Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Αν. Ξανθός: Πολύ σημαντική απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις γεννήσεις με καισαρική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αν. Ξανθός: Πολύ σημαντική απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις γεννήσεις με καισαρική

«Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει πολύ σημαντική απόκλιση» από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σχετικά με τις γεννήσεις με καισαρική στην χώρας επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Αν. Ξανθός, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του συνεργαζόμενου με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτών των Οικολόγων-Πράσινων, Γ.Δημαρά.

Ο Αν. Ξανθός προανήγγειλε νέο κανονιστικό πλαίσιο για τις καισαρικές το οποίο θα περιλαμβάνει καμπάνια ενημέρωσης για τους κινδύνους της καισαρικής και τα ωφελήματα του φυσικού τοκετού καθώς και την καθιέρωση μιας διαδικασίας αιτιολόγησης της επιλογής της καισαρικής σε μαιευτήρια με υπερβολικά αυξημένο ποσοστό καισαρικών.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι σύντομα θα δημοσιευτεί το πόρισμα για τις καισαρικές, από το οποίο προκύπτει ότι το 56,8% των γεννήσεων στην Ελλάδα είναι με καισαρική (53,8% στο ΕΣΥ και 58,7% στα ιδιωτικά μαιευτήρια), ποσοστό διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο μέσος όρος των γεννήσεων με καισαρική στην Ε.Ε. είναι 30%, ένα ποσοστό επίσης πάνω από το 15% που ορίζεται ως επιτρεπτό όριο γεννήσεων με καισαρική από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο Ανδρέας Ξανθός παρατήρησε ότι τα στοιχεία αυτά «εκθέτουν την χώρα και την επιστημονική κοινότητα».

Τα κίνητρα για την επιλογή της καισαρικής

Ο Αν.Ξανθός, όπως κι ο Γ.Δημαράς, υπενθύμισαν το κόστος που έχει για τον Δημόσιο Σύστημα Υγείας η γέννηση με καισαρική, καθώς κοστίζει 66% περισσότερο από τον φυσιολογικό τοκετό.

Προσπαθώντας να εξηγήσει το υψηλό ποσοστό γεννήσεων με καισαρική στην Ελλάδα, ο Αν.Ξανθός το απέδωσε στην ευκολία που δημιουργεί ο προγραμματισμός του τοκετού (το 70% των καισαρικών πραγματοποιείται στο ωράριο 8-4), στο κίνητρο της αυξημένης αμοιβής, αλλά και στην αντίληψη ότι η καισαρική είναι πιο ασφαλής επιλογή σε σχέση με ενδεχόμενες περιπλοκές που παρουσιάζονται κατά τον φυσιολογικό τοκετό.

Από την μεριά των γονιών, σύμφωνα με τον Αν.Ξανθό, η καισαρική επιλέγεται λόγω της πεποίθησης για μια πιο ανώδυνη κι ασφαλή εμπειρία, αλλά και της δυνατότητας επιλογής του μαιευτήρα. Παράλληλα, σημαντική παράμετρος της αύξησης των γεννήσεων με καισαρική αποτελεί κι η αύξηση της ηλικίας τεκνοποίησης και της ιατρικώς υποβοηθούμενης γονιμοποίησης.

Περισσότερος έλεγχος κι αλλαγή κουλτούρας

Ο Αν.Ξανθός επισήμανε ότι αυτό που χρειάζεται είναι «περισσότερος έλεγχος κι αλλαγή κουλτούρας» παρατηρώντας ότι στο μαιευτήριο «Αλεξάνδρα» όπου υπάρχουν οδηγίες για αιτιολόγηση της επιλογής της καισαρικής το σχετικό ποσοστό είναι 10% κάτω από τον μέσο όρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL