Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ενστάσεις ΟΚΕ για το νομοσχέδιο Γεωργιάδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενστάσεις ΟΚΕ για το νομοσχέδιο Γεωργιάδη

Πολλές και σοβαρές ενστάσεις, και μάλιστα σε κρίσιμα σημεία, διατυπώνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) στη γνώμη της επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την "αναμόρφωση" της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας και τη δημιουργία του Περιφερειακού Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Συγκεκριμένα, η ΟΚΕ τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Ζήτημα κρίσιμης σημασίας η επαρκής στελέχωση του ΠΕΔΥ με το σύνολο των ιατρικών ειδικοτήτων και με ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευμένου νοσηλευτικού προσωπικού και επαγγελματιών υγείας.

2. Το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου θα πρέπει να καλύπτει κατά το δυνατόν το σύνολο των θεμάτων που απαιτούνται για την ενεργοποίηση του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να μειωθούν στο ελάχιστο οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις.

3. Θα πρέπει να υπάρξει επάρκεια χρηματοδοτικών πόρων.

4. Η πρόβλεψη για τη διαθεσιμότητα του συνόλου του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ, σε συνδυασμό με την απουσία οποιασδήποτε προετοιμασίας της διάδοχης θεσμικά κατάστασης, σημαίνει ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα είναι σε αναστολή, καθώς ούτε συγκεκριμένες οργανικές θέσεις γιατρών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού έχουν συσταθεί στις ΔΥΠε, ούτε επαρκής χρόνος υπάρχει (1 μήνας) για να γίνουν τα απαιτούμενα διοικητικά βήματα απορρόφησης όλου του υπηρετούντος ανθρώπινου δυναμικού.

5. Οποιεσδήποτε μεταβολές προκύψουν μέσα από τη χωρική αναδιάταξη των μονάδων του ενιαίου φορέα ΠΦΥ (συγχώνευση μονάδων, κατάργηση λόγω επικάλυψης λειτουργιών) δεν θα πρέπει οδηγήσουν σε απώλεια θέσεων εργασίας και επιδείνωση των όρων εργασίας των υγειονομικών αλλά σε καλύτερη αξιοποίηση του υφιστάμενου δυναμικού.

6. Κεντρικής σημασίας είναι επίσης το ζήτημα της μεταβίβασης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων στον νέο φορέα.

7. Ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού θα έπρεπε να καλύπτει το σύνολο των ειδικοτήτων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στη λογική αμεσότερης και σταθερής πρόσβασης στο σύστημα.

8. Πρώτιστη προτεραιότητα στην Υγεία πρέπει να είναι η πλήρης και δωρεάν κάλυψη των ανασφάλιστων, η δραστική αντιμετώπιση της υγειονομικής φτώχειας και η άμεση ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας η οποία, πέραν της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, είναι πλέον αντιμέτωπη και με μία ανθρωπιστική κρίση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL