Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Εγγύηση προσβασιμότητας και ποιότητας υπηρεσιών υγείας οι ΤΟΜΥ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγγύηση προσβασιμότητας και ποιότητας υπηρεσιών υγείας οι ΤΟΜΥ

Στο στόχαστρο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Ν.Δ., που διακαώς επιθυμεί να συνεχιστούν η διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η επέλαση των ιδιωτικών συμφερόντων μέσα από τα λουκέτα σε δομές και την υποβάθμιση των υπηρεσιών, βρέθηκε η ρύθμιση για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Το βάρος της επίθεσης σήκωσε ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ., που απείλησε ευθέως με μαζικές απολύσεις εργαζομένων... αν «περάσει από τα χέρια του». Τι είναι όμως αυτό που θέλει να διαλύσει η Ν.Δ.;

Ανδρέας Ξανθός: Μια πολύ μεγάλη μεταρρυθμιστική παρέμβαση

Οι ΤΟΜΥ και η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ κινούνται «στην αντίληψη της κοινωνικής προστασίας και του κοινωνικού κράτους στη χώρα» εξηγεί μιλώντας στην «Αυγή» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και σημείωσε ότι «το σχετικό νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν από το Πάσχα».

Ο υπουργός τόνισε ότι «θα να γίνει μια ευρύτατη συζήτηση ώστε να εξηγήσουμε και στους υγειονομικούς αλλά και στην κοινωνία ότι με αυτήν την αποκεντρωμένη μορφή οργάνωσης του συστήματος υγείας και η πρόσβαση των πολιτών θα είναι πιο εγγυημένη και η ποιότητα της φροντίδας, στη λογική του οικογενειακού γιατρού, θα είναι διασφαλισμένη».

Μίλησε για μια «πολύ μεγάλη μεταρρυθμιστική παρέμβαση», μια «άλλη αντίληψη και κουλτούρα στη λογική του συστήματος υγείας», μια μεταρρύθμιση «στην αντίληψη της κοινωνικής προστασίας και του κοινωνικού κράτους στη χώρα».

Ποιος ο σχεδιασμός για τις ΤΟΜΥ

Κάθε ΤΟΜΥ θα έχει στην ευθύνη της πληθυσμό 10.000 - 12.000 κατοίκων, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις (νησιά, ορεινοί πληθυσμοί) μπορεί ο πληθυσμός ευθύνης των ΤΟΜΥ να είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος από 10.000-12.000 κατοίκους.

Οι ΤΟΜΥ θα στελεχωθούν από επαγγελματίες υγείας και λοιπό προσωπικό και στην καθεμιά θα υπάρχει τουλάχιστον ένας γιατρός Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας ή Παιδιατρικής, θα υπάρχει ένας τουλάχιστον νοσηλευτής ή επισκέπτης υγείας και ένας τουλάχιστον απασχολούμενος ως διοικητικό προσωπικό. Το ωράριο εργασίας του προσωπικού στις ΤΟΜΥ θα είναι επτάωρο και πενθήμερο και οι ΤΟΜΥ θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε δύο βάρδιες.

Η πολιτική ηγεσία εκτιμά ότι οι επισκέψεις τους στα ΠΕΔΥ, τα εξωτερικά ιατρεία και τους συμβεβλημένους γιατρούς θα μειωθούν κατά 75% και το 25% θα διατηρηθούν ως παραπομπές.

Το γαλάζιο όραμα για την ΠΦΥ

Ας ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν, ώστε να θυμηθούμε τη περιλαμβάνει το γαλάζιο όραμα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οι προθέσεις της Ν.Δ. για τη δημόσια Υγεία και την ΠΦΥ κατέστησαν απολύτως σαφείς κατά την υπουργία Αδώνιδος Γεωργιάδη, του θιασώτη των ιδιωτικών συστημάτων υγείας.

Περίπου 8.500 γιατροί ήταν αντιμέτωποι με τη διαθεσιμότητα, για μαζικές απολύσεις, αφού είχε παραδώσει ήδη τα κλειδιά του ΕΟΠΥΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους Γερμανούς της Task Force, με συμβόλαιο ύψους 4,5 εκατ. ευρώ. Είχε επίσης ανοίξει την πόρτα του ΕΣΥ στους ιδιώτες βαφτίζοντας την επέλαση των ασφαλιστικών εταιρειών «κλινικό έλεγχο».

Το νομοθέτημα που έφερε στη Βουλή διέλυε τις δημόσιες δομές Υγείας και μετέφερε την περίθαλψη σε ιδιωτικές μεγάλες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα το κόστος να μεταφέρεται στις τσέπες των ασφαλισμένων.

Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα συνονθύλευμα παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία, δήμων και ΜΚΟ. Το σχέδιο προέβλεπε την παροχή ενός «βασικού πακέτου» υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας, που θα εξαρτιόταν από τα έσοδα των διαρκώς υποχρηματοδοτούμενων ασφαλιστικών ταμείων του ΕΟΠΥΥ.

Τα αποτελέσματα αυτής της καταστροφκής πολιτικής είναι ορατά μέχρι σήμερα, αφού τα εργαστήρια αδυνατούν να απορροφήσουν τις ανάγκες του πληθυσμού και έτσι οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να καταφεύγουν σε μεγάλους ομίλους ιδιωτικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι ίδιοι και ο κρατικός προϋπολογισμός. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ ΠΕΔΥ, στις δημόσιες δομές του συστήματος εκτελείται μόνο το 5% των παραπεμπτικών. Επιπλέον, μείζονες περιοχές δεν διαθέτουν συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών, όχι μόνο στις δομές του ΠΕΔΥ, αλλά ούτε συμβεβλημένους ελεύθερους επαγγελματίες με τον ΕΟΠΥΥ.

Απειλές Οικονόμου για μαζικές απολύσεις

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο νυν τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος πασχίζει να θεσπιστεί ως ο επάξιος συνεχιστής του κ. Γεωργιάδη. Οξύτατες αντιδράσεις και δριμεία κριτική έχουν ξεσηκώσει οι προ δύο ημερών δηλώσεις του στη Βουλή, όταν ανερυθρίαστα απείλησε ότι, «αν περνάει από τα χέρια μου», «θα φάνε όλοι 'Χ'».

Αναφερόταν τόσο στους νέους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας, για τους οποίους αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά εφαρμόστηκαν κριτήρια ΑΣΕΠ για την τοποθέτησή τους, όσο και σε όσους δήλωσε ότι έχουν προσληφθεί παρανόμως. Ποιες είναι αυτές οι παράνομες προσλήψεις;

«Όλες! Των καθαριστριών που κάνετε από την πίσω πόρτα και των σεκιούριτι, συν τα ΤΟΜΥ, συν...», καθώς και οι επικείμενες χιλιάδες προσλήψεις στα νοσοκομεία, όπως σημείωσε χθες σε διευκρινιστική του δήλωση, που μάλλον πυροδότησε το κλίμα κριτικής αντί να λειτουργήσει ως πυροσβεστήρας.

Χαρακτήρισε δε τις ΤΟΜΥ «σοβιετικούς θύλακες μέσα στη χώρα». Τουτέστιν ένα αποκεντρωμένο, οριζόντιο σύστημα πρωτοβάθμιας, δημόσιας και δωρεάν υγείας θεωρείται από τον τομεάρχη Υγείας της Ν.Δ. ως κάτι το εχθρικό, κάτι απειλητικό για τα όσα πρεσβεύει η Ν.Δ.

Στ. Βαρδαρός: Οι προσλήψεις για την ΠΦΥ «έρχονται για να μείνουν»

«Η βιωσιμότητα του σχεδίου είναι δεδομένη» τόνισε μιλώντας στην «Αυγή» ο αναπληρωτής γ.γ. του υπουργείου Υγείας και υπεύθυνος σε θέματα ΠΦΥ Σταμάτης Βαρδαρός και πρόσθεσε ότι «οι προσλήψεις για τη στελέχωση της ΠΦΥ 'έρχονται για να μείνουν'».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «αν η ανάπτυξη ενός ισχυρού, δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας θεωρείται από την αξιωματική αντιπολίτευση σοβιετικού τύπου έμπνευση, εμείς αποδεχόμαστε με χαρά αυτήν την 'κατηγορία'».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL