Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
"Το πελατειακό σύστημα της μεταπολίτευσης οργάνωσε την ανομία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Το πελατειακό σύστημα της μεταπολίτευσης οργάνωσε την ανομία"

Σε συμφωνία οδηγούν οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Υγείας με τους «θεσμούς», με κεντρικό στοιχείο τη «δέσμευση για μεταρρυθμίσεις» με στόχο την καθολική-ισότιμη-αποτελεσματική φροντίδα των πολιτών», όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Ταυτόχρονα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας», σημείωσε κατά την εισήγησή του στην Ημερίδα του υπουργείου γα την «ανθρωποκεντρική φροντίδα με έμφαση στα δικαιώματα των ασθενών».

Τόνισε ότι η «επιτυχής ολοκλήρωση μιας παρατεταμένης και κρίσιμης διαπραγμάτευσης» βρίσκεται στην «τελική ευθεία» και πρόσθεσε πως «όλα δείχνουν ότι θα κλείσει με διαχειρίσιμο για την κοινωνία τρόπο τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης» και θα δώσει ώθηση στη συζήτηση για την αναδιοργάνωση του χρέους και τη ‘χαλάρωση’ του ασφυκτικού κλοιού στην οικονομία, την κοινωνία και τη χώρα».

Εκατομμύρια χρέη ανασφάλιστων στην εφορία

Μιλώντας για την «μεγάλη τομή» που προωθεί η Αριστοτέλους στην πολιτική υγείας, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της «υγειονομικής φτώχειας» και την «καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών». Επεσήμανε δε ότι «έχει επιβεβαιωθεί ότι ανασφάλιστοι έχουν επιβαρυνθεί με χρέη ύψους 28 εκατ. ευρώ» στην εφορία και πως για τη νυν ηγεσία, το βασικότερο δικαίωμα κάθε πολίτη «την ώρα της αρρώστιας» είναι η «αξιόπιστη φροντίδα χωρίς διακρίσεις». Σε αυτό το πλαίσιο μελετώνται μέτρα για την απαλλαγή των πολιτών από αυτό το βάρος.

Το πελατειακό σύστημα της μεταπολίτευσης οργάνωσε την ανομία

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υπουργός και την Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, λέγοντας ότι στόχος είναι να δοθεί σήμα ότι «δεν υπάρχει ασυλία». Υπογράμμισε ότι «η διαφθορά είναι δομικό χαρακτηριστικό του δημοσίου βίου» και πως «το πελατειακό σύστημα της μεταπολίτευσης οργάνωσε ένα περιβάλλον ανομίας. Η πολιτική απάντηση» στη διαφθορά στην υγεία, συμπλήρωσε, είναι «μηδενική ανοχή, διερεύνηση και απόδοση ευθυνών, αλλά κυρίως μια δέσμη θεσμικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο σύστημα Υγείας που θα εδραιώνουν αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου και ορθολογικής διαχείρισης των δημοσίων πόρων» και «θα εμπεδώνουν μια νέα κουλτούρα και ένα διαφορετικό ήθος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL