Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Η δημόσια Υγεία βγαίνει από το κώμα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δημόσια Υγεία βγαίνει από το κώμα!

Διαδοχικές περικοπές, υποστελέχωση και διακίνηση μαύρου χρήματος έπληξαν με μεγάλη σφοδρότητα τη δημόσια Υγεία την πρώτη επταετία της κρίσης και οδήγησαν το σύστημα στα πρόθυρα λειτουργικής κατάρρευσης. Λουκέτα μπήκαν σε νοσοκομεία, μονάδες και κλινικές, ενώ κάποιες άλλες ιδρύθηκαν για να μην λειτουργήσουν ποτέ.

Μεγάλος κερδισμένος από την κλιμακούμενη κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας ήταν ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας, που μέτρησε μεν λίγες απώλειες, αλλά και αξιοσημείωτη εξάπλωση. Επτά χρόνια μετά η εικόνα αλλάζει και η "Αυγή" της Κυριακής παραθέτει μερικές από εκείνες τις περιπτώσεις που φανερώνουν ότι η δημόσια Υγεία ενισχύεται και ξυπνάει από την κωματώδη κατάσταση.

Αλλαγή κλίματος: η περίπτωση του Εύοσμου

Μια πολύ ενδεικτική περίπτωση είναι αυτή του Κέντρου Υγείας αστικού τύπου στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, που τυπικά ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2009, ωστόσο ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ ως Κέντρο Υγείας. Υποστελεχωμένο, υποβαθμισμένο σε μονάδα υγείας, δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στον σκοπό ιδρύσεώς του.

"Στις δυτικές συνοικίες οι άνθρωποι χτυπήθηκαν από την κρίση περισσότερο από όλους" σημειώνει ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιώργος Κίρκος μιλώντας στην "Αυγή" της Κυριακής και συνεχίζει:

"Από τις 2 του μήνα, το Κέντρο άρχισε να λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Το 2012 εδώ εργάζονταν μόλις 12 γιατροί, ενώ σήμερα υπηρετούν 29 διαφόρων ειδικοτήτων, συν 5 επικουρικοί, ενώ αυτήν την εβδομάδα εγκρίθηκε από το υπουργείο και η πρόσληψη 12 ακόμη γιατρών -η πρόσκληση ενδιαφέροντος έχει ήδη αναρτηθεί"- με αυξημένα κίνητρα.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί ο Γ. Κίρκος, "αν ο εισαγωγικός βαθμός είναι του επιμελητή Β, θα εργαστεί με αποδοχές επιμελητή Α, που κανονικά θα τις έπαιρνε μετά από επτά χρόνια υπηρεσίας". Όπως σημείωσε, υπάρχουν ακόμη "ελλείψεις, όπως είναι φυσικό, στην έναρξη της 24ωρης λειτουργίας", αλλά "το ενδιαφέρον είναι τέτοιο ώστε σιγά - σιγά θα στελεχωθεί με όλες τις ειδικότητες".

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού σημείωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας "δεν ήρθε να εγκαινιάσει το Κέντρο Υγείας, ήρθε να νοηματοδοτήσει τη νέα, επαναστατική προσπάθεια που κάνουν το υπουργείο και η κυβέρνηση, τη νέα πνοή που δίνει με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ). Σε όλη τη χώρα και μες στο καλοκαίρ, εμείς πρέπει να λειτουργήσουμε ως ΥΠΕ 10 από τις 33".

Τέλος, ο ΥΠΕάρχης διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες που διαδίδονται τις τελευταίες ημέρες ότι πρόκειται να κλείσουν τα γειτονικά Κέντρα Υγείας Χαλάστρας, Διαβατών και Κουφαλίων. "Στη Χαλάστρα την επομένη των φημών τοποθετήθηκε γιατρός με Υπουργική Απόφαση, ενώ στο Κουφαλίων εγκρίθηκε κονδύλι για την επισκευή της στέγης του", επεσήμανε.

Από την υγειονομική ερήμωση στα νοσοκομεία με πλεονάσματα

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός για την Υγεία την περίοδο 2010-2014 μειώθηκε κατά 60% περίπου, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρεθεί στις κατώτερες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στη δημόσια δαπάνη για την Υγεία, ενώ, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) το 2013, ένας στους δέκα Έλληνες που αντιμετώπισαν πρόβλημα Υγείας δεν έλαβε θεραπεία, κυρίως λόγω κόστους. Επιπλέον το μαύρο χρήμα στον χώρο των προμηθειών υπολογίζεται σε 84,5 δισ. ευρώ σε βάθος 13 ετών, ποσόν που ισούται με το ένα τέταρτο του δημόσιου χρέους της χώρας.

Και όλα αυτά ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας, δηλαδή οι άμεσες καταβολές από τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αυξήθηκαν κατά 30% την περίοδο 2010-2015, αφού η δημόσια δαπάνη για την υγεία υπέστη μείωση 13% το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Σήμερα, ενώ στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας έχουν γίνει 18.610 προσλήψεις (8.340 εκ των οποίων μόνιμες), απέκτησαν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας πάνω από 2 εκατ. ανασφάλιστοι πολίτες, άνοιξαν 125 κλίνες ΜΕΘ και "έσπασαν" λουκέτα τμημάτων και κλινικών σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας, για πρώτη φορά τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα "έκλεισαν" το περασμένο έτος παρουσιάζοντας πλεόνασμα.

Πνοή ζωής σε δομές που είχαν στοιχειώσει

Έτσι κατέστη δυνατόν να σπάσουν λουκέτα σε πλήθος ΜΕΘ, κλινικές και μονάδες, αλλά και να ανοίξουν νοσοκομεία που παρέμεναν κλειστά. Στη Δυτική Αττική, που τα χρόνια της κρίσης ήρθε αντιμέτωπη με την υγειονομική ερήμωση, άνοιξε και πάλι το νοσοκομείο Αγ. Βαρβάρα, που είχε κλείσει το 2013. Τότε έγιναν πολλές κινητοποιήσεις από την τοπική κοινωνία, αφού υπήρχαν πραγματικές ανάγκες για τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Τα δύο γειτονικά νοσοκομεία πνίγηκαν από κόσμο και ειδικά τα εξωτερικά ιατρεία έμοιαζαν με πεδίο πολέμου, με το "Αττικόν" να λειτουργεί μονίμως με πληρότητα της τάξεως του 130%, εξυπηρετώντας όλη τη Δ. Αττική, καθώς και μέρος της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας.

Τούτων δοθέντων, φέτος άνοιξαν τρεις ακόμη χειρουργικές αίθουσες στο Αττικόν, ενώ σταδιακά αναπτύσσονται και οι υπόλοιπες τέσσερις, ώστε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο να λειτουργήσει για πρώτη φορά με 14 αίθουσες. Επιπλέον, η νέα διοίκηση του νοσοκομείου έθεσε σε λειτουργία το συγκρότημα πλυντηρίων του ιδρύματος, το οποίο δεν είχε λειτουργήσει ποτέ από την αρχική του εγκατάσταση το 2003.

Το γεγονός ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια όλος ο εξοπλισμός των πλυντηρίων ήταν παροπλισμένος είχε ως αποτέλεσμα το ΠΓΝ Αττικόν, να καταφεύγει σε εργολαβικές υπηρεσίες για τη κάλυψη των αναγκών του, με συνολικό κόστος, ενδεικτικά, κατά την τελευταία πενταετία περίπου 1.300.000 ευρώ.

Ενισχύονται τα νησιά

Σχεδόν έναν χρόνο λειτουργίας μετρά το Γενικό Νοσοκομείο Θηρών, στη Σαντορίνη, ένα δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα που, αν και κατασκευάστηκε το 2011, παρέμενε κλειστό, ως ένα φιλέτο που προοριζόταν για ιδιωτικά συμφέροντα.

Το 2009 παραδόθηκε στους κατοίκους της Νάξου το καινούργιο κτήριο του Κ.Υ. Νάξου με την προοπτική να στελεχωθεί και να αρχίσει να παρέχει δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους του νησιού, των μικρών Κυκλάδων (Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια) και την Αμοργό, που ανήκουν υγειονομικά στη Νάξο.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού παρέμεινε κλειστή μέχρι φέτος, αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν στελεχώθηκε ποτέ με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό και δεν υπήρχε τμήμα αιμοδοσίας. Έτσι, μέχρι φέτος, οπότε άνοιξε η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, οι ασθενείς αναγκάζονταν να μεταναστεύσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα για την υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονταν.

Ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων των Κυκλάδων έγινε πραγματικότητα, αφού ξεκίνησε η λειτουργία βάσης αεροδιακομιδών στο αεροδρόμιο της Σύρου. Ο πτητικός χρόνος πρόσβασης σε κάθε περιστατικό στις Κυκλάδες θα μειωθεί κατά 70 λεπτά, ενώ παράλληλα μειώνεται το κόστος των 4.000 - 5.000 ευρώ ανά περιστατικό.

Ρεκόρ ανοιχτών ΜΕΘ

Μεσούσης της κρίσης, ολοένα και περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ έκλειναν, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μπαίνουν σε απαράδεκτα μακρές λίστες αναμονής. Τα περισσότερα ανοιχτά κρεβάτια ΜΕΘ που μέτρησε στο παρελθόν το δημόσιο σύστημα Υγείας ήταν τη χρονιά διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρας μας, δηλαδή 514, ενώ μέχρι το 2015, τα κρεβάτια μειώθηκαν στα 437. Κλίνες που δεν είχαν λειτουργήσει για περισσότερα από 10 χρόνια, όπως στο Σωτηρία άνοιξαν και πλέον στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν 570 κρεβάτια ΜΕΘ σημειώνοντας ένα νέο ρεκόρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL