Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Στο δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας 8.500 εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας 8.500 εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ

Ρεπορτάζ: Νίκος Μορφονιός

Με χιλιάδες εργαζόμενους από τον ΕΟΠΥΥ θα "γεμίσει" η δεξαμένη του δεύτερου κύματος κινητικότητας, σύμφωνα με τις διεργασίες του χθεσινού Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης υπο την προεδρία του Αντ. Σαμαρά.

Το Συμβούλιο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενέκρινε την εισήγηση - έκθεση (βλ. σελ. 15) του αρμόδιου υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ μένει να ανακοινωθούν τα ακριβή χρονοδιαγράμματα εφαρμογής της διαθεσιμότητας των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ, με δεδομένο πάντα ότι στα τέλη Φλεβάρη θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο κύμα. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στο μέτρο της διαθεσιμότητας θα ενταχθούν περί τους 8.500 εργαζόμενους, ενώ, όπως δήλωσε προχθές στη Βουλή ο Άδ. Γεωργιάδης, η μετακίνηση του προσωπικού μπορεί να γίνει σε 15 με 20 ημέρες.

Στο μεταξύ, σε εκκρεμότητα παραμένει ο εντοπισμός 1.300 υπαλλήλων που υπολείπονται του μνημονιακού στόχου των 4.000 απολύσεων έως το τέλος του ετους. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αναμένει την έγκριση της τρόικας στο πλάνο για την "αναδιάρθρωση" των αμυντικών βιομηχανιών, στον αέρα παραμένουν και οι 700 υπάλληλοι που υπολογίζει το ΥΔΜΗΔ ότι θα προσμετρηθούν στον παραπάνω στόχο. Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, το κυρίαρχο σενάριο θέλει την εθελούσια έξοδο των εργαζομένων αυτών, τους οποίους ωστόσο πρέπει πρώτα να υπολογίσει στους απολυμένους η τρόικα!

Αναλόγως της έκβασης της παραπάνω διαπραγμάτευσης, οι απολύσεις που απομένουν θα αντληθούν, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, απο Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τα οποία θα κλείσουν. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, το οποίο, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδη, αναμένεται να κλείσει οριστικά, πετώντας στον δρόμο 129 εργαζόμενους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, που έχει αναλάβει κάθε υπουργείο να διενεργήσει για τους εποπτευόμενους φορείς του. Το ίδιο ισχύει και για την αξιολόγηση των δομών στους δήμους, οι οποίοι θα συνεισφέρουν, ως γνωστόν, στο δεύτερο κύμα μέσω της εθελοντικής κινητικότητας. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των απολύσεων που θα προκύψουν απο τις καταργήσεις νομικών προσώπων και εταιρειών των ΟΤΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL