Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΥΓΕΙΑΣ / Αν. Ξανθός: "Κεντρικός πολιτικός στόχος, η εξάλειψη των ανισοτήτων στην Υγεία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΥΓΕΙΑΣ / Αν. Ξανθός: "Κεντρικός πολιτικός στόχος, η εξάλειψη των ανισοτήτων στην Υγεία"

Την «εξάλειψη των ανισοτήτων στην Υγεία» ξεχώρισε ως κεντρικό πολιτικό στόχο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην εισήγησή του στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Υγείας στη Μάλτα, ενώ στάθηκε ιδιαιτέρως στις επιπτώσεις που έχουν οι οικονομικές και οι κοινωνικές ανισότητες στο προσδόκιμο επιβίωσης.

Κορυφαία θέση στην ατζέντα του άτυπου συμβουλίου κατέλαβε η πρόσβαση σε σύγχρονες τεχνολογίες υγείας και σε καινοτόμα φάρμακα, με έμφαση στις σπάνιες ασθένειες. Ο Ανδρέας Ξανθός επισήμανε ότι, πέρα από τη δυσκολία στην πρόληψη και τη διάγνωση των σπανίων νοσημάτων, «συχνά είναι επισφαλής και η θεραπεία τους λόγω του περιορισμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος της φαρμακοβιομηχανίας και του υψηλού κόστους των ορφανών φαρμάκων», ενημερώνοντας ότι στην Ελλάδα «έχει διασφαλιστεί η δωρεάν πρόσβαση των ασθενών με σπάνιες παθήσεις στα αναγκαία ορφανά φάρμακα μέσω του ΙΦΕΤ”, που «λειτουργεί ως κρατική φαρμακαποθήκη, με συνολικό ετήσιο κόστος 30 εκατ. ευρώ».

Διακρατική συνεργασία για πρόσβαση σε αποτελεσματικές θεραπείες

Ο υπουργός τόνισε ότι χρειάζεται να αξιολογηθεί εκ νέου η εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου για τα ορφανά φάρμακα, καθώς και να επανεξεταστούν τα κίνητρα για την ενθάρρυνση της έρευνας αποτελεσματικών, ασφαλών και οικονομικά προσιτών φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις. «Κυρίως όμως», επισήμανε, «χρειάζεται να προωθήσουμε την εμβάθυνση της συστηματικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, των ερευνητικών κέντρων, των δημόσιων δομών υγείας και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων μας, στο πλαίσιο μιας σταθερής, βιώσιμης και οριζόντιας στρατηγικής για την εγγυημένη πρόσβαση στις νέες αποτελεσματικές θεραπείες».

Εξήγησε ότι οι «σπάνιες παθήσεις και τα ορφανά φάρμακα συνιστούν ένα προνομιακό πεδίο συνεργασίας για το σύνολο των κρατών - μελών της Ε.Ε., ιδιαίτερα για χώρες με δημοσιονομικούς περιορισμούς λόγω προγραμμάτων λιτότητας».

Κοινή βάση κλινικών δεδομένων

Ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι η δημιουργία μιας κοινής βάσης κλινικών δεδομένων και πληροφοριών «θα συμβάλλει στη διάχυση της μέχρι σήμερα κατακερματισμένης γνώσης και των ορθών πρακτικών», ενώ μπορεί και «να χρησιμεύσει ως ισχυρό διαπραγματευτικό ‘εργαλείο’ για την επιτάχυνση της παραγωγής νέων ορφανών φαρμάκων από τη φαρμακοβιομηχανία» εξασφαλίζοντας «δίκαιες» τιμές.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «Ξεκινώντας σήμερα από την εθελοντική διακρατική συνεργασία στο πεδίο της ανταλλαγής εμπειρίας και καλών πρακτικών, μπορούμε να προχωρήσουμε -με ισχυρή πολιτική βούληση- στην κατεύθυνση της διασυνοριακής εκπαίδευσης, του κοινού horizon scanning και της κοινής αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ) για τα ορφανά φάρμακα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL