Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C22.6°C
5 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C19.3°C
4 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.7°C
2 BF 37%
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΣΕ ΑΓ. ΣΑΒΒΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΑ / "Υγεία για όλους, όχι στη ζητιανιά για φάρμακα και εξετάσεις"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΣΕ ΑΓ. ΣΑΒΒΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΑ / "Υγεία για όλους, όχι στη ζητιανιά για φάρμακα και εξετάσεις"

Κάνοντας πράξη το κεντρικό τους σύνθημα "δεν θα μας πεθάνετε, διεκδικούμε", τα κοινωνικά Ιατρεία - Φαρμακεία Αθήνας (ΚΙΦΑ) πραγματοποίησαν χτες παρεμβάσεις στα ογκολογικά νοσοκομεία Αγ. Σάββας και Μεταξά ζητώντας πρόσβαση των ανασφάλιστων καρκινοπαθών στην περίθαλψη. Κινητοποιήσεις μαζικές σε κλίμα αλληλεγγύης στο πλαίσιο της δεύτερης πανελλαδικής παρέμβασης των ΚΙΦΑ για τους ανασφάλιστους.

"Οι ανασφάλιστοι δεν βρίσκουν φάρμακα. Τρέχουμε να τα βρούμε είτε στις κοινωνικές δομές, είτε ζητώντας από κάποια εταιρεία. Είμαστε στη γύρα, στη ζητιανιά!", εξήγησε στην "Α" η πρόεδρος του συλλόγου καρκινοπαθών, Ζωή Γραμματόγλου. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με τις εξετάσεις. "Αυτό λειτουργεί εις βάρος και των πολιτών και του κράτους. Ο καρκίνος στην αρχή μοιάζει με γρίπη κι αν γίνει σωστή πρόληψη αντιμετωπίζεται. Αν αφεθεί όμως, εξελίσσεται σε μεγάλο κίνδυνο. Άρα θα πρέπει να πληρώσει και ο ασθενής πιο ακριβά και το κράτος για την περίθαλψή του". Το κράτος όμως δεν πληρώνει. Οι ασθενείς μένουν και χωρίς φάρμακα και χωρίς εξετάσεις. Ακόμα και το βιβλιάριο απορίας, που διευκολύνει σ' ένα βαθμό, κάθε φορά που λήγει, απαιτείται η εκπλήρωση σειράς από γραφειοκρατικές διαδικασίες για να εκδοθεί ξανά.

Με επιστολή στις διοικήσεις, τα ΚΙΦΑ ζητούσαν από τα νοσοκομεία να δέχονται τους άνεργους και ανασφάλιστους ασθενείς ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, βάζοντας τέλος στην οικονομική εκβιαστική κυβερνητική πολιτική, που λέει ότι "αν δεν έχεις γεμάτο πορτοφόλι, δεν νοσηλεύεσαι κι αν νοσηλεύεσαι τζάμπα θα χρωστάς στην εφορία". Πρόσφατο το παράδειγμα καρκινοπαθή, που δεν έχει να πληρώσει για τη νοσηλεία του και κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του.

Στην επιστολή αυτή ο πρόεδρος του Αγ. Σάββα απάντησε ότι: "δεν προβλέπεται κανένα ειδικό κονδύλι για τους ανασφάλιστους και είμαστε αναγκασμένοι με ελάχιστο προσωπικό και παλιό εξοπλισμό να τα βγάλουμε πέρα. Πρέπει να τηρήσουμε τον νόμο. Όταν οι ασθενείς δεν πληρώνουν, το χρέος τους μεταβιβάζεται στην εφορία". Σε ανάλογο ύφος κι η αντίδραση του αναπληρωτή προέδρου του Μεταξά: "Είμαστε με δεμένα χέρια" και πρόσθεσε ότι: "συχνά λείπουν απαραίτητα πιστοποιητικά από τους ασθενείς".

Στο Μεταξά υπήρχε κόσμος που είχε έρθει από την Κόρινθο και τη Σαλαμίνα. Στον Αγ. Σάββα ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου βρέθηκε στο πλευρό των διαδηλωτών, ενώ παλμό με τα συνθήματά τους έδιναν οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Η αλυσίδα αλληλεγγύης ολοκληρωνόταν με το "κέρασμα" του Κ. Πολυχρονόπουλου και εθελοντών από τον "Άλλο Άνθρωπο" που προσέφεραν τυρόπιτες και πορτοκαλάδες. Ανάμεσα τους, αψηφώντας τις δυσκολίες, οι καρκινοπαθείς έστελναν το δικό τους μήνυμα αντίστασης. Η Δέσποινα Τσούγκου, 69 ετών, συνταξιούχος, μοιράστηκε στην "Α" τον καθημερινό της Γολγοθά με τον καρκίνο, χωρίς την απαραίτητη περίθαλψη. "31 χρόνια έκανα χρυσό το ΙΚΑ για να έχω τώρα τη χειρότερη αντιμετώπιση. Έχει γίνει μετάσταση στους πνεύμονες και κάθε 15 μέρες πρέπει ν' ακολουθώ ειδική θεραπεία. Την κάνω κάθε 5 εβδομάδες γιατί δεν υπάρχουν κρεβάτια. Δεν έχει καμία αξία έτσι", είπε.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Μπόλαρη, Βασιλική Κατριβάνου, Δημήτρης Τσουκαλάς και Ανδρέας Ξανθός.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL