Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Συναγερμός μετά τα δεκαπέντε νέα κρούσματα / Σε καραντίνα ξανά τέσσερις δήμοι της Ξάνθης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συναγερμός μετά τα δεκαπέντε νέα κρούσματα / Σε καραντίνα ξανά τέσσερις δήμοι της Ξάνθης

Η επιδημιολογική έξαρση στην Ξάνθη, αλλά και η εμφάνιση κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού σε περιοχές που μέχρι χθες χαρακτηρίζονταν «no Covid-19», όπως η Νάουσα Ημαθίας, ήρθαν να μας υπενθυμίσουν ότι «ο ιός είναι εδώ και ενεργός» και πως η άρση ορισμένων μέτρων και «χαλάρωση» των πολιτών μετά το lockdown μπορεί να αποβούν μοιραία για την έκβαση της υγειονομικής κρίσης.

Νέα κρούσματα

Από προχθές το βράδυ, οπότε τα αποτελέσματα του δειγματοληπτικού ελέγχου που έγινε στην Π.Ε. της Ξάνθης επιβεβαίωσαν άλλα 15 κρούσματα, πέρα από τα 29 που είχαν καταγραφεί μια μέρα νωρίτερα, σήμανε συναγερμός στην περιοχή.

Ανακοινώθηκαν άρον - άρον περιοριστικά μέτρα από την Πολιτική Προστασία για τους τέσσερις δήμους, κάτι που όμως προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς όλοι φοβούνται ότι αυτό θα είναι το τελικό χτύπημα στην τοπική οικονομία.

Χθες έξω από το δημαρχείο της Ξάνθης, όπου έγινε μια ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κατάστασης υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και με τη συμμετοχή του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, κλιμακίου του ΕΟΔΥ και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συγκεντρώθηκαν παραγωγοί και μικρέμποροι για να διαμαρτυρηθούν για το νέο κλείσιμο των λαϊκών αγορών.

Ζητούσαν οικονομική στήριξη, αφού εδώ και μήνες τα οικογενειακά εισοδήματά τους έχουν σχεδόν μηδενιστεί, ενώ είναι αναγκασμένοι να πετάξουν και πάλι τα προϊόντα τους.

"Φταίνε οι πολίτες"...

Ο Ν. Χαρδαλιάς, μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης, έριξε εκ νέου την ευθύνη για τη νέα επιδημιολογική έξαρση αποκλειστικά στους πολίτες. «Πρέπει όλοι οι κάτοικοι της Ξάνθης να καταλάβουν πως ο όμορφος αυτός τόπος θα πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητά του. Και για να γίνει αυτό πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί» είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες στην περιοχή, όπου εφαρμόζεται το επιχειρησιακό σχέδιο «Ημέρα 0 - Ημέρα 7 - Ημέρα 14», που εφαρμόστηκε και στην περιοχή της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα.

«Υπάρχει μία τοπική έξαρση κρουσμάτων στην Ξάνθη, η οποία θα αντιμετωπιστεί με επιστημονικό τρόπο. Αφορά κυρίως τα χωριά του Δήμου Μύκης» δήλωσε ο Σωτ. Τσιόδρας επισημαίνοντας πως για να γίνει αυτό πρέπει να απομονωθούν τα θετικά κρούσματα, να ελεγχθούν οι πολίτες από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ, να περιοριστούν οι επαφές των ανθρώπων και να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή στις ευπαθείς ομάδες.

«Είναι πολύ σημαντικό να περιορίσουμε τον ιό. Υπήρξε μία χαλάρωση και κόπωση για τα μέτρα τις τελευταίες μέρες. Κρίμα να πάνε όλα χαμένα» σχολίασε.

Αναστάτωση και στη Νάουσα

Την ίδια ώρα μεγάλη αναστάτωση επικρατούσε στην τοπική κοινωνία της Νάουσας μετά την επιβεβαίωση ότι τρεις κάτοικοι βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μέλη της ίδιας οικογένειας και είναι όλοι τους ασυμπτωματικοί, ενώ ανακάλυψαν ότι έχουν προσβληθεί ύστερα από προεγχειρητικό έλεγχο που έκανε ένα μέλος της οικογένειας σε εξωτερικό μικροβιολογικό κέντρο και όχι στο νοσοκομείο της πόλης.

Στα θετικά το ότι μία εργαζόμενη στο γηροκομείο Νάουσας, που ήρθε σε επαφή με μέλη της οικογένειας και εξετάστηκε για τον νέο κορωνοϊό στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, βρέθηκε αρνητική. Στην πόλη αναμενόταν κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την ιχνηλάτηση των επαφών των τριών κρουσμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL