Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Π. Πολάκης: Κάποιοι να κοιμούνται ανήσυχοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Πολάκης: Κάποιοι να κοιμούνται ανήσυχοι

Έγγραφα με τα οποία αποκαλύπτεται το μεγάλο πάρτι στην Υγεία κατέθεσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης δίνοντας μια πρώτη γεύση της σωρείας περιστατικών διαφθοράς, κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος που καλείται να διερευνήσει η Εξεταστική Επιτροπή. «Δεν μας έχουν στο χέρι, γι' αυτό κάνουμε Εξεταστική» υπογράμμισε ο Π. Πολάκης και συνέχισε προβαίνοντας σε πλήθος αποκαλύψεων που σχετίζονται με πολιτικά πρόσωπα, εταιρείες, οργανισμούς και ΜΜΕ.

"Μαύρο χρήμα ληστείας του λαού"

«Τόσα χρόνια, παρά τις απειλές της κυρίας Μπακογιάννη που παζάρευε την ασυλία της για τη Siemens, δεν είχε γίνει τίποτα παρά τα πορίσματα και τα δημοσιεύματα. Όλα τα θάψατε. Από το 1991 έως το 2010 δόθηκαν περίπου (δημόσια και ιδιωτική δαπάνη) 265 δισ. ευρώ. Από αυτά το 60% ήταν δημόσια δαπάνη. Το 40% ιδιωτική. Από αυτά 45 δισ. ευρώ της δημόσιας δαπάνης και άλλα 40 δισ. ευρώ από ιδιωτική ήταν μαύρο χρήμα ληστείας του λαού», επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Από το 2001 έως 2005 η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 4 δισ. ευρώ».

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, που χαρακτήρισε τη διαφθορά κοινωνικό φαινόμενο, ο αναπληρωτής υπουργός είπε: «Η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο, μας είπε ένας βρικόλακας από τις ντουλάπες. Όμως αυτό το φαινόμενο καθοδηγήθηκε από πολιτικές δυνάμεις».

Ατέλειωτη η λίστα των σκανδάλων και της μίζας

Παραθέτοντας τη μία υπόθεση κατασπατάλησης δημόσιων πόρων στην Υγεία μετά την άλλη, αναφέρθηκε στο «γλέντι φαρμακευτικών την περίοδο της γρίπης», όταν παρελήφθησαν 250 κιλά δραστικής ουσίας ενώ ως χώρα χρειαζόμασταν το πολύ 10-15 κιλά. Έπειτα στους αιματολογικούς ελέγχους με 50 ευρώ σε Νοβάρτις και Ρος, όταν οι ίδιες εταιρείες στην Πολωνία έπαιρναν για την ίδια εξέταση 8,5 ευρώ. Μίλησε για τα ραδιοφάρμακα που στην Πάτρα κοστολογούνταν 2.800 ευρώ αντί για 280 και για τα υλικά για αρθροπλαστικές για τα οποία «πληρώναμε 1.400 ευρώ αντί 400 ευρώ που ήταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε.».

Ο Παύλος Πολάκης συνέχισε να καταθέτει στοιχεία για «το σκάνδαλο της Pfizer, που για να προωθήσει τις στατίνες 3.000 γιατροί έπαιρναν μίζα για το φάρμακο», για τα αντιδραστήρια που αγοράστηκαν μαζικά με αφορμή τον ιό του Νείλου, όταν από 100.000 ελέγχους θετικά ήταν τα αποτελέσματα μόλις για τους 5, για τους βηματοδότες, που στην Ελλάδα η μέση τιμή τους ήταν 6.500 ευρώ όταν στην υπόλοιπη Ε.Ε. ήταν 1.200, για τις λαπαροσκοπικές, που στη χώρα μας χρεώνονταν 6.000 - 9.000 ευρώ, όταν στην υπόλοιπη Ε.Ε. το κόστος τους είναι 900 ευρώ, αλλά και για τα στεντς, που το κόστος τους στην Ελλάδα ήταν 2.500 ευρώ, όταν στην υπόλοιπη Ε.Ε. είναι μόλις 100 ευρώ.

Μαυσωλείο διαφθοράς το ΚΕΕΛΠΝΟ

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο αναπληρωτής υπουργός και στην περίπτωση του ΚΕΕΛΠΝΟ χαρακτηρίζοντάς το «μαυσωλείο διαφθοράς» και «off shore των κυβερνήσεων». Μίλησε για τις χορηγίες σε ΜΜΕ και τις «συνομιλίες με τον Παπαδημητρίου», στον οποίο αναφέρθηκε ως τον «κεντρικό διακινητή του μαύρου χρήματος», αποκαλύπτοντας ότι ο ίδιος «προσπάθησε και σε εμάς να το κάνει και έφαγε πόρτα».

Υπενθύμισε ότι αγοράστηκε κτήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ με «φωτογραφική προκήρυξη» για 11 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που είχε «αντικειμενική αξία 3 εκατ. ευρώ» και την αγορά θερμικών καμερών για «150 χιλ. ευρώ τη μία όταν η πιο ακριβή την αγορά δεν ξεπερνά τις 7 χιλ. ευρώ». Για το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» είπε ότι το πέρασμά του από τον Ερυθρό Σταυρό σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα οργανώθηκε από «τρεις υπουργούς».

«Δεν μοιάζουμε»

Απαντώντας στο επίμονο ερώτημα της αντιπολίτευσης γιατί στην εξεταστική δεν περιλαμβάνονται και τα δύο τελευταία χρόνια, ο Π. Πολάκης δήλωσε: «Δεν μοιάζουμε, κουμπάρε. Δεν είμαστε το ίδιο. Όταν ο ελληνικός λαός, μετά από 20 χρόνια, σας εμπιστευθεί ξανά, να μας ελέγξετε εσείς».

«Για πρώτη φορά», υπογράμμισε ο κ. Πολάκης, «υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν την έχουν στο χέρι, που δεν μπορούν να την απειλήσουν και θα δοθεί η δυνατότητα να βρεθεί η διαδρομή του μαύρου χρήματος» και κατέληξε λέγοντας: «Κάποιοι να κοιμούνται ανήσυχοι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL