Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Θύμα ξυλοδαρμού ένα στα δύο παιδιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θύμα ξυλοδαρμού ένα στα δύο παιδιά

Ένα στα δύο παιδιά ηλικίας 11-16 ετών έχει πέσει θύμα τουλάχιστον μιας εμπειρίας σωματικής βίας σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα που παρουσίασε χθες η Εταιρεία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού «Ελίζα». Οι ειδικοί τονίζουν ότι «η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει τη ζωή ενός παιδιού, ιδιαίτερα των παιδιών κάτω των 4 ετών, που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου ή αναπηρίας από σωματική κακοποίηση». Επιπλέον, εκτιμάται ότι εννέα στις δέκα περιπτώσεις δεν αναφέρονται ποτέ και παραμένουν χωρίς διάγνωση και αντιμετώπιση.

«Το φαινόμενο της σωματικής κακοποίησης παιδιών και οι διαστάσεις που έχει λάβει έκαναν πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη ενός προγράμματος με εθνικό αποτύπωμα» υπογράμμισαν οι επιστήμονες της «Ελίζα». Έτσι, περισσότεροι από 1.220 επαγγελματίες Υγείας εκπαιδεύτηκαν σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο του 1ου Εθνικού Προγράμματος Επιμόρφωσης Ιατρών για τη Διαχείριση Περιστατικών Σωματικά Κακοποιημένων Παιδιών, μια πρωτοβουλία και σύμπραξη της «Ελίζα» και της Β' Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε τον Μάιο του 2016, πραγματοποιείται υπό την επιστημονική καθοδήγηση των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Γέιλ και Αϊόβα και σε αυτό συμμετέχουν όλες οι πανεπιστημιακές παιδιατρικές κλινικές της χώρας.

Έλληνες και Αμερικανοί επιστήμονες σχεδίασαν μια εύχρηστη, τυποποιημένη διαδικασία, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα, για τη διεύρυνση και την αντιμετώπιση της σωματικής κακοποίησης παιδιών στο σχολείο, με αφετηρία τα πολύτιμα ευρήματα μελέτης στο νοσοκομείο.

Θύματα 7χρονα παιδιά

Κομβικό σημείο της πρωτοβουλίας αποτελεί η διενέργεια αναδρομικής έρευνας για τα έτη 2014-2015, που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Από το σύνολο των 35.273 παιδιών που νοσηλεύτηκαν την περίοδο αυτή, μελετήθηκαν 161 φάκελοι παιδιών με επιβαρυμένο κοινωνικό ιστορικό ή/και σοβαρό τραυματισμό.

Από τη μελέτη των φακέλων παιδιών με πιθανή σωματική κακοποίηση προέκυψε ότι η μέση ηλικία των παιδιών αυτών ήταν 7,7 έτη, σε αντίθεση με επιδημιολογικά δεδομένα των ΗΠΑ, όπου η πλειονότητα των περιστατικών σωματικής κακοποίησης αφορά παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών. Επιπλέον, ο μέσος χρόνος παραμονής των παιδιών αυτών στο νοσοκομείο ήταν 26 μέρες. Αξίζει όμως να τονιστεί ότι για τα έξι στα δέκα παιδιά επιτεύχθηκε η ένταξη σε συγγενικό περιβάλλον ή πλαίσιο φιλοξενίας.

Επίσης, παρατηρήθηκε ότι τα βρέφη είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα σωματικής κακοποίησης, στοιχείο σύμφωνο με τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα για την ευαλωτότητα των βρεφών στη σωματική κακοποίηση.

Σχεδόν στο 20% των παιδιών που νοσηλεύθηκαν με έγκαυμα και 35% των παιδιών που νοσηλεύθηκαν με κάταγμα το ιστορικό που δόθηκε από τους γονείς ή τους φροντιστές δεν ήταν συμβατό με τα ιατρικά ευρήματα ή/και το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού.

Τέλος, ένα στα τρία εγκαύματα θα μπορούσε να είχε προληφθεί με καλύτερη εκπαίδευση των γονέων/φροντιστών για την αποφυγή ατυχημάτων λόγω αμέλειας.

Πρότυπη Μονάδα Φροντίδας

Στο πλαίσιο του προγράμματος αναπτύχθηκε ένα Πρωτόκολλο, δηλαδή μια εύχρηστη τυποποιημένη διαδικασία που προτείνεται να εφαρμοστεί στα νοσοκομεία για την αξιολόγηση της πιθανότητας σωματικής κακοποίησης. Το Πρωτόκολλο συμβάλλει στην αυξημένη εγρήγορση των επαγγελματιών Υγείας, άρα και στην έγκαιρη ανίχνευση παιδιών με υποψία σωματικής κακοποίησης. Επίσης, στοχεύει στον κατάλληλο εργαστηριακό έλεγχο και διαχείριση του ύποπτου περιστατικού με άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού προστασίας του παιδιού και προσφέρει τη δυνατότητα ανίχνευσης της κακοποίησης πριν υποστεί το παιδί μη αναστρέψιμη σωματική και ψυχική βλάβη. Τέλος, προβλέπει παρεμβάσεις για την ενίσχυση της οικογένειας και τη διατήρηση της δομής της, αποφεύγοντας την ιδρυματοποίηση του παιδιού.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, επιτεύχθηκε η έγκριση από την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και το Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» της δημιουργίας της 1η Πρότυπης Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια του Παιδιού εντός του νοσοκομείου.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η ψηφιακή διασύνδεση του 1ου Πανελλήνιου Δικτύου Εκπαιδευμένων Ιατρών για τη Διαχείριση Περιστατικών Σωματικά Κακοποιημένων Παιδιών με στόχο τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση, προκειμένου να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η βέλτιστη διαχείριση των περιστατικών.

Προτάσεις για ενίσχυση της προστασίας των παιδιών

Η πολυδιάστατη ομάδα του επιστημονικού έργου, που απαρτίζεται από εννέα Έλληνες και Αμερικανούς επιστήμονες, σχεδίασε και υλοποιεί το εθνικό πρόγραμμα, που «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για ένα ασφαλέστερο αύριο για τα παιδιά». Ωστόσο, η «Ελίζα» τονίζει ότι, προκειμένου να ενισχυθεί η αλυσίδα προστασίας των παιδιών σε εθνικό επίπεδο, χρειάζεται να:

- Υιοθετηθεί το Πρωτόκολλο / Εύχρηστη Τυποποιημένη Διαδικασία για τη διερεύνηση και αντιμετώπιση της σωματικής κακοποίησης παιδιών από όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

- Εφαρμοστεί το εθνικό σύστημα αναφοράς κακοποίησης και παραμέλησης παιδιού που έχει ήδη δημιουργήσει το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.

- Εφαρμοστεί η διεπιστημονική προσέγγιση στη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης παιδιών μέσω εξειδικευμένων μονάδων εντός των νοσοκομείων.

- Πραγματοποιείται από τους γιατρούς παρακολούθηση των περιστατικών σωματικής κακοποίησης και μετά την ολοκλήρωση της νοσηλείας.

- Δημιουργηθούν κατάλληλες ενδιάμεσες δομές φιλοξενίας για την αρτιότερη ψυχοσυναισθηματική φροντίδα και την ασφάλεια των παιδιών μέχρι την οριστική απόφαση της Εισαγγελίας.

- Δημιουργηθούν εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης σε εθνικό επίπεδο για κάθε κατηγορία επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με παιδιά, όπως διασώστες ΕΚΑΒ, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, αστυνομικοί, κοινωνικοί λειτουργοί κ.λπ.

- Εισαχθεί μάθημα για την πρόληψη, αναγνώριση και διαχείριση όλων των μορφών της κακοποίησης σε όλες τις Ιατρικές Σχολές και να εξασφαλιστεί η συνεχιζόμενη ιατρική κατάρτιση μέσα από δομημένο πρόγραμμα διά βίου εκπαίδευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL