Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ / Ποια τα κριτήρια αξιολόγησης των διοικητών νοσοκομείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ / Ποια τα κριτήρια αξιολόγησης των διοικητών νοσοκομείων

Σύσκεψη με τους διοικητές και τους αναπληρωτές διοικητές όλων των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, παρουσία των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), στο Μαρούσι.

Το υπουργείο Υγείας προωθεί τώρα τη διαδικασία κατάρτισης κριτηρίων και στόχων που θα αποτελέσουν τη βάση της τακτικής αξιολόγησης των διοικήσεων των νοσοκομείων. Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία κατέληξε σε ένα κείμενο εισήγησης που θα συζητηθεί στη σύσκεψη των διοικητών/τριών και αναπλ. διοικητών/τριών, με την παρουσία των διοικήσεων των ΥΠΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαρτίου 2017. Στα τέλη Ιουνίου 2017, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη, κατά την οποία οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα καταθέσουν έναν πρώτο απολογισμό σχετικά με την πορεία υλοποίησης των στόχων που θα έχουν συμφωνηθεί στη σύσκεψη του Μαρτίου.

Ποια τα κριτήρια αξιολόγησης

Τα κριτήρια που προτείνει η Αριστοτέλους περιλαμβάνουν το πλήθος κόσμου που εξυπηρετείται από τα νοσηλευτικά ιδρύματα, τις εξετάσεις που διενεργούν και τις δαπάνες των νοσοκομείων. Σύμφωνα με το παραπάνω, για κάθε νοσοκομείο καταγράφεται:

Η κατηγορία στην οποία υπάγεται και η δύναμη οργανικών κλινών: 1) Για ένα τριτοβάθμιο μεγάλο νοσοκομείο (>400), 2) για ένα δευτεροβάθμιο μεσαίο νοσοκομείο (200-400), 3) για ένα δευτεροβάθμιο μικρό νοσοκομείο (100-200), 4) για ένα νοσοκομείο /ΚΥ (20-100), 5) ειδικό νοσοκομείο.

Επίσης, εξετάζεται το ποσοστό κάλυψης κλινών ανά τμήμα και συγκεκριμένα: 1) Αριθμός εισαγωγών, 2) αριθμός εξετασθέντων στο ΤΕΠ, 3) αριθμός εξετασθέντων στα ΤΕΙ, 4) αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων (ανά ειδικότητα και κατηγορία - επείγοντα, προγραμματισμένα), 5) αριθμός απεικονιστικών εξετάσεων, 6) αριθμός λοιπών εργαστηριακών εξετάσεων, 7) αριθμός εξετασθέντων στα απογευματινά ιατρεία, 8) αριθμός απεικονιστικών εξετάσεων στα απογευματινά ιατρεία, 9) αριθμός λοιπών εργαστηριακών εξετάσεων στα απογευματινά ιατρεία και 10) μέση διάρκεια νοσηλείας.

Έλεγχος επί των δαπανών

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και οι δαπάνες των νοσοκομείων, σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Έτσι, οι διοικήσεις αξιολογούνται και με βάση το 11) κόστος ανά νοσηλευθέντα, 12) το κόστος ανά ημέρα νοσηλείας, την 13) φαρμακευτική δαπάνη ανά νοσηλευθέντα, τη 14) δαπάνη υγειονομικού υλικού ανά νοσηλευθέντα και τη 15) δαπάνη φαρμάκων/υγειονομικού υλικού ανά γιατρό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL