Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Το "μαύρο χρήμα" της Novartis φέρνει καταιγιστικές εξελίξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το "μαύρο χρήμα" της Novartis φέρνει καταιγιστικές εξελίξεις

Καταιγιστικές αναμένονται να είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση χρηματισμού δημόσιων λειτουργών από τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis, που, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας, έχει διακινήσει πολλά δισεκατομμύρια «μαύρο χρήμα».

Μέχρι στιγμής, στο σκάνδαλο φέρονται να εμπλέκονται γιατροί, κρατικοί υπάλληλοι, πρώην πρωθυπουργός, πρώην υπουργοί, καθώς και ένα δίκτυο επιχειρήσεων και στελεχών.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί σε συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους σχετικά με την είδηση πως δύο πρώην υπουργοί της Ν.Δ. και ένας του ΠΑΣΟΚ εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, εκτός των τριών υπουργών, φέρονται να έχουν πάρει «μίζες» και στελέχη του υπουργείου Υγείας.

Όπως αποκαλύφθηκε προ ολίγων ημερών από την εφημερίδα “Documento”, η Novartis προχωρούσε σε «χορηγίες» μέσα από ένα ευρύ δίκτυο, ακόμη και σε μέλη της επιτροπής καθορισμού των τιμών φαρμάκου. Στο δίκτυο αυτό, θέση - κλειδί φέρεται να κατείχε και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Μαρία Γείτονα, αλλά και οι οικογενειακές εταιρείες στις οποίες ανήκουν τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα - Γείτονα στην Παλλήνη.

Σύσκεψη για τη διαφθορά στο Μαξίμου

Με φόντο την υπόθεση της κολοσσιαίας φαρμακευτικής εταιρείας, σύσκεψη για τη διαφθορά πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο γ.γ. της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου και ο γ.γ. κατά της διαφθοράς Κωνσταντίνος Χρήστου.

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν όταν δύο προστατευόμενοι μάρτυρες έδωσαν καταθέσεις στο FBI και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε η Novartis, για να εξασφαλίζει προνομιακή θέση στην αγορά και να ληστεύει το Δημόσιο με την υπερτιμολόγηση των φαρμάκων.

Η Novartis, όπως και οι υπόλοιπες φαρμακοβιομηχανίες, φέρεται να είχε στήσει πάρτι δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα το Ελληνικό Δημόσιο τα τελευταία τριάντα χρόνια να έχει πληρώσει 120 δισεκατομμύρια ευρώ για καπέλο στα φάρμακα.

Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο σκάνδαλο το οποίο χρήζει άμεσης διερεύνησης, ειδικά μετά τα στοιχεία - φωτιά που συγκέντρωσε το FBI τόσο από τις καταθέσεις των δύο προστατευόμενων μαρτύρων όσο και από άλλες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι η αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή ήταν άμεση, ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου και, όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου, «η δικαστική έρευνα θα είναι γρήγορη και σε βάθος».

Άλλωστε, στις 14 Δεκεμβρίου 2016 ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβίβασε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρονταν στο σκάνδαλο της Novartis και στον χρηματισμό δημόσιων λειτουργών και ζητούσε τη διερεύνηση της βασιμότητας των καταγγελιών και την απόδοση ευθυνών εφόσον αυτές υπάρξουν.

Οι εισαγγελείς από τα μέσα Δεκεμβρίου έχουν ξεκινήσει μεγάλη έρευνα μετά τα στοιχεία για δωροδοκίες κρατικών λειτουργών και γιατρών που είδαν το φως της δημοσιότητας, με αφορμή διετή έρευνα που διεξάγεται από τις αμερικανικές αρχές για τον κολοσσό και τις μεθόδους που φέρεται να χρησιμοποιούσε για να επικρατήσει στην αγορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL