Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Με κόστος παραγωγής 1 δολάριο, πωλείται 1.000 ευρώ το χάπι για την ηπατίτιδα C
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με κόστος παραγωγής 1 δολάριο, πωλείται 1.000 ευρώ το χάπι για την ηπατίτιδα C

Πανευρωπαϊκή κίνηση αμφισβήτησης της πατέντας του νέου καθοριστικού φαρμάκου για την ηπατίτιδα C ξεκίνησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) από κοινού με τους Γιατρούς του Κόσμου και άλλες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών σε 17 χώρες.

Πρόκειται για το φάρμακο sofosbuvir, που είναι το βασικό συστατικό των περισσότερων συνδυαστικών θεραπειών για την ηπατίτιδα C. Είναι ένα από τα αντιιικά απευθείας δράσης διά στόματος που κυκλοφόρησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έχει αυξήσει θεαματικά τα ποσοστά ίασης. Στην Ευρώπη, η Gilead χρεώνει 59.000 δολάρια (55.000 ευρώ) για μια θεραπεία 12 εβδομάδων με sofosbuvir. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Gilead αρχικά όρισε την τιμή στα 84.000 δολάρια, δηλαδή 1.000 δολάρια για κάθε χάπι. Ωστόσο, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, το κόστος παραγωγής του φαρμάκου είναι κάτω από 1 δολάριο ανά χάπι.

«Υπολογίζεται ότι 80 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με ηπατίτιδα C και η θεραπεία θα πρέπει να είναι διαθέσιμη στον καθένα που τη χρειάζεται, όπου κι αν ζει, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης» τονίζει ο δρ Ισαάκ Τσικουάνια, ιατρικός σύμβουλος σε θέματα ηπατίτιδας C για την καμπάνια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, και προσθέτει: «Η τιμή του sofosbuvir είναι απαγορευτική για εκατομμύρια ανθρώπους που το χρειάζονται».

Απαγορεύονται τα γενόσημα

Οι χώρες στις οποίες η Gilead διατηρεί τον έλεγχο μονοπωλίου του sofosbuvir δεν μπορούν να εισαγάγουν ή να παραγάγουν γενόσημες μορφές. «Σε ορισμένες χώρες μεσαίου εισοδήματος, οι περιοριστικές συμφωνίες εθελοντικής αδειοδότησης της Gilead δεν επιτρέπουν στους ασθενείς και στις κυβερνήσεις να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο» σημειώνουν οι ΓΧΣ. Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για το sofosbuvir έχουν ήδη ανακληθεί στην Κίνα και την Ουκρανία, ενώ εκκρεμούν αποφάσεις σε άλλες χώρες, όπως η Αργεντινή, η Ινδία, η Βραζιλία, η Ρωσία και η Ταϊλάνδη.

Η τιμή πλήττει τις χώρες σε οικονομική κρίση

«Η κατοχύρωση της πατέντας, όπως λειτουργεί συνήθως στη βιομηχανία φαρμάκων, σημαίνει εξαιρετικά υψηλές τιμές στα φάρμακα, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το πραγματικό κόστος παραγωγής και διάθεσης. Η υψηλή τιμή από τη μεριά της καθορίζει την περιορισμένη πρόσβαση σε θεραπεία, καθώς πλήττει πρωτίστως τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς και τα συστήματα υγείας των χωρών, ιδίως εκείνων των κρατών που βρίσκονται σε οικονομική κρίση» υπογραμμίζει ο Απόστολος Βεΐζης, γιατρός και διευθυντής προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των ΓΧΣ.

Ένσταση κατά του διπλώματος ευρεσιτεχνίας

Οι ΓΧΣ κατέθεσαν χθες στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας ένσταση κατά του διπλώματος ευρεσιτεχνίας του sofosbuvir, ενώ μαζί με τους Γιατρούς του Κόσμου και φορείς 17 χωρών κατέθεσαν ταυτόχρονα ενστάσεις κατά του διπλώματος ευρεσιτεχνίας όσον αφορά το μονοπώλιο της φαρμακευτικής εταιρείας Gilead.

«Τα μονοπώλια της Gilead στο sofosbuvir μέσω διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και κατοχύρωσης πατέντας εμποδίζουν την πρόσβαση σε προσιτή θεραπεία για την ηπατίτιδα C, συμπεριλαμβανομένων των γενόσημων μορφών, σε πολλές χώρες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο» λέει η Αλιενόρ Ντεβαλιέρ, σύμβουλος σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής για την καμπάνια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την πρόσβαση στα βασικά φάρμακα. «Για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του sofosbuvir υπάρχει η δυνατότητα και πρέπει να κατατεθεί ένσταση, καθώς τα επιστημονικά δεδομένα στα οποία βασίζεται το συγκεκριμένο φάρμακο δεν είναι καινούργια» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL