Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.7°C
0 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.9°C14.9°C
2 BF 94%
Ύστερα από πίεση του Δ. Στρατούλη στη Βουλή / Τη Δευτέρα εκδίδεται η εγκύκλιος για τις αορίστου χρόνου ασθένειες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ύστερα από πίεση του Δ. Στρατούλη στη Βουλή / Τη Δευτέρα εκδίδεται η εγκύκλιος για τις αορίστου χρόνου ασθένειες

Από... Δευτέρα θα αποσταλεί η εγκύκλιος στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για να χορηγούν πιστοποιητικά αναπηρίας αορίστου χρόνου για 43 χρόνιες παθήσεις, όπως είπε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου στον Δημήτρη Στρατούλη.

Ο υφυπουργός παραδέχθηκε ότι δεν λειτουργούν οι επιτροπές των ΚΕΠΑ λόγω της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, δήλωσε ότι οι ασφαλισμένοι θα περάσουν από επιτροπή για να πάρουν γνωμάτευση αναπηρίας αορίστου χρόνου και υποσχέθηκε ότι "τη Δευτέρα ξεκινάμε μία ουσιαστική συζήτηση για το πρόβλημα αυτό, προκειμένου να δοθεί λύση συνολικά". Ανέφερε δε ότι θα εξεταστούν οι περιπτώσεις για να προστεθούν άλλες 10 ασθένειες στις 43 υφιστάμενες.

Η ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε την ασφάλεια και την υγιεινή στους χώρους εργασίας και από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε ότι ουσιαστικά οι εργοδότες αντικαθιστούν τους τεχνικούς ασφαλείας στους περισσότερους εργασιακούς χώρους.

Ο Δ. Στρατούλης ρώτησε ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τον μηχανισμό πιστοποίησης της δραστηριότητας του τεχνικού ασφαλείας και πρότεινε στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (όπου τεχνικός ασφαλείας είναι ο εργοδότης) να μπορεί να πηγαίνει μία φορά το χρόνο πιστοποιημένος τεχνικός ασφαλείας και να επικαιροποιεί την εκτίμηση του πραγματικού επαγγελματικού κινδύνου. Πρότεινε ακόμη να αναγγέλλεται στο ΚΕΤΕΚ η πρόσληψη τεχνικού ασφαλείας, ώστε "να απελευθερωθούν ελεγκτές, επιθεωρητές εργασίας, να κάνουν τη δουλειά τους μέσα στις επιχειρήσεις" και να μην υπάρχουν περιπτώσεις που δείχνουν ότι την ίδια στιγμή, την ίδια ώρα, είναι τεχνικός ασφάλειας στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Β. Κεγκέρογλου απάντησε ότι από το 2010 υπάρχει εθνικό σχέδιο για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας και ότι οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να συμπληρώνουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αν έχουν τεχνικό ασφαλείας. Ανήγγειλε τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Τεχνικών Ασφαλείας, που θα ενταχθεί στη νέα εθνική στρατηγική μέσα στο 2014 και ότι την άνοιξη θα γίνει στις Βρυξέλλες το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL