Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Αν. Ξανθός προς αντιπολίτευση: Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί λιγότερη λιτότητα στην Υγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αν. Ξανθός προς αντιπολίτευση: Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί λιγότερη λιτότητα στην Υγεία

«Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί λιγότερη λιτότητα στην Υγεία και σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους» ζήτησε από την αντιπολίτευση ο υπουργός Υγείας, Αν. Ξανθός, ο οποίος, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τα πεπραγμένα του ΕΟΠΥΥ, επισήμανε ότι το βασικό πρόβλημα της Υγείας σήμερα είναι το «ασφυκτικό» όριο αγορών που έχουν επιβάλει οι δανειστές. Παράλληλα, ο Αν. Ξανθός συνέστησε «περισσότερη αυτοσυγκράτηση» στις πολυεθνικές του φαρμάκου που, την στιγμή που το Grexit φεύγει από το τραπέζι στο πολιτικό πεδίο, επιλέγουν να κινδυνολογήσουν για Grexit από την φαρμακευτική καινοτομία.

Αναφερόμενος στο ζήτημα με τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες παρόχους, ο Αν. Ξανθός επισήμανε ότι με αυτόν τον τρόπο ανακουφίζεται οικονομικά ο πολίτης, καθώς δεν προπληρώνει. Όσον αφορά τις ελλείψεις στον χώρο της Υγείας, ο Αν. Ξανθός επισήμανε ότι τα ΜΜΕ «με το μικροσκόπιο» έψαχναν για ελλείψεις σε φάρμακα για σοβαρές ασθένειες χωρίς να βρουν κάτι.

Ο Αν. Ξανθός υπογράμμισε ότι ελλείψεις καταγράφονται μόνο σε φθηνό φαρμακευτικό υλικό, κάτι που απέδωσε στις στρεβλώσεις του συστήματος προμηθειών. Ο Αν. Ξανθός σχολίασε ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει ανάγκη από έναν αξιόπιστο μηχανισμό αξιολόγησης των νέων φαρμάκων και θεραπειών με βάση τα διεθνώς ισχύοντα, ενώ παρατήρησε ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαμε αξιόπιστο μηχανισμό διαπραγμάτευσης των τιμών.

Μεγάλη τομή η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων

Σχετικά με τα πεπραγμένα του ΕΟΠΥΥ, ο Αν. Ξανθός υπενθύμισε ότι το πολιτικό σχέδιο της προηγούμενης περιόδου ήταν η συρρίκνωση των δημόσιων δομών Υγείας αντιπαραβάλλοντας τις κατευθύνσεις της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Ο Αν. Ξανθός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, κάτι που χαρακτήρισε «μεγάλη τομή».

Ο Αν. Ξανθός σημείωσε ότι φέτος ο ΕΟΠΥΥ απέδωσε 533 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία, ένα ποσό 4 με 5 φορές υψηλότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ για πρώτη φορά συνάπτονται συμβάσεις με τα Κέντρα Υγείας και τις δομές του ΠΕΔΥ. Ο Αν. Ξανθός υπογράμμισε επίσης ότι φέτος αναμένεται ότι το 100% των ασφαλιστικών εισφορών για την Υγεία, ένα ποσό ύψους 4,4 δισ. ευρώ, θα κατευθυνθεί στον ΕΟΠΥΥ.

Π. Γεωργακόπουλος: Με χυδαίο τρόπο δημοσιοποιήθηκε το θέμα με το προσδόκιμο επιβίωσης

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Π. Γεωργακόπουλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα με τις γνωματεύσεις για το προσδόκιμο επιβίωσης ασθενών που χρειάζονται ακριβά φάρμακα και τόνισε ότι «το θέμα δημοσιοποιήθηκε για άλλους λόγους με χυδαίο τρόπο και αυτό κλονίζει την εμπιστοσύνη των ασθενών προς την ιατρική κοινότητα». Ο Π. Γεωργακόπουλος σημείωσε ότι το προσδόκιμο επιβίωσης διατυπώνεται σε όλα τα έντυπα παγκοσμίως και δεν ήταν «ελληνική πρωτοτυπία», ούτε πρωτοτυπία του ΕΟΠΥΥ, αλλά στοιχείο του πρωτοκόλλου.

Μάλιστα, ο Π. Γεωργακόπουλος επισήμανε ότι η περίπτωση που αποτέλεσε θέμα στα ΜΜΕ αφορούσε ένα ραδιενεργό φάρμακο, άκρως τοξικό, το οποίο πρέπει να χορηγείται από τους γιατρούς με προσοχή και μετά από εκτίμηση για την ασφάλειά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL