Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
Αλλαγές στον νόμο περί ναρκωτικών προανήγγειλε ο Ανδ. Ξανθός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλλαγές στον νόμο περί ναρκωτικών προανήγγειλε ο Ανδ. Ξανθός

Σε αλλαγές στον νόμο περί ναρκωτικών θα προχωρήσει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ανδ. Ξανθός στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κατά την ενημέρωση για τα πεπραγμένα του ΟΚΑΝΑ. Παράλληλα, ο Ανδ. Ξανθός δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει στην αποποινικοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ μίλησε με θέρμη για το έργο της νέας διοίκησης του ΟΚΑΝΑ. Ο Ανδ. Ξανθός επισήμανε ότι το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να αντικαταστήσει τον όρο ναρκωτικά με τον όρο εξαρτήσεις, ώστε να διευρυνθεί το φάσμα παρέμβασης, ενώ θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο αδειοδότησης προγραμμάτων.

Σχετικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης, ο Ανδ. Ξανθός ξεκαθάρισε ότι θα υλοποιήσει την εισήγηση επιστημονικής ομάδας με επικεφαλής την πρόεδρο του ΕΟΦ, το πόρισμα της οποίας επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής κάνναβης. Αρχικά, θα υπάρξει κοινή πολιτική απόφαση με το υπουργείο Δικαιοσύνης για νόμιμη, υπό προϋποθέσεις συνταγογράφηση και κυκλοφορία φαρμακευτικών συσκευασμάτων με εκχυλίσματα κάνναβης, ενώ στη συνέχεια πιθανόν να χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει την παραγωγή και συσκευασία αυτών των προϊόντων.

Σημαντική βελτίωση της λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ

Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Β. Καφετζόπουλος υπογράμμισε τη σημασία της αύξησης του προϋπολογισμού του οργανισμού κατά περίπου 7 εκατ. ευρώ το 2016, καθώς δόθηκε η δυνατότητα, για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, για διενέργεια ανοιχτών διεθνών διαγωνισμών για την προμήθεια φαρμάκων και αντιδραστηρίων, καθώς και για 25 προσλήψεις με σύμβαση αορίστου χρόνου και 20 προσλήψεις με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Ο ΟΚΑΝΑ ενισχύθηκε ακόμα και με 40 άτομα από το πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, ενώ δημιουργήθηκαν 4 νέες μονάδες υποκατάστασης στην περιφέρεια.

Σημαντική ήταν και η μείωση της περιόδου αναμονής για ένταξη στις θεραπευτικές υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ, καθώς στις αρχές του 2015 στη λίστα αναμονής βρίσκονταν 2.600 - 2.700 άτομα, με την περίοδο αναμονής να είναι στα 5-6 χρόνια, ενώ σήμερα στην λίστα αναμονής έχουν μείνει μόνο 500 άτομα, με τον Β. Καφετζόπουλο να εκτιμά πως κι αυτά θα έχουν απορροφηθεί μέσα σε έναν μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL