Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Επί ασπαλάθων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επί ασπαλάθων

Του Δημήτρη Βαρνάβα*

Τις προηγούμενες μέρες αναρτήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ οι βεβαιώσεις του clawback και οι εργαστηριακοί γιατροί έπαθαν εκ νέου σοκ, καθώς το clawback που θα καταβάλουν φτάνει σε ποσοστό 25%!

Ερώτηση: μήπως έχει κανείς νέα από το περίφημο «Συντονιστικό φορέων» που ξεκίνησε πέρσι κινητοποίηση για το clawback λίγο πριν τις εκλογές, κλείνοντας τα εργαστήρια και προκαλώντας πανικό στην ελληνική κοινωνία;

Σιγή μετά την προεκλογική απεργία;

Αποτελεί κοινό μυστικό πως η περσινή προεκλογική απεργία του Συντονιστικού δεν είχε στόχο την προάσπιση των συναδέλφων και την κατάργηση του clawback, αλλά την ευθεία παρέμβαση στο πολιτικό σκηνικό υπέρ της Ν.Δ. Και, βέβαια, η Ν.Δ., που υποκινούσε και υποσχόταν από δραστική μείωση έως και κατάργηση του clawback, έναν χρόνο μετά τη νίκη της αντάμειψε τους «μικρομεσαίους» μ’ ένα περιποιημένο 25%, χώρια το rebate στην πηγή και καπέλο την εφορία.

Εντάξει. Το Συντονιστικό ήταν ένα συνονθύλευμα μικρών εργαστηρίων με ομπρέλα τις αλυσίδες των μεγάλων διαγνωστικών και ολίγη από Πατούλη. Μήπως είδε κανείς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ο οποίος μάλιστα διαθέτει και εκπρόσωπο στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, να αντιδρά στο μέτρο του clawback που αφαιμάσσει το εισόδημα των μικρών εργαστηρίων;

Εκπρόσωπος, όπως θυμάστε, είναι η κυρία Μαστοράκου, η οποία -κατά δήλωσή της- έχει ένα περίεργο κώλυμα, διότι έχει συνάψει συμφωνία εμπιστευτικότητας και ως εκ τούτου αδυνατεί να ενημερώσει τους γιατρούς για όσα διαμείβονται στον ΕΟΠΥΥ.

Πρωτοφανές για αιρετό εκπρόσωπο, αλλά μη ρωτάτε το γιατί, καθότι κινδυνεύετε να εισπράξετε απάντηση για της γάτας το αυτί!

Η ανικανότητα της ηγεσίας του ΠΙΣ είναι παροιμιώδης. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο clawback.

Χαρακτηριστική είναι η στάση της στη διαπραγμάτευση της συλλογικής σύμβασης για τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς που είχε ξεκινήσει επί θητείας Βλασταράκου και είχε φτάσει στο τελικό στάδιο υπογραφής. Παρ’ ότι επρόκειτο για πάγιο αίτημα του ΠΙΣ που διασφαλίζει οικονομικά και εργασιακά τους συναδέλφους, εντούτοις η ομάδα Εξαδάκτυλου έβαζε τότε απίθανες τρικλοποδιές, όμως μόλις ανέλαβε την ηγεσία του ΠΙΣ την πέταξε στα αζήτητα.

Η εξήγηση βρίσκεται στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη ότι το μαγικό χέρι της αγοράς ρυθμίζει τα πάντα, χωρίς αχρείαστες παρεμβάσεις συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Επιπλέον, οι καλοί συνάδελφοι δεν θέλουν επ’ ουδενί να στεναχωρήσουν τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, με κίνδυνο εκείνοι να τους κακοχαρακτηρίσουν.

Υπάρχει, τέλος, μια περισσότερο πεζή διάσταση στη στάση τους: οι άνθρωποι βρίσκουν κουραστικό να διαπραγματεύονται! Ομοίως βρίσκουν κουραστικό να πηγαίνουν στα γραφεία του ΠΙΣ, ακόμη και να συμμετέχουν σε συνεδρίαση του Δ.Σ., εκτός κι αν η συνεδρίαση μπορεί να γίνει με τηλεδιάσκεψη από το εξοχικό τους στην παραλία.

Ευνόητο πως υφίσταται μηδαμινό ενδιαφέρον του ΠΙΣ για τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τη δημόσια ΠΦΥ. Παρ’ όλα αυτά οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν έχουν λόγους να παραπονούνται, αφού το ίδιο μηδαμινό ενδιαφέρον υπάρχει και για τους αυτοαπασχολούμενους.

Σκορπά χρήματα η ομάδα Εξαδάκτυλου

Κλείνοντας το σημείωμα οφείλουμε να θυμίσουμε τη δαπάνη των 18.228 ευρώ για αμοιβή ορκωτών λογιστών, την οποία ενέκριναν με οριακή πλειοψηφία (υπερψηφίστηκε μόνον από την ομάδα Εξαδάκτυλου) στη συνεδρίαση της 27ης Μαΐου 2020.

Το πόρισμα των ορκωτών λογιστών ουδέποτε κοινοποιήθηκε στα μέλη του Δ.Σ. του ΠΙΣ και το εξωφρενικότερο είναι το γεγονός πως το θέμα έχει εγγραφεί δύο φορές στην ημερήσια διάταξη του Δ.Σ., αλλά και τις δύο φορές αποσύρθηκε χωρίς να συζητηθεί, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση δεν υπήρξε καν νύξη.

Ως γνωστόν, καμία νομοθετική διάταξη δεν προβλέπει έλεγχο στον ΠΙΣ από ορκωτούς λογιστές. Και τούτο διότι ο ΠΙΣ, όπως και οι ιατρικοί σύλλογοι, διαθέτουν Γενική Συνέλευση, στην οποία υποβάλλεται από το Δ.Σ. η έκθεση πεπραγμένων και εφόσον υπερψηφιστεί κλείνει οριστικά η χρήση του οικονομικού έτους (άρθρα 289 και 314 του Νόμου 4512/18). Ενώ λοιπόν οι χρήσεις όλων των ετών της θητείας Βλασταράκου έχουν υπερψηφιστεί και κλείσει οριστικά, έρχεται η ομάδα Εξαδάκτυλου -η οποία υπερψήφισε στις Γενικές Συνελεύσεις τις αντίστοιχες οικονομικές χρήσεις- και ορίζει ορκωτούς λογιστές, πετώντας στον αέρα το εξωφρενικό ποσόν των 18.228 ευρώ για αμοιβή τους, ενώ το νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”, με 100 φορές μεγαλύτερο οικονομικό μέγεθος και υποχρέωση ελέγχου από Ορκωτούς λογιστές, έδωσε 9.696 ευρώ.

Είναι τραγικό, χρήματα που προέρχονται από εισφορές των συναδέλφων να τα σκορπά η ομάδα Εξαδάκτυλου αφειδώς ως πετσετάκια..

* Ο Δημήτρης Βαρνάβας είναι μέλος του Δ.Σ. στον ΠΙΣ

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL