Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Ανδρέας Ξανθός κατά αντιπολίτευσης / Ανδρέας Ξανθός: Η πολιτική χυδαιότητα ευθέως ανάλογη της πολιτικής ενοχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρέας Ξανθός κατά αντιπολίτευσης / Ανδρέας Ξανθός: Η πολιτική χυδαιότητα ευθέως ανάλογη της πολιτικής ενοχής

«Είναι προφανές ότι αυτή η συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής έχει προκαλέσει ευρύτατο πολιτικό εκνευρισμό» τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην Ολομέλεια της Βουλής. «Είναι απολύτως προφανές ότι η πολιτική επιθετικότητα και χυδαιότητα είναι ευθέως ανάλογη της πολιτικής ενοχής» για «το πάρτι στην Υγεία», που «είναι διαχρονικό και έχει πολιτικό ονοματεπώνυμο: ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.».

«Δεν μας ενδιαφέρει η σκανδαλολογία, μας ενδιαφέρει η χρηστή διαχείριση» υπογράμμισε ο Ανδρέας Ξανθός και εξήγησε ότι η πολιτική ηγεσία έλαβε την πολιτική πρωτοβουλία με σκοπό να «εξυγιάνουμε το σύστημα οριστικά, να δώσουμε σήμα στην κοινωνία ότι δεν υπάρχει ομερτά, συγκάλυψη, δεν έχει κανένα λόγο η κυβέρνηση αυτή να δίνει την αίσθηση ότι παρέχει ασυλία».

Απευθυνόμενος στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «κάνατε τη δημόσια περίθαλψη παράρτημα του κομματικού και πελατειακού σας κράτους», ενώ συνέστησε «αυτοσυγκράτηση και όχι λεονταρισμούς» γιατί εδώ και 20 χρόνια «όζει το ΚΕΕΛΠΝΟ» και υπάρχουν «φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί».

Τόνισε ότι η συζήτηση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής εντάσσεται «στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης για την 'ηθικοποίηση' του συστήματος Υγείας», που «είναι στοιχείο ενός ευρύτερου πολιτικού σχεδίου για καθολική κάλυψη των πολιτών, προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη, αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με επίκεντρο την πρωτοβάθμια φροντίδα, εξυγίανση στον τομέα των φαρμάκων και των προμηθειών και κυρίως σεβασμό στα δικαιώματα των ανθρώπων. Αυτό είναι το πολιτικό σχέδιο το οποίο υπηρετούμε και η προσπάθεια αυτή είναι οργανικό στοιχείο του» δήλωσε εμφατικά ο υπουργός Υγείας.

«Δεν ενοχοποιούμε το δημόσιο σύστημα Υγείας»

Ο Ανδρέας Ξανθός δήλωσε σε όλους τους τόνους ότι «δεν ενοχοποιούμε το δημόσιο σύστημα Υγείας» υπενθυμίζοντας την πρακτική προηγούμενων κυβερνήσεων, που με «μια συντονισμένη επίθεση πολιτικών προσώπων και μιντιακού κατεστημένου, που αναδείκνυε τις παθογένειες, δικαιολογούσε παρεμβάσεις».

Όπως προσέθεσε ο υπουργός, έχει εκτιμηθεί η επίπτωση αυτής της περιόδου ασυδοσίας, έλλειψης μηχανισμών ελέγχου, προκλητής σπατάλης, διαφθοράς, συναλλαγής με συμφέροντα και φυσικά εκμετάλλευσης των ασθενών και με οικονομικούς όρους.

«Θα κάνουμε αυτή την προσπάθεια για να θωρακίσουμε το σύστημα, να εντοπίσουμε τους μηχανισμούς που μπορούσαν να παρεμβαίνουν στη νομοθέτηση, να επηρεάζουν τις πολιτικές επιλογές, να εξυπηρετούν συμφέροντα» τόνισε.

Δίνοντας σαφές πολιτικό στίγμα, ο Ανδρέας Ξανθός υπογράμμισε ότι «το μεγαλύτερο σκάνδαλο δεν ήταν αυτά που συζητάμε σήμερα», αλλά ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν τους ανασφάλιστους πολίτες ακάλυπτους από περίθαλψη την ώρα που γιγαντωνόταν η φτώχεια, την ώρα που οι διεθνείς οργανισμοί χτυπούσαν το καμπανάκι ότι οι δείκτες υγείας του πληθυσμού είχαν αρνητική φορά» και πως «φτάσαμε εμείς να καλύψουμε πάνω από 2,5 εκατ. ανθρώπους με ισότιμο και δωρεάν τρόπο στο δημόσιο σύστημα Υγείας».

«Κόψαμε τον ομφάλιο λώρο με παρένθετους μηχανισμούς»

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο υπουργός το αφιέρωσε στις θεσμικές τομές στις οποίες προχώρησε η νυν πολιτική ηγεσία, τομές που καταρρίπτουν τη «φασίζουσα λογική ότι όλοι είναι το ίδιο», τα μέσα με τα οποία «έχουμε κόψει τον ομφάλιο λώρο με παρένθετους μηχανισμούς που αποκαλύπτονται».

Μίλησε για τα δύο νέα νομοσχέδια που από αυτήν την εβδομάδα έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, για τις προμήθειες και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μια «παρέμβαση που ενισχύει την ορθολογική χρήση των πόρων, την τεκμηριωμένη ιατρική, την οικογενειακή ιατρική, τη σωστή συνταγογράφηση. Στην υποβάθμιση των συστημάτων υγείας», επεσήμανε, «ιδιαίτερα στη φάση της φτωχοποίησης η απάντηση είναι δημόσιο σύστημα Υγείας με επίκεντρο την ΠΦΥ».

Υπενθύμισε τη σύσταση λίστας χειρουργείου, μια «παρέμβαση διαφάνειας» που ανατρέπει την «εδραιωμένη λογική ότι ο πολίτης μπορεί να παρακάμπτει τις λίστες αναμονής όχι με βάση την κλινική του κατάσταση, αλλά τη συναλλαγή με τον γιατρό». Ανέφερε τα γραφεία προστασίας δικαιωμάτων ασθενών, την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, την απεξάρτηση από τις εργολαβίες, τα μέτρα για το φακελάκι και την αλλαγή στη φαρμακευτική πολιτική.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΟΣΑ

Νέα νομοσχέδια για τον χώρο του φαρμάκου

* Μηχανισμός αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας και φαρμακευτικής καινοτομίας * Υποχρεωτική δημοσιοποίηση από όλες τις φαρμακευτικές, των οικονομικών συναλλαγών με γιατρούς και ιατρικές επιστημονικές εταιρείες που διοργανώνουν τα επιστημονικά συνέδρια

Ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε τη νομοθέτηση για τη δημιουργία, για πρώτη φορά, «μηχανισμού αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας και φαρμακευτικής καινοτομίας για βεβαιωμένη κλινική αποτελεσματικότητα και θεραπευτική προστιθέμενη αξία» για τα φάρμακα που εισάγονται, με εισαγωγή κριτηρίων ΗΤΑ, κάνοντας λόγο για «τεράστια μεταρρύθμιση στον χώρο του φαρμάκου. Επιπλέον μίλησε για την αναβάθμιση της επιτροπής διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ και τη «δημοσιοποίηση υποχρεωτικά στο σάιτ του ΕΟΦ και όλων των φαρμακευτικών εταιρειών των οικονομικών συναλλαγών με γιατρούς και ιατρικές επιστημονικές εταιρείες που διοργανώνουν τα επιστημονικά συνέδρια». Τέλος, αναφέρθηκε σε κατάργηση της επιτροπής τιμών του υπουργείου, που «μαγείρευε από τα υπουργικά γραφεία και τους συμβούλους τις τελικές διατάξεις τιμολόγησης».

Τέλος, προανήγγειλε τη δημιουργία εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, το οποίο η πολιτική ηγεσία προετοιμάζει σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, έναν «εσωτερικό μηχανισμό ελέγχου που θα λειτουργήσει τους επόμενους μήνες για συστηματική επιτήρηση και άμεση παρέμβαση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL