Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ / Η κρίση στοιχίζει στην καρδιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ / Η κρίση στοιχίζει στην καρδιά

Δυσμενείς επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία έχουν οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες που συνδέονται με την κρίση, όπως το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση, το επίπεδο εκπαίδευσης, καθώς και ο ρόλος της ψυχικής υγείας και της σωματικής δραστηριότητας, σύμφωνα με επιστημονικά ευρήματα μεγάλης έρευνας που διεξάγει η Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΕΚΠΑ.

Μιλώντας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) εν όψει του 32ου Συνεδρίου Κλινικής Καρδιολογίας (21-22 Απριλίου), που συνδιοργανώνει με την Α’ Καρδιολογική Κλινική του ΕΚΠΑ, ο καθηγητής Δημήτριος Τούσουλης παρουσίασε την πορεία μελέτης σε πάνω από 1.700 εθελοντές από διάφορες περιοχές της Κορίνθου.

Η μελέτη αναδεικνύει και τον σημαντικό ρόλο της διατροφής και την αξία του πρωινού γεύματος, αφού φαίνεται πως όσοι καταναλώνουν τακτικά πρωινό εμφανίζουν μικρότερη επίπτωση περιφερικής αγγειακής νόσου και αθηροσκλήρωσης, όπως και αυτοί που καταναλώνουν μικρά και συχνά γεύματα.

Εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά πρόληψης για τη χοληστερόλη

Ανησυχητικά είναι και τα συμπεράσματα για την πρόληψη σχετικά με τη χοληστερόλη, αφού σύμφωνα με το πρόγραμμα «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης», που υλοποιείται από το ΕΛΙΚΑΡ, μόνο οι μισοί Έλληνες γνωρίζουν την τιμή της χοληστερόλης.

Ακόμα, ένας στους έξι περίπου που λαμβάνουν υπολιπιδαιμική αγωγή αναγκάζεται να τη διακόψει λόγω αδυναμίας να ανταπεξέλθει στην οικονομική δαπάνη της συμμετοχής του.

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν περισσότερα από 60.000 άτομα και πρόκειται για την πιο μεγάλη βάση δεδομένων στον ελληνικό πληθυσμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL