Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΦΡΟΥ / «Σιωπηρός» δολοφόνος η χρόνια νεφρική νόσος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΦΡΟΥ / «Σιωπηρός» δολοφόνος η χρόνια νεφρική νόσος

Στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ως ισχυρότατο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ), αλλά και την εξέλιξή της σε νεφρική ανεπάρκεια υπογράμμισε η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία (ΕΝΕ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού.

Σύμφωνα με στοιχεία μελετών από τις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρώπη, το 10% του πληθυσμού πάσχει από ΧΝΝ. Περίπου 1.000.000 Έλληνες εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς, ενώ σε ποσοστό 10%, τα προβλήματα αυτά είναι αρκετά σοβαρά, όπως επισήμανε η ΕΝΕ κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Περίπου 10.000 άτομα στην Ελλάδα πάσχουν από τελικό στάδιο ΧΝΝ και για να επιβιώσουν υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή/και μεταμόσχευση νεφρού. Η κατάσταση αυτή σχετίζεται με εμφάνιση επιπλοκών από πολλά όργανα και ιδιαίτερα από την καρδιά, τα αγγεία και τα οστά και κοστίζει στην παγκόσμια κοινότητα κάθε χρόνο χιλιάδες νεκρούς και δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω της ιλιγγιώδους αύξησης του κόστους νοσηλείας.

Αικ. Παπαγιάννη: «Δεν υπάρχουν οργανωμένα προγράμματα πρόληψης»

«Σε αρχικά στάδια, η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να εξελίσσεται πολύ ύπουλα, χωρίς συμπτώματα, αλλά η μη σωστή λειτουργία των νεφρών μας μπορεί να διαπιστωθεί με απλές εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και ούρων» δήλωσε μιλώντας στην «Αυγή» η πρόεδρος της ΕΝΕ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεφρολογίας στο ΑΠΘ Αικατερίνη Παπαγιάννη.

Στην Ελλάδα, «αν και έχουμε καλή καταγραφή του τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας, δεν υπάρχουν καθόλου οργανωμένα προγράμματα καταγραφής, προληπτικού ελέγχου και θεραπείας στο προ-τελικό στάδιο, που αφορά και εκατονταπλάσιο ποσοστό ανθρώπων» τόνισε.

Η κ. Παπαγιάννη πρόσθεσε ότι «θα είχε νόημα να ξεκινήσουμε προληπτικά προγράμματα στα άτομα υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη της νόσου, δηλαδή άτομα με διαβήτη ή υπέρταση, που αποτελούν τις κύριες αιτίες εμφάνισης νεφρικής ανεπάρκειας, καθώς και στα άτομα με παχυσαρκία». Σημείωσε ότι «η παχυσαρκία πάει χέρι - χέρι με την υπέρταση και τον διαβήτη αλλά και από μόνη της διαθέτει ιδιαίτερους μηχανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν χρόνια νεφρική νόσο και να επιδεινώσουν την εξέλιξή της, οδηγώντας σε νεφροπάθεια τελικού σταδίου».

Όπως εξήγησε, «υπάρχει έλλειψη στην ενημέρωση του κοινού αλλά και ορισμένων επαγγελματιών υγείας», που χρειάζεται να είναι «πιο ευαισθητοποιημένοι».

Να μην «περιφέρονται» οι ανασφάλιστοι

Ιδιαίτερα στάθηκε η κ. Παπαγιάννη και στο θετικό γεγονός ότι πλέον ανασφάλιστοι νεφροπαθείς στο τελικό στάδιο έχουν πρόσβαση στην αιμοκάθαρση σε δημόσια νοσοκομεία, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για την ταλαιπωρία που υφίστανται όταν «περιφέρονται» από εφημερεύον σε εφημερεύον νοσοκομείο. Γι' αυτό, η ΕΝΕ προτείνει την ένταξη κάθε ανασφάλιστου στο κανονικό πρόγραμμα ενός νοσοκομείου.

Επιβαρυντικό το διατροφολόγιο της κρίσης

Άλλη μια παράμετρος του προβλήματος είναι οι διατροφικές συνήθειες όπως έχουν διαμορφωθεί κατά τα χρόνια της κρίσης. «Το φτηνό και εύκολο φαγητό είναι αυτό που δεν πρέπει να τρώμε, αλλά η υγιεινή διατροφή είναι πολύ πιο ακριβή. Όμως η απουσία άσκησης και το λεγόμενο junk food είναι ο χειρότερος συνδυασμός» υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΝΕ.

Οκτώ κανόνες για υγιείς νεφρούς

Τούτων δοθέντων, η ΕΝΕ προτείνει να υιοθετήσουμε οκτώ απλούς κανόνες που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ΧΝΝ και να διατηρήσουν τους νεφρούς υγιείς:

1. Kαθημερινή άσκηση και διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης

2. Υγιεινή διατροφή και έλεγχος του βάρος

3. Έλεγχος σε τακτά διαστήματα των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

4. Παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης

5. Μη παράλειψη της ενυδάτωσης με υγρά

6. Διακοπή καπνίσματος

7. Αποφυγή λήψης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων

8. Έλεγχος της λειτουργίας των νεφρών εάν ανήκουμε στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL