Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ / Υπουργείο Δικαιοσύνης: Γρήγορη και σε βάθος έρευνα για την υπόθεση Novartis
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ / Υπουργείο Δικαιοσύνης: Γρήγορη και σε βάθος έρευνα για την υπόθεση Novartis

Έρευνα στα γραφεία της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγες ημέρες με εντολή των εισαγγελέων Διαφθοράς. Οι εισαγγελείς από τα μέσα Δεκεμβρίου έχουν ξεκινήσει μεγάλη έρευνα μετά τα στοιχεία για δωροδοκίες κρατικών λειτουργών και γιατρών που είδαν το φως της δημοσιότητας, με αφορμή διετή έρευνα που διεξάγεται από τις αμερικανικές αρχές για τον κολοσσό και τις μεθόδους που φέρεται να χρησιμοποιούσε για να επικρατήσει στην αγορά. Η έρευνα είχε διαταχθεί από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετά από φάκελο με καταγγελίες και δημοσιεύματα που είχε προσκομίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι εισαγγελείς Διαφθοράς ζήτησαν από τα αρμόδια όργανα την εξονυχιστική έρευνα στα γραφεία της εταιρείας προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία, ηλεκτρονικά και έγγραφα, για την υπόθεση, που σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα αφορά χρηματισμούς εκατοντάδων γιατρών αλλά και πολλών άλλων προσώπων που σχετίζονται με «χώρους επιρροής» προκειμένου να εξυπηρετηθεί η εταιρεία.

«Καταιγιστικές» χαρακτηρίζουν πηγές της Μεσογείων τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση χρηματισμού δημοσίων λειτουργών από τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis, έπειτα από την εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρου Κοντονή για διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών.

Κύκλοι του υπουργείου επισημαίνουν ότι ο Σ. Κοντονής βρίσκεται σε επικοινωνία με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου και όσο περνάει από την αρμοδιότητά του, επιθυμεί την επίσπευση της έρευνας. «Σε κάθε περίπτωση», τονίζουν οι ίδιες πηγές, «η δικαστική έρευνα θα είναι γρήγορη και σε βάθος».

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι στις 14 Δεκεμβρίου 2016 ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διαβίβασε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου δημοσιεύματα του Τύπου που αναφερόντουσαν στο σκάνδαλο της Novartis και στον χρηματισμό δημοσίων λειτουργών και ζητούσε τη διερεύνηση της βασιμότητας των καταγγελιών και την απόδοση ευθυνών, εφόσον αυτές υπάρξουν.

Τι δείχνουν δύο χρόνια ερευνών

Η έρευνα ξεκίνησε στις ΗΠΑ πριν δυο χρόνια. Τον Αύγουστο του 2016, δύο Έλληνες υπάλληλοι της φαρμακευτικής εταιρείας έσπασαν τη σιωπή τους και έγιναν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος στην Αμερική, καταθέτοντας όλα όσα γνωρίζουν για τις πρακτικές που ακολουθούσε η Novartis. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι καταθέσεις τους δεν δόθηκαν μόνο μία φορά. Ήταν αυτή η αποκάλυψη που οδήγησε στο άνοιγμα της δικογραφίας και στην Ελλάδα, με παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή.

Οι καταθέσεις των δύο στελεχών της Novartis αφορούν στοιχεία για αθέμιτες μεθόδους που χρησιμοποιούσε επί σειρά ετών η εν λόγω εταιρεία προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της στην ελληνική αγορά.

Οι κατηγορίες που καλείται να ερευνήσει η αμερικανική Δικαιοσύνη αφορούν σε παράνομες δωροδοκίες αξιωματούχων, ανεπάρκεια του εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας ώστε να ανιχνεύει παράνομες πληρωμές, πληρωμές γιατρών του ΙΚΑ και των νοσοκομείων στην Ελλάδα, πληρωμές σε μέσα ενημέρωσης για να ασκούν κριτική σε πολιτικά πρόσωπα των οποίων οι αποφάσεις δεν ευνοούσαν την εταιρεία.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, οι δύο υπάλληλοι που εργάζονταν στα τμήματα Πωλήσεων και Επικοινωνίας - Εταιρικής Ευθύνης της Novartis, κατέθεσαν εκατοντάδες έγγραφα που αποκαλύπτουν καταβολές χρηματικών ποσών τόσο σε ιδιώτες γιατρούς όσο και σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα Υγείας (συνολικά πάνω από 4.000), με στόχο τη λήψη ευνοϊκών αποφάσεων για την εταιρεία και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της. Η εταιρεία είναι υπότροπος, αφού ελέγχεται για παρόμοιες πρακτικές σε άλλες χώρες, όπως σε Νότια Κορέα, ΗΠΑ, Τουρκία και Κίνα.

Υψηλόβαθμο στέλεχος ο παρ' ολίγον αυτόχειρας

Το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς, υψηλόβαθμο στέλεχος της Novartis που βρισκόταν στο μπαρ του 13ου ορόφου του Hilton απειλούσε να αυτοκτονήσει. Έμπειρος μεσολαβητής, μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν μια ώρα, κατάφερε να μεταπείσει τον 44χρονο άνδρα και στη συνέχεια, ο τελευταίος μεταφέρθηκε με περιπολικό στο αστυνομικό τμήμα Συντάγματος, όπου κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την πράξη του. «Δεν θα φορτώσουν σε εμένα όλα τα κακά της εταιρείας» και «την έχουν στημένη», ήταν τα λόγια που επαναλάμβανε στους άνδρες της αστυνομίας. Ο άνδρας είχε πάρει μεταγραφή στα κεντρικά της εταιρείας στη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου ζούσε τους τελευταίους μήνες με την οικογένειά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL