Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΟΠΥΥ - ΠΕΔΥ: / Οι απολύσεις Γεωργιάδη υπεύθυνες για τις ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΟΠΥΥ - ΠΕΔΥ: / Οι απολύσεις Γεωργιάδη υπεύθυνες για τις ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Τις καταστροφικές συνέπειες που επέφεραν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας οι εν μία νυκτί μαζικές απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν επί υπουργίας Γεωργιάδη παρουσίασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ - ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ - ΠΕΔΥ), κάνοντας λόγο για «ομηρεία» στην οποία βρίσκονται οι γιατροί που υπηρετούν σήμερα «και υπάρχει κίνδυνος να εγκαταλείψουν στο σύστημα».

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες, υπογράμμισαν ότι το 40% των μονάδων έχουν κλείσει μετά την απόλυση 2.500 γιατρών. Σήμερα υπηρετούν στο ΠΕΔΥ 2.200 γιατροί, με το 40% αυτών με δικαστικές αποφάσεις και έτσι βασικές ιατρικές ειδικότητες λείπουν από τις λειτουργούσες μονάδες.

Τα εργαστήρια αδυνατούν να απορροφήσουν τις ανάγκες του πληθυσμού και έτσι οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να καταφεύγουν σε μεγάλους ομίλους ιδιωτικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι ίδιοι και ο κρατικός προϋπολογισμός. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ομοσπονδία, στις δημόσιες δομές του συστήματος εκτελείται μόνο το 5% των παραπεμπτικών.

Επιπλέον, μείζονες περιοχές δεν διαθέτουν συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών, όχι μόνο στις δομές του ΠΕΔΥ, αλλά ούτε συμβεβλημένους ελεύθερους επαγγελματίες με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ σε απομακρυσμένες περιοχές πραγματοποιούνται αεροδιακομιδές «κόστους 15.000 έως 20.000 ευρώ». Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας, «πάνω από τις μισές θα αποφεύγονταν εάν υπήρχε ο κατάλληλος γιατρός στην περιοχή».

«Καλούμαστε να κλείσουμε τα ιατρεία και να μπούμε σε ένα άγνωστο σύστημα;»

Το προεδρείο της ομοσπονδίας στάθηκε ιδιαίτερα σε εργασιακά ζητήματα, τονίζοντας ότι «η εργασιακή σχέση γιατρών με δικαστικές αποφάσεις πρέπει να ρυθμιστεί με όρους κοινής λογικής και αμοιβαίας συνεννόησης μεταξύ γιατρών και κυβέρνησης». Σημείωσε ότι «η απόφαση πολλών γιατρών αν θα παραμείνουν στο σύστημα ή θα φύγουν θα σχετίζεται και με τον σχεδιασμό του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας», που «δεν υπάρχει σήμερα». Γιατροί «καλούνται να καθορίσουν το μέλλον τους, να κλείσουν τα ιατρεία τους και να μπουν με όρους πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε ένα σύστημα που δεν το ξέρουμε, αφού δεν έχει περάσει το νομοσχέδιο. Γι’ αυτό εμείς ζητάμε παράταση, να δούμε πρώτα σε τι θα κληθούμε να εργαστούμε» σημείωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Παναγιώτης Ψυχάρης.

Παράλληλα, ολοένα και περισσότεροι γιατροί με πολυετή εμπειρία, αλλά και νέοι επιστήμονες οδηγήθηκαν στη μετανάστευση, κυρίως σε χώρες της Ευρώπης. «Πάνω από 1.200 Έλληνες γιατροί, κυρίως ειδικευμένοι, έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία επτά χρόνια» σημείωσε.

Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι

Τούτων δοθέντων, η ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ - ΠΕΔΥ ζητάει την επαναπρόσληψη των απολυμένων γιατρών σε προσωποπαγείς θέσεις, επισημαίνοντας ότι η ΠΦΥ χρειάζεται 6.000 - 7.000 γιατρούς για την ορθή λειτουργία της, ενώ σήμερα, μετά τον καταστροφικό Νόμο Γεωργιάδη, έχει μετά βίας 3.000 γιατρούς. Η ομοσπονδία τονίζει επίσης ότι «η επισφαλής εργασιακή σχέση των χαμηλόμισθων επικουρικών γιατρών» με την οποία «γίνεται προσπάθεια να επανδρωθούν οι μονάδες, δεν είναι λύση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL