Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
"Ανάταξη" της αλήθειας με στοιχεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ανάταξη" της αλήθειας με στοιχεία

Ανυπόστατα πρωτοσέλιδα και ψευδή δημοσιεύματα, «αυτοψίες» και «μαρτυρίες» που συντείνουν στο συμπέρασμα ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται αντιμέτωπα με «κραχ», φιλοξενούν τουλάχιστον δύο μέρες τώρα τα «Νέα». Δριμείες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η στάση της εφημερίδας του Βαγγέλη Μαρινάκη, καθώς και ο δημοσιογράφος Χρήστος Παπαχρήστου, από τις διοικήσεις των νοσοκομείων που έσπευσαν να αποκαταστήσουν την «πραγματική εικόνα» των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, παραθέτοντας επίσημα στοιχεία. Αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση καταθέτει σε βάρος του αρθρογράφου το νοσοκομείο Σύρου, ενώ ο Παύλος Πολάκης κάνει λόγο για «πληρωμένη γραφίδα της διαπλοκής» και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος του καταλογίζει ότι «τα παίρνει από τους νταβατζήδες».

Αποκατάσταση της αλήθειας για τη Σύρο

Η αρχή έγινε με τη δημοσίευση της προσωπικής μαρτυρίας του αρθρογράφου των “Νέων”, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος ήταν συνοδός ανθρώπου που απευθύνθηκε στο νοσοκομείο Σύρου όταν παρουσίασε συμπτώματα που παραπέμπουν σε έμφραγμα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαχρήστου, το νοσοκομείο παρουσίαζε εικόνα διάλυσης, ο ασθενής χτυπούσε πόρτες που δεν άνοιγαν, κάποιοι από το υπηρεσιακό προσωπικό κοιμόντουσαν και μόλις τελικώς έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις, συνοδός και ασθενής πληροφορήθηκαν ότι τα αποτελέσματα θα γίνονταν γνωστά μετά από ώρες.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του κ. Παπαχρήστου, «το άτομο υπέγραψε και φύγαμε να προλάβουμε το καράβι για Αθήνα. Πήγαμε στο πρώτο νοσοκομείο που βρήκαμε φτάνοντας. Η νέα αιμοληψία απέδειξε ότι ευτυχώς δεν υπήρχε έμφραγμα. Ήταν μια οξεία κρίση γαστροεισοφαγικής παλινδρόμησης».

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η διοικήτρια του νοσοκομείου Σύρου Μαργαρίτα Μπουραντά, η πραγματικότητα πόρρω απέχει από την αφήγηση του κ. Παπαχρήστου. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «το 1ο δείγμα για τροπονίνη από ασθενή που στάλθηκε από το ΤΕΠ του Γ.Ν. Σύρου στο μικροβιολογικό εργαστήριο ήταν στις 07:15. Ο εργαστηριακός έλεγχος και του 2ου δείγματος που λήφθηκε από τον ασθενή ολοκληρώθηκε στις 08:45 και τα αποτελέσματα απεστάλησαν στον ιατρό εφημερίας του ΤΕΠ σύμφωνα με τα ψηφιακά αρχεία του μικροβιολογικού εργαστηρίου. Ο χρόνος της οικειοθελούς αποχώρησης του ασθενούς από το Νοσοκομείο ήταν στις 08:30, μετά από ενημέρωση του ιατρού». Τούτων δοθέντων, η κ. Μπουραντά σημειώνει ότι «ο χρόνος έκδοσης των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων αλλά και η ανύπαρκτη καθυστέρηση δεν προδίδει άσχημη αντιμετώπιση του πολίτη» και διερωτάται: «Αφού ο ασθενής είχε τόσο μεγάλη αγωνία, για πιθανό καρδιολογικό πρόβλημα, γιατί προτίμησε να αποχωρήσει από το Νοσοκομείο στις 08:30 και να περιμένει στον επιβατικό σταθμό μέχρι 16:00 για να αναχωρήσει προς Πειραιά, καθόσον τα δρομολόγια των καραβιών Σύρου - Πειραιά είναι πάντα μεσημβρινά;».

Ανοιχτές οι ΜΕΘ του “Ευαγγελισμού”

Σύμφωνα με τα “Νέα”, «στις μαύρες σελίδες του “Ευαγγελισμού” συμπεριλαμβάνονται οι τέσσερις κλειστές ΜΕΘ» και οι «οκτώ κλειστές κλίνες στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρέθεσε στην «Αυγή» η διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας Ελένη Κεϊμαλή, λειτουργούν όλα τα κρεβάτια, τα οποία αναλυτικά είναι τα εξής: ΜΕΘ1 12 κλίνες, ΜΕΘ2 18 κλίνες και ΜΑΦ 20 κλίνες.

Σε απαντητική ανακοίνωσή της, η διοικήτρια του νοσοκομείου Νάγια Μητσάκη αναφέρει: «Υποθέτω -επειδή δεν γνωρίζουν- ότι εννοούν τη θερινή περίοδο, που ετησίως γίνονται προγραμματισμένα και εγκεκριμένα από το ΕΚΕΠΥ εργασίες συντήρησης, απολύμανσης, ελαιοχρωματισμοί κ.λπ.». Πράγματι, οι προαναφερθείσες εργασίες γίνονται κάθε χρόνο στα νοσοκομεία και συνήθως επιλέγεται η περίοδος του καλοκαιριού, οπότε και λόγω των ετήσιων αδειών μειώνεται δραστικά ο πληθυσμός που ζει στην Αθήνα και συνεπώς ο αριθμός των δυνητικών επισκεπτών του νοσοκομείου.

Για τις ΜΕΘ στο “Γεννηματά”

Στο χθεσινό πρωτοσέλιδο και δισέλιδο αφιέρωμα των “Νέων”, σύμφωνα με το οποίο οι γιατροί του νοσοκομείου «Γεννηματάς» «προσφέρουν ιατροφαρμακευτική φροντίδα σε διασωληνωμένους ασθενείς που ‘νοσηλεύονται’ σε κοινούς θαλάμους, καθώς τουλάχιστον τέσσερις κλίνες ΜΕΘ βρίσκονται σταθερά κλειδωμένες», απαντά και ο διοικητής του νοσοκομείου Βασίλειος Κέκερης.

Ξεκαθαρίζει ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ιδρύματος «έχει 12 κλίνες οι οποίες λειτουργούν όλες και επιπλέον αυτών το 2017 άνοιξαν 7 κλίνες της ΜΑΦ Νευροχειρουργικής Κλινικής». Όσον αφορά την αναφορά της συντάκτριας στη μεγάλη λίστα αναμονής για ραντεβού στην Οφθαλμολογική Κλινική, ο κ. Κέκερης επισημαίνει ότι «εφημερεύει καθημερινά για έκτακτα περιστατικά», ότι «τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία εξετάζουν κατά μέσο όρο 2.000-2.500 ασθενείς τον μήνα από όλη την Ελλάδα» και ότι «η αναμονή για τακτική εξέταση πράγματι υπερβαίνει τους 4 μήνες, μεταξύ δε αυτών περιλαμβάνονται και οι προγραμματισμένες επανεξετάσεις».

Το νοσοκομείο Σαντορίνης και το ιδιωτικό προφίλ

Στο δισέλιδο αφιέρωμα των “Νέων” γίνεται και πάλι λόγος για το «ιδιωτικό προφίλ» του νοσοκομείου Σαντορίνης, με επίκληση στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία προ διημέρου είχε εφεύρει τιμοκατάλογο με χρεώσεις για τους πολίτες της χώρας. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι υπηρεσίες κοστολογούνται «δέκα φορές ακριβότερα» από ό,τι στα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία. Η ίδια η διοίκηση του ιδρύματος είχε απαντήσει, μια μέρα πριν, ότι «οι υπηρεσίες του νοσοκομείου παρέχονται δωρεάν σε όλους τους Έλληνες πολίτες, ασφαλισμένους, κατόχους ΑΜΚΑ αλλά και ανασφάλιστους δικαιούχους του Ν. 4368/2016», καθώς και «στους Ευρωπαίους πολίτες - κατόχους ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης. Τα τιμολόγια που διανεμήθηκαν αφορούν πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε.», εφαρμόζοντας τον αντίστοιχο νόμο, εξηγούσε η διοίκηση του νοσοκομείου και κατέληγε: «Μην το πυροβολείτε άλλο».

Στο δημοσίευμα των “Νέων” αναφέρεται επίσης ότι η Μονάδα Εμφραγμάτων είναι «κλειδωμένη», πράγμα το οποίο επίσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Στη συγκεκριμένη μονάδα έχουν ήδη νοσηλευτεί περιστατικά και η μόνη εκκρεμότητα είναι η μετάβαση του διευθυντή της Μονάδας στο νοσοκομείο.

Σκληρή απάντηση από Πολάκη και Καμμένο στον Παπαχρήστου

«Πληρωμένη γραφίδα της διαπλοκής» χαρακτηρίζει τον Χ. Παπαχρήστου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, που με σχόλιό του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook επισημαίνει σχέσεις του αρθρογράφου με μεγαλοστέλεχος ιδιωτικής κλινικής.

Ο αν. υπουργός επισυνάπτει φωτογραφίες που, σύμφωνα με το σχόλιό του, απεικονίζουν τον συντάκτη των “Νέων” σε ταχύπλοο «με αγγλική σημαία, ενός διευθυντικού στελέχους μεγάλης ιδιωτικής κλινικής». Ρωτά δε τον κ. Παπαχρήστου αν είναι «σύμβουλος διαφήμισης και επικοινωνίας» του ιδιωτικού ιδρύματος. Απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο, διευκρινίζει ότι απαντά επειδή «με πείραξε που ειρωνεύτηκες κάτι που δεν μπορείς ούτε να νιώσεις ούτε να καταλάβεις: Την κούραση ενός γιατρού ή νοσηλευτή των ΤΕΠ ενός δημοσίου νοσοκομείου, που έχει ξενυχτήσει όλο το βράδυ στο πόστο του αντιμετωπίζοντας αρρώστους, τραυματίες κ.λπ. και στις έξι το πρωί, που έχει κόψει η κίνηση, έπεσε να ξεκουραστεί σε φορείο η εξεταστικό κρεββάτι, μέσα στον χώρο της εφημερίας, φορώντας τη στολή του για να είναι εκεί αν έρθει κάποιος άλλος ασθενής. Αυτό, Παπαχρήστο, το λένε αλτρουισμό και καθήκον, λειτούργημα και προσφορά», καταλήγει.

Εξίσου σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος που μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Τwitter σχολιάζει: «Ο Παπαχρήστος δικάζεται για συκοφαντική δυσφήμιση και αφού τα παίρνει από τους νταβατζήδες κλαίγεται για έλεος. Ποτέ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL