Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Ελένη Χασαποπούλου - Ματάμη, διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ: / Ελένη Χασαποπούλου - Ματάμη, διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ: Ελλείψεις σε αίμα στα νοσοκομεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελένη Χασαποπούλου - Ματάμη, διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ: / Ελένη Χασαποπούλου - Ματάμη, διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ: Ελλείψεις σε αίμα στα νοσοκομεία

Θεσσαλονίκη: Τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις σε αίμα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις υπηρεσίες των νοσοκομείων όλης της χώρας έκρουσαν χθες οι διευθύντριες των κέντρων αιμοδοσίας δύο μεγάλων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ Ελένη Χασαποπούλου - Ματάμη υποστήριξε ότι στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία από τις αιμοδοσίες 14 νοσοκομείων, τα αποθέματα αίματος ανέρχονται μόνο στο ένα με δύο πέμπτα των αποθεμάτων των "καλών" ημερών.

Η κ. Ματάμη σημείωσε ότι κάθε χρόνο υπάρχει μείωση στην προσέλευση των αιμοδοτών την περίοδο των εορτών, ωστόσο συνήθως η προσέλευση ανακάμπτει μετά τις 15 Ιανουαρίου. «Φέτος, όμως, παρότι έχουν παρέλθει τα μέσα Ιανουαρίου, η έλλειψη εξακολουθεί να υφίσταται και αυτό μπορεί να αποδοθεί τόσο στις ιώσεις όσο και στον αποκλεισμό των αιμοδοτών λόγω κακοκαιρίας» τόνισε η διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ και απηύθυνε έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες να προσέλθουν στα κέντρα αιμοδοσίας και να δώσουν αίμα, εφόσον, βέβαια, δεν νοσούν από κάποια ίωση, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

Αντίστοιχη έκκληση απηύθυνε προς τους εθελοντές αιμοδότες και η διευθύντρια της Αιμοδοσίας του Θεαγενείου Άννα Λαζαρίδου, η οποία υποστήριξε ότι, πέρα από την αναβολή τακτικών χειρουργείων εξαιτίας της έλλειψης σε αίμα, πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς. «Απευθύνουμε έκκληση στους αιμοδότες να αιμοδοτήσουν απευθείας στο δικό μας νοσοκομείο, γιατί τα ψυγεία μας είναι στην κυριολεξία άδεια» ανέφερε η κ. Λαζαρίδου, προσθέτοντας ότι οι ανάγκες για αίμα στο Θεαγένειο ανέρχονται σε 50 μονάδες ημερησίως, δηλαδή σε 18.250 μονάδες ετησίως, και καλύπτονται από την αιμοδοσία εθελοντών ή συγγενών των ασθενών ή από άλλα νοσοκομεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL