Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Θεραπεύονται χρόνια προβλήματα της αιμοδοσίας με την ηλεκτρονική διασύνδεση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεραπεύονται χρόνια προβλήματα της αιμοδοσίας με την ηλεκτρονική διασύνδεση

Ολοκληρώθηκε ο συγκεντρωτικός διαγωνισμός ορολογικού ελέγχου του αίματος από 97 αιμοδοσίες σε 4 Κέντρα, ενώ σε φάση υλοποίησης από 3ετίας είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση των αιμοδοσιών της χώρας, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), τα οφέλη από τη συγκεντροποίηση του ορολογικού ελέγχου του αίματος, εκτός από την εξοικονόμηση πόρων, 15 εκατ. ετησίως, θα είναι η διευκόλυνση του ελέγχου ποιότητας και η επιτάχυνση του στρατηγικού σχεδιασμού συγκεντροποίησης προμηθειών και διαδικασιών της αιμοδοσίας της χώρας, σε εναρμόνιση με ευρωπαϊκές και διεθνείς οδηγίες.

Επιπλέον, «τα οφέλη θα είναι ακόμα μεγαλύτερα αν λάβουμε υπόψη την απελευθέρωση ανθρώπινου δυναμικού από τις αιμοδοσίες και την ταχεία διακίνηση των αποτελεσμάτων, μέσω του νέου ενιαίου πληροφοριακού συστήματος της Αιμοδοσίας», επισημαίνει το ΕΚΕΑ.

Σημειώνει επίσης, ότι ο σχεδιασμός ηλεκτρονικής διασύνδεσης των αιμοδοσιών της χώρας στοχεύει στην on line καταγραφή των αιμοδοτών, των αποθεμάτων και του μεταγγιζόμενου αίματος, «σε μια αλυσίδα από τη φλέβα του αιμοδότη έως τη φλέβα του ασθενούς».

Το πρώτο μέρος της αλυσίδας, το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών (ΕΜΑ), λειτουργεί από μηνών και μάλιστα αναφέρεται ότι στην πρόσφατη μείωση της συλλογής αίματος στη χώρα, λόγω γρίπης, αξιοποιήθηκε με επιτυχία η ηλεκτρονική κινητοποίηση των Εθελοντών Αιμοδοτών, που είναι εγγεγραμμένοι στο ΕΜΑ.

Η αποστολή περίπου 200.000 SMS, που καλούσαν σε προσφορά αίματος, είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα: Από 20/01/2017 έως 22/02/2017, 12.473 αιμοδότες εγγεγραμμένοι στο ΕΜΑ, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και αιμοδότησαν. Αυτό αντιστοιχεί στο 1/3 (33%) των εθελοντών που έλαβαν SMS.

«Τα στοιχεία καταρρίπτουν το μύθο για τον “αδιάφορο” Έλληνα και επιβεβαιώνουν τη στρατηγική του ΕΚΕΑ για κεντρική διαχείριση του Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας. Η ολοκλήρωση του συστήματος που έχει ήδη δρομολογηθεί, θα μας επιτρέψει την πλήρη αποτύπωση των χαρακτηριστικών του αιμοδοτικού πληθυσμού, των εθνικών αποθεμάτων σε αίμα, καθώς και την ορθολογική διαχείριση του αίματος επιτυγχάνοντας τόσο επάρκεια όσο και οικονομία κλίμακας», καταλήγει το ΕΚΕΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL