Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ: / Α.Ξανθός: "Πολιτικό μας σχέδιο η διεύρυνση της δημόσιας υγείας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ: / Α.Ξανθός: "Πολιτικό μας σχέδιο η διεύρυνση της δημόσιας υγείας"

Η «διεύρυνση του δημόσιου χώρου στην Υγεία», η «άρση των ανισοτήτων» και η «θωράκιση απέναντι στη σπατάλη και τη διαφθορά» συνιστούν τον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου της Αριστοτέλους, όπως παρουσιάστηκε χθες στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

«Η στρατηγική απάντηση στην κρίση των συστημάτων υγείας είναι η στροφή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την πρόληψη και τις πολιτικές δημόσιας υγείας» τόνισε, στο πλαίσιο συμβολικής επίσκεψης στο Κέντρο Υγείας αστικού τύπου της περιοχής. Μία δομή της ΠΦΥ, η οποία λειτουργεί μεν από το 2009, αλλά μέχρι πρότινος ήταν παραλυμένη από την υποστελέχωση. Από μια λαϊκή γειτονιά, τον Εύοσμο, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους οι πρώτες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ), με το Κέντρο Υγείας της περιοχής να λειτουργεί σε 24ωρη βάση, στέλνοντας σήμα για τη βούληση της ηγεσίας «για την άρση των ανισοτήτων».

«Έδιναν χώρο στους ιδιώτες»

Ο υπουργός αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στη νευραλγικής σημασίας μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου εντόπισε «το διαχρονικό έλλειμμα του συστήματος Υγείας».

Υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι «ήταν πολιτική επιλογή η μη ανάπτυξη των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου, με σκοπό τη δημιουργία ζωτικού χώρου στον επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα». Πράγμα το οποίο είχε «αποτέλεσμα την έξαρση του φαινομένου της προκλητής ζήτησης, την υπερκατανάλωση ιατρικών πράξεων, τη σπατάλη και την υπερχρέωση των ασφαλιστικών ταμείων και των πολιτών».

Ο οικογενειακός γιατρός

Ο υπουργός σημείωσε ότι «στη νέα ΠΦΥ κάθε επαγγελματίας Υγείας θα έχει τον ρόλο του». Επεσήμανε ότι το νέο μοντέλο οδηγεί στην «άρση της ιατροκεντρικότητας» και την «υπέρβαση της νοσοκομειοκεντρικής λογικής».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ενίσχυση του ρόλου του γιατρού της γειτονιάς, εξηγώντας ότι το «εισιτήριο» για τα εξωτερικά ιατρεία και τις ειδικότητες θα δίνει ο οικογενειακός γιατρός από τις ΤΟΜΥ, ο οποίος θα έχει και δικαίωμα κατ’ οίκον επίσκεψης. Τα επείγοντα περιστατικά συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα του συστήματος Υγείας, ενώ ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για τα χρόνια νοσήματα.

Οι πολίτες, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, θα εγγράφονται στις ΤΟΜΥ και θα έχουν τον οικογενειακό γιατρό τους. Αρχικά, οι ΤΟΜΥ δεν θα καλύψουν το σύνολο της χώρας, αλλά μόνο το 30% του πληθυσμού και το υπόλοιπο 70% θα καλύψουν συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ελευθεροεπαγγελματίες οικογενειακούς γιατρούς.

Κίνητρα στους νέους γιατρούς

Ιδιαίτερα στάθηκε ο Ανδρέας Ξανθός στη βούληση της Αριστοτέλους να παράσχει κίνητρα προς τους νέους επιστήμονες ώστε να παραμείνουν στη χώρα και να μην μεταναστεύουν στο εξωτερικό για την αναζήτηση εργασίας. «Η μόνη αξιόπιστη απάντηση στο ιατρικό 'brain drain' είναι η αξιοπρεπής επιστημονική και επαγγελματική προοπτική των νέων γιατρών μέσα από ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας». Επεσήμανε ότι αφενός η νέα ΠΦΥ αναμένεται να δώσει «νέες ευκαιρίες», ενώ το υπουργείο επιδιώκει να «ανοίξει το κλειστό σύστημα των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ», να «αναβαθμίσει με ενιαίο τρόπο την ιατρική εκπαίδευση στη διάρκεια της ειδικότητας» και να «αλλάξει την ισορροπία ανάμεσα στους γιατρούς υπερεξειδικευμένων ειδικοτήτων και στους γενικούς - οικογενειακούς γιατρούς».

«Η ΠΦΥ δεν είναι ιδεολογική εμμονή»

Ο υπουργός Υγείας κατέληξε τονίζοντας ότι η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ «δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση ούτε ιδεολογική εμμονή ή κρατικιστική αγκύλωση, δεν υπηρετεί τη λογική της λιτότητας», αλλά «είναι μια πραγματική μεταρρύθμιση στην Υγεία». Μια μεταρρύθμιση που «υλοποιείται με την επιστημοτεχνική υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, λαμβάνοντας υπ' όψιν την εμπειρία ευρωπαϊκών χωρών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL