Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Πρόστιμα και αστυνόμευση την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται σημαντικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόστιμα και αστυνόμευση την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται σημαντικά

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εξακολουθεί να επικαλείται την «ατομική ευθύνη», την «χαλάρωση των πολιτών» και προσφάτως την… ανεμελιά των νέων.

Εφαρμόζει αυστηρότερους ελέγχους και περιοριστικά μέτρα, χωρίς να προχωρά σε περαιτέρω ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Έσπασε το φράγμα των 100 κρουσμάτων σε ένα 24ωρο

Χθες, τα καταγεγραμμένα κρούσματα έσπασαν το όριο των 100, χτυπώντας ακόμη ένα καμπανάκι για την κυβέρνηση και τις υγειονομικές αρχές.

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Δεδομένα έως 1 Αυγούστου 2020, ώρα 15:00

Σήμερα ανακοινώνουμε 110 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4587, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

1280 (27.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2252 (49.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (20.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 60.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 206 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Όπως ανακοινώθηκε, τα 60 από τα 110 νέα κρούσματα εντοπίζονται σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα, 33 εκ των οποίων συνδέονται με δύο προσδιορισμένες εστίες.

Σημειώνεται πως εντοπίστηκαν πολλά θετικά κρούσματα κορωνοϊού, μεταξύ άλλων, σε επιχείρηση επεξεργασίας κρέατος σε περιοχή του δήμου Παγγαίου-Καβάλας.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται έλεγχοι και ιχνηλατήσεις στους καλεσμένους της γαμήλιας τελετής στη Θεσσαλονίκη, με περισσότερα από 150 παριστάμενα άτομα, μεταξύ των οποίων έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής θετικοί πολλοί άνθρωποι, όπως και ο γαμπρός και η νύφη.

Παράλληλα, τα στοιχεία για τη γεωγραφική κατανομή δείχνουν περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα:

9 κρούσματα  κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

3 εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,

19 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

37 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, 10 εκ των οποίων σχετίζονται με έναν γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

23 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, σχετιζόμενα με ιχνηλάτηση σε εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας κρεάτων.

6 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, τα 5 εκ των οποίων σχετίζονται με μπαρ στο Βόλο.

3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας.

3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας. 

1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.

1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας.

1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας.

1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας.

1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας.

Πρόστιμα και έλεγχοι

Από χθες, άλλωστε, τέθηκαν σε ισχύ και τα νέα μέτρα που εξήγγειλε την Παρασκευή ο Νίκος Χαρδαλιάς, με εντατικούς ελέγχους σε μέσα μαζικής μεταφοράς και λιμάνια.

Η Τροχαία Αττικής πραγματοποίησε χθες περισσότερους από 1.000 ελέγχους σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για μάσκες και υπεράριθμους επιβάτες, σε όλο το λεκανοπέδιο. Αναλυτικά, από τις 08.00 το πρωί έως τις 22.00 το βράδυ, τα συνεργεία της Τροχαίας πραγματοποίησαν συνολικά 1.039 ελέγχους σε ΜΜΜ, βεβαιώνοντας 24 παραβάσεις.

Οι 18 από αυτές αφορούσαν επιβάτες που δεν φορούσαν μάσκες και στους οποίους επιβλήθηκε το πρόστιμο των 150 ευρώ και οι έξι σε λεωφορεία του ΚΤΕΛ με υπεράριθμους επιβάτες, τα οποία ελέγχθηκαν στα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών. Οι υπεράριθμοι επιβάτες κατέβηκαν από τα λεωφορεία και παράμειναν σε κλειστούς χώρους στα διόδια, απ’ όπου παρελήφθησαν από άλλα λεωφορεία του ΚΤΕΛ.

Επίσης, πρόσθετους ελέγχους στην ακτοπλοΐα ξεκίνησε από σήμερα το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, τόσο κατά την επιβίβαση και αποβίβαση, όσο και πάνω στα πλοία. Ήδη από σήμερα το πρωί έχουν διαπιστωθεί και έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε δεκάδες παραβάσεις.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε εταιρείες μίσθωσης αυτοκινήτων στη Μύκονο.

Στο περιθώριο της επίσκεψης για την «επικοινωνία» του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο νησί, η αστυνομία αναφέρει ότι κλιμάκιο της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) από την Τροχαία Αττικής και οι αστυνομικοί ξεκίνησαν τους ελέγχους από τρεις εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων, στις οποίες διαπίστωσαν τις εξής παραβάσεις:  

32 αυτοκίνητα είχαν φθαρμένα ελαστικά.

Πέντε δεν είχαν περάσει ΚΤΕΟ

13 οχήματα είχε λήξει η 12ετία και δεν θα έπρεπε να ήταν διαθέσιμα προς μίσθωση

Στο πλαίσιο των παραπάνω ελέγχων στις εταιρείες μίσθωσης αυτοκινήτων, αφαιρέθηκαν 30 άδειες κυκλοφορίας και 30 ζεύγη πινακίδων.

Διαρροές για τοπικά lockdown, κλείσιμο επιχειρήσεων και... διακοπές

Μέσα σε αυτό το κλίμα υπάρχουν συνεχείς διαρροές σε κυβερνητικά μέσα και δηλώσεις λοιμωξιολόγων περί συστάσεων για αυστηροποίηση των μέτρων, ακόμη και με τοπικά lockdown και κλείσιμο επιχειρήσεων.

Τα δεδομένα αυτά φαίνεται πως κάθε άλλο παρά ανησυχούν την κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με  διαρροές  κυβερνητικά  ΜΜΕ ετοιμάζεται να «κλείσει» για διακοπές. 

Ο πρωθυπουργός ήδη έχει γνωστοποιήσει τις καλοκαιρινές του αποδράσεις στα Χανιά. 

Τη στιγμή που ο Κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται για τις καλοκαιρινές του διακοπές στην Κρήτη, η ανησυχία αυξάνεται, καθώς εκτός από τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία εξαιτίας του ιού, τα προβλήματα στην οικονομία αυξάνονται μέρα με την μέρα, ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις από ενδεχόμενα μέτρα αναμένεται να είναι καταστροφικές. Οι πολίτες μετά από όλα αυτά, κάθε άλλο παρά ασφαλείς και αισιόδοξοι μπορεί να νιώθουν. 

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL