Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΠΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ / Νέα εθνική στρατηγική για τη Δημόσια Υγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΠΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ / Νέα εθνική στρατηγική για τη Δημόσια Υγεία

Το συνολικό και συμπαγές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και παρεμβάσεων σε νευραλγικούς τομείς της Δημόσιας Υγείας που πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας την επόμενη πενταετία (2017-2021), με επίκεντρο την πρόληψη και την προαγωγή Υγείας παρουσιάζει σήμερα η «Αυγή».

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), οι κοινωνικές ανισότητες, οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, η επαρκής χρηματοδότηση και η υγειονομική κάλυψη προσφύγων και μεταναστών, είναι μερικά από τα φλέγοντα ζητήματα που περιλαμβάνονται στη νέα εθνική στρατηγική για τις ελληνικές υπηρεσίες δημόσιας Υγείας.

Διημερίδα - σταθμός για την εθνική στρατηγική

Ο πολιτικός διάλογος αποτελεί μέρος του ευρύτερου μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και το επίσημο εναρκτήριο λάκτισμα θα δοθεί σε Διημερίδα που διοργανώνεται στην Αθήνα, στις 28-29 Μαρτίου.

Θα συμμετέχουν οι κύριοι ενδιαφερόμενοι φορείς, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και συγκεκριμένα το Γραφείο του πρωθυπουργού, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, εκπρόσωποι φορέων της δημόσιας υγείας και επαγγελματικών οργανώσεων, φορείς χρηματοδότησης, περιφερειακές και υγειονομικές περιφερειακές αρχές, οργανώσεις ασθενών και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Επίσης, διεθνείς εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ, η περιφερειακή διευθύντρια Ευρώπης του ΠΟΥ Zs Jacab, ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Γ. Παμπορίδης, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Ιταλίας και πολλά διευθυντικά στελέχη του WHO Europe.

Γ. Μπασκόζος: Στόχος η άρση των ανισοτήτων

«Οι πολιτικές πρόληψης και αγωγής σε όλους τους τομείς της Δημόσιας Υγείας αποτελούν βασικό συστατικό της πολιτικής μιας αριστερής διακυβέρνησης», δηλώνει μιλώντας στην «Αυγή» ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος. Για αυτόν τον λόγο, «στόχος της Διημερίδας είναι να οδηγήσει σε παρεμβάσεις που ενισχύουν την καθολικότητα στην πρόσβαση και άρουν τις ανισότητες», υπογραμμίζει.

Ερωτηθείς για τους στόχους της πρωτοβουλίας, εξηγεί ότι «φιλοδοξούμε το πρόγραμμα που διαμορφώνουμε, μαζί με τα αποτελέσματα της διημερίδας να είναι συμπαγές και συνεκτικό και μαζί με τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ και την ενίσχυση των νοσοκομείων να δώσει ό,τι δικαιούται κάθε πολίτης αυτής της χώρας».

Οι ακανθώδεις τομείς παρέμβασης

Τα θέματα που θα συζητηθούν και αφορούν τον πολιτικό σχεδιασμό για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, ένας διάλογος επιστημόνων, που όπως σημείωσε ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, «θα φέρει γρήγορα αποτελέσματα εφαρμοσμένης πολιτικής πρακτικής». Συγκεκριμένα, οι τομείς παρεμβάσεων και μεταρρυθμίσεων είναι οι εξής:

* Σύνδεση της ΠΦΥ με τις υπηρεσίες και τις δράσεις Δημόσιας Υγείας, με σκοπό την αποτελεσματική πρόληψη και την προαγωγή της υγείας

* Πρόληψη και έλεγχος των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων. Επαγγελματική και περιβαλλοντική υγεία.

* Κοινωνικές ανισότητες και Δημόσια Υγεία

* Επείγουσες καταστάσεις δημόσιας υγείας. Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός, διασυνοριακές απειλές για την υγεία, μεταδοτικά νοσήματα.

* Στρατηγικές αντιμετώπισης μικροβιακής αντοχής και νοσοκομειακών λοιμώξεων

* Διαχείριση εμβολίων και εμβολιασμών. Εμβολιαστική πρόληψη και Ανοσοποίηση

* Ρόλοι και αρμοδιότητες: σχεδιάζοντας αποτελεσματικές και σύγχρονες δομές δημόσιας υγείας.

* Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στη δημόσια υγεία. Εκπαίδευση, εξειδίκευση, επαγγελματικές δεξιότητες

* Χρηματοδότηση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας.

Παραδείγματος χάριν, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ενεργοποίηση Επιτροπών για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις, αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων με βάση των έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων, καθώς και συγκεκριμένο σχεδιασμό για τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο χορηγούνται τα αντιβιοτικά. Επιπλέον, στόχος της Αριστοτέλους είναι και η συνεργασία των δομών Υγείας, του υπουργείου και των αυτοδιοικητικών υπηρεσιών υγείας, αλλά και η αύξηση της χρηματοδότησης για της υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.

Ψηλά στην ατζέντα το προσφυγικό ζήτημα

Επιπλέον, ειδική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί για την παρουσίαση του ευρωπαϊκού σχεδίου του ΠΟΥ για την υγεία προσφύγων και μεταναστών, την παρουσίαση της εμπειρίας Ελλάδας και Ιταλίας, με παρουσία της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων μεταναστευτικής πολιτικής και υγείας και διάλογο με πλείστους εμπλεκόμενους φορείς.

«Το παράδειγμα της σχεδόν καθολικής εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών, όπως και του πρότυπου συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης δείχνει ότι μια πρόκληση και μια δυσκολία μπορεί να είναι ταυτόχρονα μια ευκαιρία. Η διασφάλιση της πρόσβασης για όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στις Δομές Υγείας είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας της Δημόσιας Υγείας για όλους τους πολίτες», επεσήμανε σχετικά ο Γιάννης Μπασκόζος.

Η ΠΦΥ θεμέλιο του ΕΣΥ

Το υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει ήδη ένα συνεργατικό πρόγραμμα μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Κομβικής σημασίας είναι η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, έτσι ώστε να λειτουργήσει ως θεμέλιο του ΕΣΥ.

Στον σχεδιασμό λαμβάνονται υπόψιν «παράγοντες περιβαλλοντικοί, διατροφικοί, κοινωνικοί, τρόποι ζωής, προστασία από λοιμώδη και μη μεταδοτικά νοσήματα με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας και εργαλεία τη διακυβερνητική, τη διατομεακή και διεπιστημονική συνεργασία στη λογική της ‘ενιαίας υγείας’», εξηγεί ο Γ. Μπασκόζος.

«Οι πολιτικές δημόσιας υγείας, συνδυαζόμενες με ένα ολοκληρωμένο σύστημα ΠΦΥ και μια υψηλού επιπέδου νοσοκομειακή περίθαλψη, αποτελούν πυλώνα του ενιαίου συστήματος υγείας και βασικό στοιχείο της καθολικότητας στην πρόσβαση και άρσης των ανισοτήτων στην υγεία», σημειώνει.

Ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας τονίζει ότι η αναβάθμιση και επέκταση της Δημόσιας Υγείας και της ΠΦΥ «αποτελεί όχι μόνο εξαιρετικής σημασίας αυτόνομο παράγοντα βελτίωσης της ποιότητας ζωής, αλλά και βασική προϋπόθεση επιβίωσης και αναβάθμισης του δευτεροβάθμιου και τριτοβάθμιου νοσοκομειακού συστήματος υγείας».

Μειώνονται τα νέα κρούσματα ΗΙV στην Ελλάδα

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα των αποτελεσμάτων που μπορεί να επιφέρει η ενίσχυση της πρόληψης και η προαγωγή Υγείας, είναι μια ευχάριστη εξέλιξη σχετικά με τον ιό HIV στη χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Γιάννης Μπασκόζος στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας που διεξήχθη στη Μάλτα, μετράμε τέσσερα διαδοχικά έτη μείωσης των νέων κρουσμάτων. Μάλιστα, το 33% των νέων κρουσμάτων έχουν διαγνωστεί τα τελευταία δύο χρόνια σε εγκαταστάσεις βασισμένες στην Κοινότητα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι όπως ανέφερε ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, «η κρίσιμη ‘ραχοκοκαλιά’ της θεραπείας του HIV, που χρησιμοποιείται σχεδόν σε ποσοστό 80% των ασθενών πανευρωπαϊκά είναι αναμενόμενο να γίνει γενόσημο το καλοκαίρι του 2017», κάτι που θα είχε ως συνέπεια «μια σημαντική εξοικονόμηση στο κόστος της αντιρετροϊκής θεραπείας». Ο Γ. Μπασκόζος κάλεσε σε κοινές δράσεις των υπουργών ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θέτει η εταιρεία παραγωγής πρωτοτύπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL