Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ξεκίνησε η δίκη της DEPUY για τις υπερτιμολογήσεις ορθοπεδικών υλικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκίνησε η δίκη της DEPUY για τις υπερτιμολογήσεις ορθοπεδικών υλικών

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθισαν χθες για πρώτη φορά 24 στελέχη της θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson, του ελληνικού παραρτήματος της "Depuy Hellas Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Ιατρικών Ειδών", επιχειρηματίες, αλλά και γιατροί και στελέχη δημόσιων νοσοκομείων για το σκάνδαλο με τις υπερτιμολογήσεις στα ορθοπεδικά υλικά που προκάλεσαν ζημία στο Δημόσιο άνω των έντεκα εκατομμυρίων ευρώ. Η δίκη ξεκίνησε με τις δηλώσεις παράστασης πολιτικής αγωγής από τους συνηγόρους 114 νοσοκομείων και διέκοψε για τις 26 Μαΐου προκειμένου να βρεθεί κατάλληλος χώρος για το πλήθος των παραγόντων της δίκης.

"Καπέλο" 35% στα ιατρικά μηχανήματα

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η εταιρεία προμήθειας ιατρικού υλικού Depuy, κατά την περίοδο 2000 - 2006 προμήθευσε 114 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα βάζοντας "καπέλο" στα ιατρικά μηχανήματα τουλάχιστον κατά 35%, ενώ από την υπερκοστολόγηση οι γιατροί φέρονται να εισέπρατταν ένα ποσοστό της τάξεως του 20%.

Στις υπερκοστολογήσεις περιλαμβάνονταν τα "δωράκια" σε γιατρούς, στελέχη δημοσίων νοσοκομείων και επιχειρηματίες που προέρχονταν από τα "μαύρα ταμεία" της πολυεθνικής.

Πιο αναλυτικά, οι ανακριτές διαφθοράς που πραγματοποίησαν την έρευνα διαπίστωσαν ανάμεσα σε άλλα περίπτωση γιατρού που, εκτός από τις αμοιβές του, σε τρία χρόνια είχε λάβει πάνω από 150.000 ευρώ για να κάνει ταξίδια σε Ελσίνκι, Κούβα και Αγία Πετρούπολη, ενώ σε email στις 13.11.2000 που εστάλη από Βρετανό κατηγορούμενο σε συγκατηγορούμενό του αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Όπως γνωρίζεις, αυτά τα λεφτά είναι κίνητρα μετρητών και πληρώνονται καθαρά στους αποδέκτες...». Στην πραγματικότητα ο αποστολέας ζητούσε από στέλεχος της εταιρείας συνολικό ποσό 1.600.000 δολαρίων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2001 για να το μοιράσει.

Στη λίστα με τα 114 νοσοκομεία τα οποία πλήρωσαν υπερκοστολογημένα υλικά είναι το ΚΑΤ και το «Παπανικολάου» με διαφορά υπερκοστολόγησης περί το 1,5 εκατομμύριο ευρώ έκαστο στην εξαετία.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες εβδομάδες πριν τρεις πανεπιστημιακοί γιατροί καταδικάστηκαν από το Εφετείο Θεσσαλονίκης σε πολυετείς καθείρξεις από 11 έως 14 έτη για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος για την ίδια υπόθεση. Ωσόσο οι γιατροί παρέμειναν εκτός φυλακής καθώς το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημά τους για αναστολή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους σε δεύτερο βαθμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL