Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ / Α. Ξανθός: Αλλαγή παραδείγματος στην Υγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ / Α. Ξανθός: Αλλαγή παραδείγματος στην Υγεία

«Δεν υπάρχει δίλημμα ‘ναι ή όχι στις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία’» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στο Φόρουμ του ΟΟΣΑ στο Παρίσι και τόνισε ότι «η βιωσιμότητα ενός προσβάσιμου και ποιοτικού δημόσιου συστήματος Υγείας συναρτάται από διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Έθεσε δε τα πραγματικά ερωτήματα: «Με ποιο πολιτικό σχέδιο, με τι στόχο, με ποιο κοινωνικό πρόσημο, με ποιους όρους;».

Ο υπουργός σημείωσε πως είναι «αποδεδειγμένο ότι η λιτότητα πλήττει σοβαρά τα δημόσια συστήματα υγείας, υπονομεύει την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού και εντείνει τις υγειονομικές ανισότητες» και ανέπτυξε το πρόγραμμα της πολιτικής ηγεσίας για την Υγεία.

«Μια πολύ κρίσιμη πολιτική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης», είπε, «ήταν η καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού με διασφαλισμένη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων, απόρων, μεταναστών και προσφύγων στις δημόσιες δομές». Εξήγησε ότι «για πρώτη φορά η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποσυνδέεται από την εργασία και την ασφάλιση και συνδέεται μόνο με την τεκμηριωμένη ανάγκη σε υγειονομική φροντίδα».

Η ΠΦΥ βασικός πυλώνας του ΕΣΥ

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χαρακτηρίζοντάς την «βασικό πυλώνα του ΕΣΥ». Μίλησε για «αλλαγή παραδείγματος στην Υγεία: από την αποσπασματική και ανεξέλεγκτη αγορά υπηρεσιών στην ολιστική και συνεχιζόμενη φροντίδα, με προτεραιότητα στις δημόσιες δομές και με επικουρικό ρόλο του ιδιωτικού τομέα υγείας».

Ιδιαίτερα στάθηκε και στα ζητήματα διοίκησης του ΕΣΥ ξεχωρίζοντας ως «κρίσιμη παράμετρο» τη μεταρρύθμιση του συστήματος προμηθειών και την κεντρικοποίησή τους με στόχο «τον εφοδιασμό του ΕΣΥ με υγειονομικό υλικό καλής ποιότητας και διαχειρίσιμου κόστους».

Μίλησε για «αλλαγή μείγματος» στη φαρμακευτική πολιτική, με κεντρικές προτεραιότητες «την εγγυημένη πρόσβαση όλων στα αναγκαία φάρμακα, την αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας, τον έλεγχο της συνταγογράφησης και τη διαπραγμάτευση ‘δίκαιων’ τιμών αποζημίωσης».

Ο Ανδρέας Ξανθός υπογράμμισε τη σημασία της βιώσιμης χρηματοδότησης του ΕΣΥ και τη διεύρυνση του «δημοσιονομικού χώρου στην Υγεία», καθώς και της ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της προώθησης της αποασυλοποίησης - αποϊδρυματοποίησης από κοινού στις δομές ψυχικής υγείας και στις προνοιακές δομές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL