνταγογράφηση θα γίνεται με βάση τη δραστική ουσία, όπως γινόταν ώς τώρα, αλλά με ορθολογικότερο τρόπο.

Έδρα ΕΜΑ

«Το φάρμακο είναι όχι μόνο εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος στο EURACTIV.com με αφορμή την απόφαση της Αθήνας να διεκδικήσει τη μετεγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) από το Λονδίνο.

«Θεωρούμε πως αυτό δεν είναι μόνο ένα εθνικό θέμα, αλλά και μήνυμα για την Ευρώπη για την καλύτερη εξισορρόπηση της κοινωνικής της πολιτικής με την οικονομική διάσταση. Επίσης, θα στείλει και ένα μήνυμα ότι έχουμε επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα τώρα που γυρίζουμε στην ανάπτυξη και επίσης θα δώσει ώθηση στον φαρμακευτικό τομέα, που είναι πολύ σημαντικός για την ελληνική οικονομία» επισήμανε ο Γ. Κατρούγκαλος.

«Αλλά αυτά αφορούν τον πολιτικό συμβολισμό» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «πρακτικά, θεωρούμε πως είμαστε ανταγωνιστικοί και ως προς το σύνολο των κριτηρίων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχουμε έτοιμο κτήριο, έχουμε συνθήκες ποιότητας ζωής τέτοιες που θα κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του ΕΜΑ να έρθει στην Αθήνα».

Ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε ότι «υπάρχει αντίδραση από κάποια μέρη του προσωπικού να μετακινηθούν σε άλλες πρωτεύουσες», αλλά και πως «προφανώς, έχουμε το μείζον συγκριτικό πλεονέκτημα να διαθέτουμε έναν πολύ δυναμικό ιατρικό και φαρμακευτικό τομέα σε επίπεδο ερευνητικού και επιστημονικού δυναμικού». Επίσης, όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα έχει πλεονέκτημα «στον επιχειρηματικό τομέα, έναν τομέα που άντεξε στην κρίση, και έχουμε επίσης έναν πολύ αποτελεσματικό ρυθμιστικό όργανο, τον ΕΟΦ».

Τέλος, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι οι υποψήφιοι που δεν θα περάσουν την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με βάση τα «αντικειμενικά κριτήρια» πρέπει να εγκαταλείψουν τον αγώνα ήδη από τον πρώτο γύρο με δική τους πρωτοβουλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL