Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.6°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.2°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C16.0°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.1°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
0 BF 63%
Η κυβέρνηση θα κλείσει μικρά νοσοκομεία του ΕΣΥ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση θα κλείσει μικρά νοσοκομεία του ΕΣΥ

Περιορισμοί στην αναγραφή διαγνωστικών εξετάσεων, ανώνυμη εταιρεία (ΕΣΑΝ) με συμμετοχή των μεγάλων επιχειρήσεων υγείας που θα καθορίζει και θα διαθέτει τους πόρους υγείας με βάση προκαθορισμένα ποσά (ΚΕΝ) με τα ίδια υποτίθεται κριτήρια σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, και... όποιος αντέξει.

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση και ο εκάστοτε υπουργός, στην αρχή υποτίθεται πως μαθαίνουν και εκπαιδεύονται και μετά ξεδιπλώνουν με φανατισμό τις νεοφιλελεύθερες, μνημονιακές συνταγές απορρύθμισης του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος υγείας.

Για την κυβέρνηση η πρόληψη και η ορθή ιατρική πρακτική, που οφείλει να προτάσσει το συμφέρον του ασθενούς, οφείλουν να υποτάσσονται στις περιοριστικές μνημονιακές ρυθμίσεις και στη «μεγάλη ιδέα» της πάση θυσία επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος. Με αυθαιρεσίες λοιπόν και άκριτη αντιγραφή αμφιλεγόμενων και μη παγκοσμίως αποδεκτών οδηγιών εμποδίζουν την προληπτική ιατρική και τη διαγνωστική επάρκεια. Αν οι αυθαίρετοι κανόνες τους δεν ταιριάζουν στον ασθενή, ας κόψει το κεφάλι του να πληρώσει από την τσέπη του. Εγκληματική πρακτική στο όνομα του εθνικού συμφέροντος.

Με την ΕΣΑΝ επιδιώκουν να ευνοήσουν την ανάπτυξη του μεγάλου επιχειρηματικού τομέα της υγείας, να κατευθύνουν δημόσιο χρήμα προς αυτόν και να πετύχουν εμμέσως τον στόχο του κλεισίματος περιφερειακών μικρών νοσοκομείων του ΕΣΥ. Για δε τους υγειονομικούς επιφυλάσσουν το ρόλο του λογιστή από την καλή άσκηση του οποίου θα εξαρτώνται και οι αποδοχές τους! Το είπε ο κ. Βορίδης. Για τη μνημονιακή συγκυβέρνηση, όποιο νοσοκομείο δεν αντέξει στον ανταγωνισμό θα κλείνει και ας είναι αναγκαίο για τους κατοίκους της περιοχής.

Γι' αυτούς η υγεία είναι εμπόρευμα και τα νοσοκομεία εμπορικά μαγαζιά που θα υπόκεινται στους νόμους της αγοράς.

Η κοινωνία οφείλει να μην επιτρέψει την υλοποίηση αυτών των σχεδίων. Η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη υγειονομική μεταρρύθμιση.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό. Η νοσηλεία, η πρόληψη, η αποκατάσταση, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι δικαιώματα που θα παρέχονται σε όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, με τη δωρεάν πρόσβαση σε ένα αναβαθμισμένο, ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα πρόληψης, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περίθαλψης, αποκατάστασης. Η χρήση επιστημονικά επεξεργασμένων θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων θα γίνεται προς όφελος των ασθενών και της ορθής ιατρικής πρακτικής και όχι για επιβάρυνση του κόσμου.

Η χρηματοδότηση των νοσοκομείων θα γίνεται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι ασφαλιστικές εισφορές υγείας θα αξιοποιούνται συμπληρωματικά, για όσο χρειαστεί, στο σύστημα της πρωτοβάθμιας υγείας, του οποίου τη λειτουργία θα εγγυάται ο κρατικός προϋπολογισμός. Η εξοικονόμηση πόρων θα γίνεται με την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής και με τον περιορισμό της ροής δημόσιου χρήματος προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας.

Είναι ώρα να αντιδράσει ολόκληρη η κοινωνία στην καταστροφή του δημόσιου συστήματος υγείας και στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της υγείας του λαού μας.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, αποτελεί δέσμευση και μεγάλο στοίχημα που οφείλει να κερδηθεί.

* Ο Γιάννης Μπασκόζος είναι γιατρός και υπεύθυνος του Τομέα Υγείας εκ μέρους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL