Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
19 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
14 °C
12.1°C16.6°C
1 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.3°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 100%
Ρυθμίσεις για την ψυχική υγεία και το ΕΣΥ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρυθμίσεις για την ψυχική υγεία και το ΕΣΥ

Το σχέδιο νόμου για την επικείμενη μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και για τα κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το υπουργείο Υγείας.

Πιο αναλυτικά σκοπός του νομοσχεδίου είναι καταρχήν η μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας «μέσω της αποκέντρωσης, της διασφάλισης της λειτουργικότητας της νέας διοικητικής δομής, της διαφανούς και δημοκρατικής διοίκησης, της συμμετοχής και αντιπροσωπευτικότητας όλων των εμπλεκόμενων και της διασφάλισης της προάσπισης των δικαιωμάτων ασθενών».

Όσον αφορά τα κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων, επιχειρείται «η πλήρης αναμόρφωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου» και η εναρμόνισή του με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται και διατάξεις για τη χρηματοδότηση Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, για το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), για το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών (ΕΑΝ) και για το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ).

Στο κείμενο περιέχονται και ρυθμίσεις για το ΕΣΥ που αφορούν θέματα εξέλιξης και νομιμοποίησης των ειδικευμένων ιατρών του ΕΣΥ, εκπαιδευτικών αδειών, ένταξης γιατρών χωρίς ειδικότητα, μεταθέσεων, κοινωνικής ασφάλισης, αποσπάσεων, μηχανοργάνωσης κ.λπ.

Επιπλέον περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν τους ιδωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ, ιδιωτικές κλινικές, ακίνητα του υπουργείου Υγείας κ.ά.

Τέλος, υπάρχουν διατάξεις που αφορούν τη σύσταση του Πανελλήνιου Συλλόγου Οδοντοτεχνιτών και του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL