Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Οι τελικές διατάξεις για τα φαρμακεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι τελικές διατάξεις για τα φαρμακεία

Για τις τελικές διατάξεις που αφορούν τα φαρμακεία και έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Συγκεκριμένα, οι διατάξεις αφορούν την απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, με «δικλείδες ασφαλείας» που θέτει το υπουργείο στοχεύοντας στην αποτροπή του κινδύνου να αυξηθούν ανεξέλεγκτα οι τιμές. Ειδικότερα, α) με απόφαση του υπουργού Υγείας και αφού έχει προηγηθεί γνωμοδότηση από τον ΕΟΦ, θα εκδοθεί χωριστός κατάλογος τιμών ΜΗΣΥΦΑ -εκτός του δελτίου τιμών- με ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης που θα τίθενται υποχρεωτικά επί των συσκευασιών των προϊόντων ΜΗΣΥΦΑ.

Προληπτικά μέτρα για την αύξηση των τιμών

Επιπλέον, β) οι νοσοκομειακές τιμές των ΜΗΣΥΦΑ δεν θα αυξηθούν, γ) ιδρύεται παρατηρητήριο τιμών στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) που θα είναι αρμόδιος να συλλέγει όλες τις τιμές ανά φαρμακευτικό προϊόν που υπάγεται στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ, με στόχο να παρακολουθείται η εξέλιξη των τιμών και να μπορεί να αποτραπεί μια ανεξέλεγκτη αύξησή τους.

Αποκλειστικά από τα φαρμακεία τα ΜΗΣΥΦΑ

Όσον αφορά τη διάθεση των ΓΕΔΙΦΑ από τα σούπερ μάρκετ, ο υπουργός Υγείας αποσαφήνισε ότι στην πρόσφατη διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» «δεν υπήρξε καμία αλλαγή στα μέτρα που νομοθετήθηκαν πέρυσι και ότι τα ΜΗΣΥΦΑ θα συνεχίσουν να χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία, με εξαίρεση τα σκευάσματα που ανήκουν στην κατηγορία των ΓΕΔΙΦΑ και τα οποία αποτελούν μόλις το 13% των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων».

Κίνητρα για τα γενόσημα

Ο Ανδρέας Ξανθός στάθηκε ιδιαίτερα στα κίνητρα που δίνονται προς τα φαρμακεία για την αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των γενόσημων φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Στα φαρμακεία που θα υπερβαίνουν έναν ελάχιστο ποσοστιαίο στόχο χορήγησης γενόσημων (25% του όγκου των πωλήσεων) θα παρέχονται κλιμακούμενες ποσοστιαίες εκπτώσεις (3% για κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες άνω του 25%) από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Τα φαρμακεία στα τοπικά δίκτυα ΠΦΥ

Επίσης, ο υπουργός ενημέρωσε για τη σχετική με τα φαρμακεία διάταξη που υπάρχει στο προσχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ): Τα φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να συμμετέχουν σε δράσεις προαγωγής υγείας και πρόληψης, καθώς θα συνιστούν μαζί με τις δημόσιες δομές ΠΦΥ και με τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, το τοπικό δίκτυο ΠΦΥ.

Τέλος, ο υπουργός δήλωσε ότι «είναι έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση για τα πειθαρχικά συμβούλια των φαρμακευτικών συλλόγων και έχει ήδη αποσταλεί για παρατηρήσεις στο συναρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί σε επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας».

Αντιδράσεις φαρμακευτικών εταιρειών στο rebate σε νέες δραστικές ουσίες

Παράλληλα, αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον κλάδο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων η πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας για μια αυτόματη έκπτωση κατά 25% (rebate) στις νέες δραστικές ουσίες υψηλού κόστους.

Υπενθυμίζεται ότι κορυφαία θέση στην ατζέντα της Αριστοτέλους έχει η επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για τα δημόσια συστήματα Υγείας στην Ευρώπη μέσω της κοινής διαπραγμάτευσης τιμών για τα καινοτόμα και ακριβά φάρμακα, διασφαλίζοντας και την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες αλλά και τη βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας.

Σε δημόσιες τοποθετήσεις του, ο Ανδρέας Ξανθός έχει πολλάκις χαρακτηρίσει απρόσιτες τις τιμές των νέων φαρμάκων για τους περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες και επιδιώκει καθορισμό δίκαιης τιμής στα καινοτόμα φάρμακα.

«Έντονα δυσαρεστημένος» και «βαθιά προβληματισμένος» δηλώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, «ειδικά για το ενοποιημένο rebate όγκου με επιπλέον επιβάρυνση 25% για τα νέα on patent φάρμακα», κάνοντας λόγο για «βαριά φοροεισπρακτικά μέτρα». Οι φαρμακευτικές υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο θα έθετε «περιορισμούς στην είσοδο των νέων καινοτόμων φαρμάκων» ή θα την καθιστούσαν «απαγορευτική». Τέλος, ο ΣΦΕΕ κάνει λόγο για εξάντληση της βιωσιμότητας των φαρμακευτικών εταιρειών, «απειλώντας τις 86.000 θέσεις εργασίας που στηρίζει άμεσα και έμμεσα ο κλάδος του φαρμάκου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL