Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Εξεταστική επιτροπή για την Υγεία / Στον "λαβύρινθο" των 85 δισ. ευρώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξεταστική επιτροπή για την Υγεία / Στον "λαβύρινθο" των 85 δισ. ευρώ

Ρεπορτάζ: ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΩΤΟΥ

Ξεκινάει και πάλι από τον Σεπτέμβριο τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία με στόχο να διαλευκάνει το σκάνδαλο διαρκείας που συντελούνταν στον χώρο της Υγείας την περίοδο 1997-2014. Μαύρο χρήμα, υπερτιμολογήσεις, παράνομος πλουτισμός, προκλητή ζήτηση και υπερσυνταγογράφηση είναι τα συστατικά στοιχεία του ανεξέλεγκτου «πάρτι» που επέφερε βαρύ πλήγμα τόσο στη δημόσια Υγεία όσο και στα δημοσιονομικά της χώρας εν γένει.

Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της πολιτικής ηγεσίας, το μαύρο χρήμα στην Υγεία φτάνει τα 85 δισ., δηλαδή περίπου το 25% του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Με ποια υπόθεση ξεκινάει η Επιτροπή και ποια σκάνδαλα διερευνώνται αμέσως μετά; Ποια είναι τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται ως εμπλεκόμενα στις υποθέσεις και ποια υπόθεση αναμένεται να είναι η πιο «καυτή»; Σε αυτά και άλλα σημαντικά ερωτήματα απαντάμε στο παρόν δισέλιδο της «Αυγής» της Κυριακής.

Αρθροσκοπήσεις: Υπόλογοι Βορίδης και Σαλμάς

Με την υπερτιμολόγηση των αρθροσκοπήσεων γονάτου ανοίγει η αυλαία του δεύτερου κύκλου εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής. Η συγκεκριμένη υπόθεση καθιστά «υπόλογους» έναντι της Επιτροπής τον τότε υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη και τον νυν βουλευτή της Ν.Δ. Μάριο Σαλμά. Επί της θητείας του πρώτου εκδόθηκε απόφαση, σύμφωνα με την οποία η αποζημίωση για την επεμβατική αρθροσκόπηση ανερχόταν στα 1.500 ευρώ, χωρίς ταυτόχρονα να κοστολογείται και η αντίστοιχη διαγνωστική εξέταση.

Γιατροί και διαγνωστικά κέντρα... «αξιοποίησαν» αυτό το παραθυράκι και κοστολογούσαν τη διαγνωστική εξέταση όσο και την επέμβαση. Τη νομοθετική ασάφεια φέρεται να εκμεταλλεύθηκε και ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή, το διαγνωστικό κέντρο του διεξήγαγε 550 σχετικές εξετάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, επικαλούμενος δεδομένα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, είχε κατηγορήσει τον Μ. Σαλμά ότι με κυβερνητική ανοχή και με τη βοήθεια οικείων στελεχών σε νοσοκομεία και οργανισμούς είχε στήσει «μηχανή» που κόστισε στο δημόσιο ταμείο 825.000 ευρώ.

Τεράστιο σκάνδαλο με τη Novartis

Με την ολοκλήρωση των εργασιών για το «αμαρτωλό» ΚΕΕΛΠΝΟ, ανοίγει ο πιο «καυτός» φάκελος, μια σειρά υποθέσεις που συνιστούν σκάνδαλο διαρκείας και δεν είναι άλλος από το φάρμακο. Οι αποκαλύψεις για τον χρηματισμό χιλιάδων γιατρών, κρατικών υπαλλήλων, πρώην υπουργών και επιχειρηματικών στελεχών από τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και, σύμφωνα με πλήθος κυβερνητικών στελεχών, αναμένεται να αποδειχθεί μεγαλύτερο και από αυτό της Siemens.

Μεγάλο πάρτι έλαβε χώρα την περίοδο 2000-2009 στον τομέα του φαρμάκου, με την Ελλάδα να παίρνει την πρωτιά σε δαπάνες για φάρμακα ως προς το ΑΕΠ (2,8%), όπως προκύπτει από μελέτη - σταθμό για την πολιτική υγείας στη χώρα μας που διενήργησε ομάδα ερευνητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Τα 5,5 δισ. ευρώ έφτασε η δημόσια δαπάνη για το φάρμακο το 2009, κάτι που ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Ηλίας Γιαννόγλου χαρακτήρισε «εξωφρενικό» μιλώντας στην «Αυγή» και πρόσθεσε πως «εννοείται ότι ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του ποσού πήγαινε για δωροδοκίες. Σήμερα, η δαπάνη έχει πέσει στο 1,945 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η δημόσια δαπάνη για τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν 1,937 δισ. ευρώ το 2001 και εκτοξεύθηκε στα 5,4 δισ. ευρώ το 2009. Στα νοσοκομεία το 2001 η δαπάνη ήταν 250 εκατ. ευρώ και το 2009 ήταν 1,2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι έως το 2010 η τιμολόγηση των φαρμάκων γινόταν στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου υποστηρίζεται ότι δεν υπήρχαν βάσεις δεδομένων για τις τιμές. Στη Βουλή καταγγέλθηκε ότι σε e-mail της Novartis αναφέρεται πως με την τιμολόγηση που έγινε επί υπουργίας Λοβέρδου κέρδισε 30% παραπάνω και άλλες εταιρείες 4% και 8%.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για το Ντυνάν

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της Επιτροπής για το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, που χρηματοδοτούνταν από το Δημόσιο, το οποίο βρέθηκε χρεωμένο με 90 εκατ. ευρώ και το 2014, επί κυβερνήσεως Σαμαρά, ξεπουλήθηκε στη θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς “Ημιθέα” έναντι μόλις 115 εκατ. ευρώ.

Με τροπολογία Βορίδη πέντε μέρες πριν από τον πλειστηριασμό ορίσθηκε ότι ο αγοραστής θα έπαιρνε και την άδεια ίδρυσης και την άδεια λειτουργίας του νοσοκομείου αποκομίζοντας χρόνο από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Επιπλέον το νοσοκομείο αγοράστηκε με διαγραμμένα τα χρέη του, ενώ το «πακέτο» περιλάμβανε, εκτός από τις κτηριακές του εγκαταστάσεις, και το σύνολο του εξοπλισμού του. Τέλος, η συμφωνία πώλησης δεν προέβλεπε πουθενά τη δυνατότητα του Δημοσίου να διεκδικήσει ποτέ τα συμφέροντά του.

Ταυτόχρονα υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής Λιαρόπουλος, πρώην συνεργάτης του Ανδρέα Λοβέρδου, κατέθεσε έγγραφο που δημοσίευσε η “Αυγή”, στο οποίο αναφέρει εννέα πρόσωπα τα οποία «πληρώνονται κανονικά με τον μηνιαίο μισθό τους, αλλά δεν έγινε αντιληπτό το διακριτό έργο τους στο νοσοκομείο και δεν φαίνεται ότι προσέρχονται κανονικά στο νοσοκομείο».

Μεταξύ άλλων ως «αργόμισθοι» φέρονται ο Ανδρέας Τσούνης (με 2.500 ευρώ, οδοντίατρος, σύζυγος της Φώφης Γεννηματά), η δημοσιογράφος Άννα Παναγιωταρέα (3.000 ευρώ), ο πρ. γεν. γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Πιερρουτσάκος (3.500 ευρώ), η πρ. περιφερειάρχης υγείας Τότα Χατζοπούλου (4.550 ευρώ).

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ (πρ. Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία):

Είμαστε υπερήφανοι που αποτελούμε μέρος αυτής της προσπάθειας εξυγίανσης

«Όλα τα στοιχεία θα εξεταστούν συστηματικά και απροκατάληπτα» δήλωσε στην κυριακάτικη «Αυγή» ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης και εξήγησε: «Αποστολή μας είναι να ανιχνεύσουμε και να τεκμηριώσουμε, αν υπάρχει, ανάμειξη του πολιτικού προσωπικού σε όσα σκανδαλώδη έχουν κατά καιρούς καταγγελθεί και όσα θα φανούν στην πορεία».

Παράλληλα, πρόσθεσε, «να βοηθήσουμε να αποκρυσταλλωθούν αλλαγές που θα θέσουν νέους, υγιείς και διαφανείς κανόνες λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ”. “Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά», υπογράμμισε, «πόσο σημαντική είναι η κυβερνητική απόφαση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία. Είναι αιχμή του δόρατος στην πολυμέτωπη μάχη που δίνει η κυβέρνηση, παράλληλα και σε ίση μοίρα με την αγωνιώδη προσπάθειά μας να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Τέλος, ο Αντώνης Μπαλωμενάκης τόνισε ότι «είμαστε υπερήφανοι που αποτελούμε μέρος αυτής της εξυγιαντικής προσπάθειας, την οποία αναγνωρίζει και παρακολουθεί με ενδιαφέρον ο ελληνικός λαός».

Εντυπωσιακά στοιχεία «καίνε» γαλάζιους βουλευτές

Το ΚΕΕΛΠΝΟ μοίραζε χρήμα και διορισμούς

Μετά την εξέταση της υπόθεσης των αρθροσκοπήσεων, τη σκυτάλη παίρνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, με την Επιτροπή να διερευνά λεπτομερώς την υπόθεση των προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ και κυρίως τη διανομή διαφημιστικών «πακέτων». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Αυγής», οι εργασίες για την πολύκροτη υπόθεση αναμένεται να ξεκινήσουν λίαν συντόμως και συγκεκριμένα στα τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου.

Μέχρι στιγμής, το μόνο έγγραφο που έχει περιέλθει με επίσημο τρόπο στην Επιτροπή είναι η δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τις παράνομες προσλήψεις επί υπουργίας Αδώνιδος Γεωργιάδη «και την ανάθεση διαφήμισης σε εταιρικό σχήμα, στο οποίο φέρεται να συμμετείχε και εταιρεία συμφερόντων του ίδιου του τέως υπουργού της Ν.Δ.».

Ωστόσο, συνέχισε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης, μιλώντας στην κυριακάτικη «Αυγή», «όσο διαρκεί ο κύκλος που θα ανοίξει με την επανέναρξη των εργασιών, θα καταβληθεί προσπάθεια να εφοδιαστούμε με επίσημο τρόπο με όλο το υλικό, ώστε, ει δυνατόν, μέσα στον Σεπτέμβριο ν’ αρχίσει η εξέταση όλων των στοιχείων για το ΚΕΕΛΠΝΟ». Παράλληλα ο πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι «στοιχεία υπάρχουν φυσικά ήδη και είναι εντυπωσιακά πολλά» και «ορισμένα από αυτά έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης».

Όχημα ρουσφετιών και διορισμών

Επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή το ΚΕΕΛΠΝΟ άλλαξε νομικό πρόσωπο, με το επιχείρημα της ευελιξίας, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες αιμοδότησης της δημόσιας Υγείας με προσωπικό, χωρίς τη «γραφειοκρατική» βάσανο του ΑΣΕΠ. Στην πραγματικότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ, ειδικά από το 2000 και μετά, μετετράπη σε μηχανισμό ρουσφετολογικών διορισμών με διαδικασίες εξπρές.

Στο πόρισμα των 106 σελίδων της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «οι προσλήψεις δεν είχαν σχέση με τους σκοπούς του φορέα, ενώ πολλοί είχαν κι άλλη απασχόληση. Δεν καθοριζόταν ο αριθμός των κατηγοριών, των ειδικοτήτων και των προσόντων του προσωπικού.

Οι συμβάσεις μετατρέπονταν αυθαίρετα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι υπηρεσιακές ανάγκες. Ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων, πάνω από 50%, αφορούσε διοικητικό προσωπικό με χαμηλές εκπαιδευτικές ιδιότητες και αρκετοί από αυτούς μεταφέρονταν στο υπουργείο Υγείας ως διοικητικοί. Μεγάλος αριθμός θέσεων ήταν απολύτως προσωποπαγείς».

Επίσημο έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ, που έφερε στο φως η «Αυγή», αποκαλύπτει 23 ονόματα διοριζομένων τα οποία είχαν δίπλα το όνομα του Αδώνιδος Γεωργιάδη, της συζύγου του ή του διευθυντή του γραφείου του.

Πακτωλός μαύρου χρήματος σε ΜΜΕ - φαντάσματα

Περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια ευρώ διαφημιστικής δαπάνης δόθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε σωρεία ΜΜΕ και διαφημιστικές εταιρείες, στο διάστημα 2012-2014. Στη λίστα υπάρχουν ποσά με άγνωστους παραλήπτες, ενώ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπάρχουν ακόμη και ποσά που δεν κατέληξαν στους αναγραφόμενους παραλήπτες, αλλά σε τρίτα πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται ότι στο πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας γίνεται λόγος μεταξύ άλλων για αναρμοδιότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ να προωθήσει καμπάνιες για μη λοιμώδη νοσήματα ή για τα γενόσημα, ενώ τονίζεται ότι τα τηλεοπτικά μηνύματα θα μπορούσαν να προβληθούν δωρεάν από τα ΜΜΕ στο πλαίσιο των υποχρεώσεών τους. Από την πλευρά των επιθεωρητών εκτιμάται ότι σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ από τα 3 εκατ. που ήταν η δαπάνη για τις καμπάνιες αφορούσε διαφημιστικά μηνύματα που θα μπορούσαν να προβληθούν δωρεάν.

«Διάφορα σαπρόφυτα της κομματικής παραεξουσίας λυμαίνονταν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Μέσα επικοινωνίας που δεν τα διάβαζαν ούτε οι στενοί συγγενείς των ιδιοκτητών τους, sites - φαντάσματα με ανύπαρκτη επισκεψιμότητα φιγουράρουν στις σχετικές λίστες που έχουν δει τη δημοσιότητα πλάι - πλάι με γνωστά ονόματα της δημοσιογραφικής νομενκλατούρας» σχολιάζει σχετικά ο Αντώνης Μπαλωμενάκης.

«Κατά σύμπτωση (;) όλοι ανήκαν στο εκάστοτε κυβερνητικό σχήμα, επί χρόνια απομυζούσαν 25-30 εκατομμύρια ετησίως με μηδαμινή ωφέλεια για τον πληθυσμό και, βεβαίως, ανάμεσα στα άλλα καθήκοντά τους ήταν η κατασυκοφάντηση των αντιπάλων. Πολλοί μάλιστα συνεχίζουν το θεάρεστο έργο τους μέχρι και σήμερα με την ελπίδα της παλινόρθωσης των πολιτικών τους στηριγμάτων» επισημαίνει.

Εκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες φύλαξης

Έρευνα επιτάσσουν και τα στοιχεία που αφορούν τη σύμβαση του ΚΕΕΛΠΝΟ με την εταιρεία Τριπλ Ες, στην οποία ανατέθηκε η φύλαξη στις 5.4.2011, με διάρκεια έως τις 30.6.2012. Σύμφωνα με την Αριστοτέλους, «από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, η συγκεκριμένη εταιρεία το 2014, επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη και Μαυρουδή Βορίδη, εισέπραξε από τον Οργανισμό 1.270.540,23 ευρώ».

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως «το ίδιο έτος» και μια δεύτερη εταιρεία, υπό την επωνυμία Κοσμάς Ε. & ΣΙΑ Ε.Ε., εισέπραξε «από το ΚΕΕΛΠΝΟ 1.133.632,95 ευρώ, επίσης για υπηρεσίες φύλαξης».

Ληστρικές συμβάσεις στο «αμαρτωλό» ΚΕΕΛΠΝΟ

Απόλυτα ληστρικές ήταν και οι εργολαβικές συμβάσεις στο «αμαρτωλό» ΚΕΕΛΠΝΟ. Από τον Νοέμβριο του 2016 η νέα διοίκηση προσέλαβε 8 εργαζόμενους με Συμβάσεις Εργασίας Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) για την καθαριότητα των κτηρίων του στην Αθήνα με απολογιστικό αποτέλεσμα εξοικονόμησης κόστους οκταμήνου της τάξης των 280 χιλ. ευρώ ή ποσοστού περίπου 85% σε σχέση με την αντίστοιχη δαπάνη του εργολάβου καθαριότητας» σημειώνουν μιλώντας στην κυριακάτικη «Αυγή» πηγές της Αριστοτέλους.

«Χρυσή» γραμμή καταγγελιών

Ρόλο «καταγγέλτη» είχαν εκχωρήσει οι προηγούμενες διοικήσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, που πλήρωνε σε ιδιωτική εταιρεία 600.000 ευρώ για να συντηρεί τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών για όσους παραβίαζαν τον αντικαπνιστικό νόμο.

«Φυσικά, οι καταγγελίες αυτές ποτέ δεν διεκπεραιώνονταν και έμεναν ‘κενό γράμμα’» αποκάλυψε μιλώντας στα “Χανιώτικα Νέα” ο νυν πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ. Πλέον η γραμμή 1142 «αξιοποιείται με δικό μας προσωπικό και χωρίς κανένα πρόσθετο κόστος, όχι για να κάνει αστυνομικά μέτρα, αλλά για να προωθεί τους ανθρώπους που θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος».

Το μικρό «ανάκτορο» του ΚΕΕΛΠΝΟ

Τα δανειακά χρέη του ΚΕΕΛΠΝΟ από το 2008-2009 φτάνουν τα 185.500.000 ευρώ. Μεγάλο μέρος αυτού του χρέους αφορά την πολύκροτη, εξαιρετικά αμφιλεγόμενη απόκτηση και ανακαίνιση του κεντρικού κτηρίου. Ο Π. Πολάκης έχει καταγγείλει ονομαστικά την πρ. νομική σύμβουλο του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθηνά Οικονόμου Σκορδά (συζύγου πρ. υπουργού της Ν.Δ.) ότι εμπλέκεται στην αγορά του κτηρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Μαρούσι έναντι 18 εκατ. ευρώ, όταν η αντικειμενική του αξία ήταν 3 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό της ασυδοσίας που επικρατούσε στο ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ότι σε προηγούμενο έλεγχο που διενεργήθηκε το 2013 από τη Διεύθυνση Ελέγχου Φορέων Υπηρεσιών Υγείας κατεγράφη στην έκθεση αποτελεσμάτων ότι η πρώην «πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ (Τζένη Κρεμαστινού) δήλωσε στην ελεγκτική ομάδα ότι δεν τηρείται Μητρώο Δεσμεύσεων από τον Φορέα και ως εκ τούτου δεν κρίνεται σκόπιμο να διενεργηθεί έλεγχος», ενώ «παρεδόθη στην ελεγκτική ομάδα το από 7.10.2013 έγγραφο του υπουργού Υγείας (Α. Γεωργιάδη)», στο οποίο αναφέρεται ότι «το ΚΕΕΛΠΝΟ, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, δεν τηρούσε Μητρώο Δεσμεύσεων» και κατά συνέπεια «δεν υφίσταται κανένας λόγος έλεγχου για την τήρηση του Μητρώου Δεσμεύσεων κατά το παρελθόν».

Ταυτόχρονα καμία πράξη του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν αναρτήθηκε ποτέ στη Διαύγεια, πέρα από ειδικές που αφορούσαν προμήθειες συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, λόγω της ολικής εξαίρεσης του φορέα και σύμφωνα με την άποψη του νομικού του γραφείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL