Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Nα διασφαλιστεί η επάρκεια αίματος κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ζητά ο ΙΣΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Nα διασφαλιστεί η επάρκεια αίματος κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ζητά ο ΙΣΑ

Να διασφαλιστεί η επάρκεια αίματος κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα τόσο με τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς όσο και με τους ασθενείς που θα χρειασθεί να κάνουν μετάγγιση αίματος, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ΙΣΑ ενημερώθηκε ότι «το Τμήμα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, στις 4 Ιουλίου, κοινοποίησε έγγραφο στο Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας, με το οποίο ζητά την “κατάθεση αίματος από τους ασθενείς προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια των μεταγγίσεων”».

Σημειώνεται ότι «προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τους σε αίμα, οι ασθενείς θα πρέπει να διασφαλίσουν κατά μέσον όρο έξι αιμοδότες το μήνα, κάτι που για τους περισσότερους ασθενείς είναι αδύνατον να επιτευχθεί».

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, αναφέρει ο ΙΣΑ, «το πρόβλημα οφείλεται στην ελάττωση των εξωτερικών αιμοληψιών, στη μείωση μονάδων αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό κατά 200 φιάλες το μήνα, καθώς και στη μειωμένη προσέλευση αιμοδοτών λόγω διακοπών».

«Αναμενόμενο μέχρι ένα βαθμό» χαρακτηρίζει το πρόβλημα που παρουσιάζεται με τα αποθέματα αίματος τους καλοκαιρινούς μήνες, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, επισημαίνοντας όμως ότι «οι αρμόδιες αρχές όφειλαν να είχαν μεριμνήσει εγκαίρως, για να το αποτρέψουν και όχι να ρίχνουν την ευθύνη στους ασθενείς».

Ο κ. Πατούλης αναφέρει επίσης ότι «τον τελευταίο χρόνο τα τμήματα αιμοδοσιών έχουν αποδυναμωθεί σε ανθρώπινο δυναμικό, με αποτέλεσμα να γίνονται με δυσκολία οι εξωτερικές αιμοληψίες και να έχει συρρικνωθεί το ωράριο λειτουργίας τους, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση». Ζητά από το υπουργείο Υγείας να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και να διασφαλίσει τις μεταγγίσεις των ασθενών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL