Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Εξορθολογίζεται το πλαίσιο των σχολικών εκδρομών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξορθολογίζεται το πλαίσιο των σχολικών εκδρομών

Εξορθολογισμό των διαδικασιών έγκρισης των σχολικών εκδρομών και μετακινήσεων προβλέπει νέα Υπουργική Απόφαση. Η απόφαση του Κώστα Γαβρόγλου τροποποιεί την ισχύουσα από εποχής Εύης Χριστοφιλοπούλου και για πρώτη φορά ενσωματώνει οδηγίες για τα σχολεία ειδικής αγωγής. Παράλληλα, προβλέπει την ύπαρξη σχολικών δραστηριοτήτων για όσους δεν συμμετέχουν στις εκδρομές ή διδακτικές επισκέψεις, κάτι που μέχρι σήμερα δεν οριζόταν. Αυτοί οι μαθητές και μαθήτριες που με το προηγούμενο καθεστώς αποκλείονταν από τις εκπαιδευτικές διαδικασίες, πλέον συμμετέχουν σε σχολικές δραστηριότητες ή παρακολουθούν ειδικά διαμορφωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα σύμφωνα με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων.

Ως προς τις εγκρίσεις, πλέον οι περίπατοι και οι διδακτικές επισκέψεις εγκρίνονται από τον διευθυντή και τον σύλλογο διδασκόντων του σχολείου και οι ημερήσιες εκπαιδευτικές εκδρομές / μετακινήσεις από τον οικείο διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικές εκδρομές / μετακινήσεις με διανυκτέρευση στο εσωτερικό εγκρίνονται από τον οικείο διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ στο εξωτερικό εγκρίνονται από τον οικείο περιφερειακό διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο παρελθόν, όλες οι μετακινήσεις πέραν των περιπάτων εγκρίνονταν από τον οικείο αιρετό περιφερειάρχη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον προβλέπονται τέσσερις εκπαιδευτικές επισκέψεις για τα σχολεία ειδικής αγωγής στη δευτεροβάθμια. Ειδικότερα, 1 επίσκεψη ανά τάξη Ειδικού Γυμνασίου και Ειδικού Λυκείου καθώς και Α’ τάξη Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου ή ώς 2 ανά τάξη ΕΕΕΕΚ, Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου ή ανά τάξη, τομέα, ειδικότητα ή τμήμα ειδικότητας Β’, Γ’ και Δ’ Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου διάρκειας έως δύο εργάσιμων ημερών ή έως τεσσάρων ημερών, εάν συμπεριληφθούν έως δύο αργίες στο πλαίσιο των διδακτικών στόχων του αναλυτικού προγράμματος. Ακόμη, για τις ΣΜΑΕ της δευτεροβάθμιας προβλέπονται σχολικές αθλητικές δραστηριότητες.

Τέλος, ορίζεται η αναλογία ενός εκπαιδευτικού ανά 25 μαθητές για τις μετακινήσεις στο εσωτερικό (από 30) και ενός ανά 20 μαθητές για μετακινήσεις στο εξωτερικό. Ειδικά για τις ΣΜΕΑΕ της δευτεροβάθμιας ορίζονται δύο συνοδοί ανά τμήμα, εκτός κι αν οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών και μαθητριών απαιτούν μεγαλύτερο αριθμό συνοδών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL