Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Με φοροεπιδρομή και κατασχέσεις ξεκινάει το 2014
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με φοροεπιδρομή και κατασχέσεις ξεκινάει το 2014

Τον "πίθο των Δαναϊδων" θυμίζει η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών από το Δημόσιο στους ιδιώτες. Παρότι τον περασμένο Νοέμβριο μειώθηκαν από 6.531 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο σε 5.858 εκατ. ευρώ, εν τούτοις, ο ρυθμός πληρωμών είναι ελάχιστα ταχύτερος εκείνου με τον οποίο δημιουργούνται συνεχώς και νέες υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα το συνολικό υπόλοιπο των οφειλών σε προμηθευτές, φορολογούμενους κ.λπ. να παραμένει σε υψηλά επίπεδα με τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος να αρνείται στην ουσία στους ιδιώτες να πλήρωθούν αυτά που τους οφείλει το κράτος.

 

Διαβάστε αύριο στην έντυπη έκδοση: Στα 5,9 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες τον Νοέμβριο

 

Απροειδοποίητα θα "βάζει χέρι" η εφορία σε καταθέσεις και μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου. Ειδικότερα, θα προχωρά ακόμη και χωρίς προηγούμενη προς τούτο ειδοποίηση, σε κατάσχεση μισθών, συντάξεων, καταθέσεων, ενοικίων, απαιτήσεων από προμηθευτές και γενικά απαιτήσεων στα χέρια τρίτων. Μόνο για τις κατασχέσεις ακινήτων θα δίνει στον υπόχρεο μια προθεσμία 30 ήμερων ώστε να ενταχθεί ο οφειλέτης σε κάποια ρύθμιση.

 

Διαβάστε αύριο στην έντυπη έκδοση: Κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, καταθέσεων και ενοικίων χωρίς προειδοποίηση

 

Αποπληρωμή όλων των φόρων σε 12 ή ακόμη και σε 24 μηνιαίες δόσεις δικαιούνται οι οφειλέτες της εφορίας οι οποίοι αδυνατούν αν εκπληρώσουν τις φοροδοτικές υποχρεώσεις τους με βάση σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία επεκτείνει ρυθμίσεις που ισχύουν ήδη για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.

Με εγκύκλιο του γενικού Γραμματέα Εσόδων Χ. Θεοχάρη, η δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, επεκτείνεται και σε όλους τους φόρους με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Έτσι,

όποιος φορολογούμενος αδυνατεί να εξοφλήσει τους φόρους για τα εισοδήματα ή την περιουσία του (για τα ακίνητα, τα ΙΧ αυτοκίνητα, κ.λπ.) στον περιορισμένο αριθμό των δόσεων που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία (από 3 έως 6 δόσεις) αποκτά το δικαίωμα να ρυθμίσει την εξόφλησή τους σε 12 μηνιαίες δόσεις πολύ πριν οι οφειλές του αρχίσουν να γίνονται ληξιπρόθεσμες.

 

Διαβάστε αύριο στην έντυπη έκδοση: Αποπληρωμή φόρων έως και 12 ή και 24 δόσεις λόγω φοροδοτικής αδυναμίας

 

"Πουλήστε το σπίτι σας για να ξεχρεώσετε" είναι το μήνυμα που στέλνει το υπουργείο Οικονομικών στους οφειλέτες του Δημοσίου. Με απόφαση του γενικού γραμματέα Εσόδων Χ. Θεοχάρη η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου οι εν λόγω φορολογούμενοι θα μπορούν να πωλούν ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους, υπό τον όρο όμως ότι πρώτα θα εξοφλούν το σύνολο της οφειλής προς το Δημόσιο με τα χρήματα που θα έχουν εισπράξει. Στην περίπτωση κατά την οποία ο οφειλέτης δεν καλύψει την οφειλή του, τότε θα πρέπει να φροντίσει με κάποιον άλλον τρόπο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και να κλείσει τις εκκρεμότητες του με το Δημόσιο. Στο εν λόγω πλαίσιο, χαρακτηριστικό και γνωστότερο στην Κοινή Γνώμη παράδειγμα, είναι η περίπτωση του γνωστού σχεδιαστή μόδας Λάκη Γαβαλά, ο οποίος όντας φυλακισμένος για χρέη προς το Δημόσιο καλούσε επανειλημμένα το υπουργείο Οικονομικών να συμψηφίσει τις οφειλές του με ακίνητα.

 

Διαβάστε αύριο στην έντυπη έκδοση: Υπ. Οικονομικών: Πουλήστε περιουσιακά στοιχεία για να ξεχρεώσετε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL