Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ / Και οι ατμιστές στον αντικαπνιστικό νόμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ / Και οι ατμιστές στον αντικαπνιστικό νόμο

Αυστηροί έλεγχοι και τσουχτερά πρόστιμα προβλέπονται για τους παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου σε εφαρμοστική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, έξι μήνες αφότου ψηφίστηκε η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να περιλαμβάνει το άτμισμα, τα νέα προϊόντα καπνού και τα φυτικά καπνιστικά προϊόντα.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος αυτός αποτελεί εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας και έχει προκαλέσει δριμύτατες αντιδράσεις κυρίως από πλευράς των ατμιστών, αφού για τους τελευταίους θα ισχύουν όλοι οι περιορισμοί που ίσχυαν και για τους συμβατικούς καπνιστές.

Ένταση ελέγχων

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο, που φέρει την υπογραφή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, τακτικοί έλεγχοι θα διεξάγονται σε μηνιαία ή διμηνιαία βάση και έκτακτοι έλεγχοι ανά πάσα ώρα και στιγμή, καθώς και σε περιπτώσεις καταγγελιών.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην εγκύκλιο και σε όσους καπνίζουν σε αυτοκίνητα παρουσία παιδιών. Ειδικότερα οι αστυνομικοί θα μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ σε όσους καπνίζουν ή ατμίζουν σε αυτοκίνητο στο οποίο επιβαίνουν παιδιά, ενώ το πρόστιμο διπλασιάζεται όταν πρόκειται για αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, προβλέπεται και αφαίρεση, για ένα μήνα, του διπλώματος οδήγησης των οδηγών των οχημάτων, ακόμη και αν δεν κάπνιζαν οι ίδιοι.

Κριτήρια για τα πρόστιμα

Κριτήριο για τα πρόστιμα αποτελούν:

α. Ο χώρος στον οποίο διαπιστώνεται η παράβαση. Για την εφαρμογή του νόμου ορίζεται η εξής σειρά προτεραιότητας: 1) νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων, 2) εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά προτεραιότητα: παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όλων των τύπων, πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκπαιδευτικά ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης, 3) χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων, 4) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και 5) κέντρα διασκέδασης.

β. Η μη λήψη μέτρων για την αποτροπή παραβάσεων, όπως το να μην απομακρύνονται τα σταχτοδοχεία.

γ. Η μη ανάρτηση σήματος για την απαγόρευση του καπνίσματος.

δ. Η μη ανταπόκριση του υπευθύνου λειτουργίας του καταστήματος σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης και ή μη κλήση των αρμοδίων οργάνων και η μη πραγματοποίηση συστάσεων στους παραβάτες.

ε. Η έλλειψη συνεργασίας του υπευθύνου της επιχείρησης με τα αρμόδια όργανα κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου αποτελεί ένα ακόμη επιβαρυντικό κριτήριο.

στ. Η επανάληψη της παράβασης στον ίδιο χώρο.

Οι αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο

Αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο εφαρμογής του Ν. 3868/2010 καθώς και για τον έλεγχο εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας κοινοτικής και εθνικής, τη βεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων ορίζονται οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Οργανισμών Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού, η δημοτική αστυνομία, καθώς και οι λιμενικές αρχές στην περιοχή ευθύνης τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL