Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ / Βασικός στόχος η διάλυση των κυκλωμάτων στην Υγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ / Βασικός στόχος η διάλυση των κυκλωμάτων στην Υγεία

Στη διάλυση των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τον χώρο της Υγείας στοχεύει η Αριστοτέλους με το νομοσχέδιο για την «Ίδρυση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας για την Κεντρικοποίηση Προμηθειών των εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας Φορέων», που αναρτήθηκε προς διαβούλευση στη σελίδα της Ανοιχτής Διακυβέρνησης.

Ο πυρήνας του σχεδίου νόμου είναι η «κεντρικοποίηση των προμηθειών Υγείας με σκοπό τον εξορθολογισμό των δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων για περαιτέρω ενίσχυση των Δημόσιων Δομών Υγείας, τόσο με στελεχιακό δυναμικό, όσο και με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό».

Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο στοχεύει σε μια εκ βάθρων θεσμική αλλαγή στο κύκλωμα προμηθειών των νοσοκομείων, στις υπηρεσίες υποστήριξης και σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία θα θωρακίσει το σύστημα απέναντι σε φαινόμενα διαπλοκής και θα οδηγήσει στη μείωση της δαπάνης, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ποιοτικότερα προϊόντα και υπηρεσίες για τα νοσοκομεία.

Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η συγκρότηση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, που θα τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας, με στόχο τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του οικονομικού και εφοδιαστικού κύκλου προμήθειας προϊόντων και υπηρεσιών του συστήματος Υγείας.

Μητρώο Προμηθειών

Η Αρχή επιφορτίζεται με τη δημιουργία, την τήρηση και τη συνεχή επικαιροποίηση του Μητρώου Προμηθειών Υγείας, που θα αφορά τα προϊόντα και τους προμηθευτές τους, τις τεχνικές προδιαγραφές, καθώς και το κόστος.

Καταργείται το Παρατηρητήριο Τιμών

Με την έναρξη της λειτουργίας της ΕΚΑΠΥ καταργείται το Παρατηρητήριο Τιμών και αντικαθίσταται από το Μητρώο Παρατηρητηρίου Ανώτατων Αποδεκτών Τιμών, στο οποίο θα αναρτώνται οι χαμηλότερες τιμές που επιτυγχάνονται με οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία και οι οποίες δεσμεύουν όλα τα είδη διαγωνιστικής διαδικασίας καθώς και τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων από τους φορείς. Γι' αυτές τις τιμές λαμβάνονται υπ' όψιν οι απαραίτητες προδιαγραφές των προϊόντων.

Για τη λειτουργία και τον έλεγχο του Μητρώου προβλέπεται πενταμελής επιτροπή, η οποία θα εξετάζει την ανάρτηση ή μη των τιμών στο Μητρώο βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων ώστε οι επιτευχθείσες χαμηλότερες τιμές να ορίζονται ως οι αποδεκτές.

Ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των συμβάσεων

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και τη σύσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων ΚΗΜΔΗΣ (Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Παρακολούθησης Συμβάσεων) και ΕΣΗΔΗΣ (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων), των οποίων ο ρόλος είναι η παρακολούθηση των υπό εκτέλεση συμβάσεων στον χώρο της Υγείας.

Ακραίες υπερτιμολογήσεις διογκώνουν το μαύρο χρήμα στην Υγεία

Υπενθυμίζεται ότι οι ακραίες υπερτιμολογήσεις υλικών και φαρμάκων συνιστούν ένα οικονομικό σκάνδαλο διαρκείας στον χώρο των προμηθειών, σε βάρος των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, των ασφαλισμένων και του δημόσιου συμφέροντος συνολικά. Όπως είχε αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, σε αποκλειστική του συνέντευξη στην «Αυγή», οι υπερτιμολογήσεις των τελευταίων 13 ετών υπολογίζονται σε 84,5 δισ. ευρώ.

Για την ακρίβεια, όπως είχε εξηγήσει ο ίδιος, τα χρήματα που δαπανούνταν ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία στον χώρο της Υγείας ήταν 17 με 18 δισ. ευρώ ετησίως. Από αυτά, η πολιτική ηγεσία υπολογίζει ότι το μαύρο χρήμα των υπερτιμολογήσεων ανερχόταν περίπου στα 6,5 δισ. ευρώ ετησίως. Με την οριζόντια περικοπή δαπανών, που πραγματοποίησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην Υγεία, κατάφεραν να μειώσουν ισοσταθμικά το μαύρο χρήμα, αλλά τα κυκλώματα έμειναν στο απυρόβλητο. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος του 2016 το μαύρο χρήμα στον χώρο της Υγείας υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL