Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΠΙΣ / Διακομματικό όργανο εποπτείας της ΠΦΥ ζητούν οι ιδιώτες γιατροί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΠΙΣ / Διακομματικό όργανο εποπτείας της ΠΦΥ ζητούν οι ιδιώτες γιατροί

Τη δημιουργία διακομματικού Οργάνου εποπτείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), θητείας 5 ετών και με εκτελεστικά όργανα τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τον ΕΟΠΥΥ, ζητάει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Τις παρατηρήσεις του επί του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) έθεσε στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή γ.γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό το Δ.Σ. του ΠΙΣ, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους.

Ο ΠΙΣ δήλωσε «κατηγορηματικά αντίθετος» με τον οικογενειακό γιατρό ως «gatekeeper» λέγοντας ότι «πρέπει να αποτελεί δικαίωμα και όχι υποχρέωση κάθε πολίτη. Πρέπει να είναι ο σύμβουλος της οικογένειας, να δραστηριοποιείται στην πρόληψη και την αγωγή υγείας του πληθυσμού, στη διαμόρφωση του ιατρικού φακέλου του ασθενούς, στη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων κ.λπ.».

Επίσης ο σύλλογος αντιτίθεται στην «παραχώρηση ιατρικών πράξεων σε άλλους επαγγελματίες υγείας (προληπτικές εξετάσεις από φαρμακοποιούς και συνταγογράφηση από μαίες)».

Μεταξύ των προτάσεων του ΠΙΣ ξεχωρίζει η στελέχωση των δημόσιων δομών με ιατρούς βασικών ειδικοτήτων και λοιπό ιατρικό προσωπικό και η λειτουργία των Αστικών Κέντρων Υγείας, τα οποία θα έχουν όλες τις ειδικότητες και θα εφημερεύουν επί 24ώρου βάσεως.

Επίσης, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει ότι «η δημιουργία ολοκληρωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προϋποθέτει αύξηση των δημόσιων δαπανών από 5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 6%, που είναι το όριο ασφαλείας κάθε συστήματος υγείας».

Αύξηση ζητάει και στην παρακράτηση εισφορών υπέρ του ΕΟΠΥΥ από το 0,6% στο 1% του ΑΕΠ.

Μ. ΚΑΛ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL